Πολιτική

Κεντροαριστερά: Μοντέλο Χάρη Δούκα για την 10η Ιουνίου;

Κεντροαριστερά: Μοντέλο Χάρη Δούκα για την 10η Ιουνίου;

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΚΔΗΛΩΣΗ TOΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν κοινούς τόπους συνεννόησης για την επομένη των ευρωεκλογών.

“Γαλάζια ίντριγκα» ή «σασπένς» δεν αναμένεται το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Την ώρα που στην Πειραιώς με ένα ποσοστό άνω του 30% θα πέφτουν για ύπνο, στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη, με τα σημερινά δημοσκοπικά νούμερα, θα ετοιμάζονται για ολονυχτία. Η επόμενη ημέρα θα ξημερώσει «γκαστρωμένη» για την Κεντροαριστερά. Ήδη, στελέχη των δύο κομμάτων συνηγορούν υπέρ της σύγκλισης, με υπόδειγμα τη συνεργασία που ανέδειξε τον Χάρη Δούκα δήμαρχο Αθηναίων στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών.

Τρία νέα πολιτικά πρόσωπα, που δεν συντονίζονται μεταξύ τους αλλά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, φαίνεται ότι θα συμβάλουν στην ανανέωση του πολιτικού χώρου. Με τις δράσεις τους έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον πάνω τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κινήσεις τους είναι αλληλεπικαλυπτόμενες. Ο Κώστας Ζαχαριάδης ήταν ο πρώτος που υποστήριξε το “μοντέλο Δούκα” και είχε σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη συνεργασία στον Δήμο της Αθήνας. Στις ευρωεκλογές, η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει το κόμμα και έχει αναλάβει την εποπτεία της Περιφέρειας της Ηπείρου.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχαν προτείνει να “μετακομίσει” ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών για τις ευρωεκλογές. Τώρα, τα τρία στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία τους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το μοντέλο της προοδευτικής συνεργασίας στον Δήμο της Αθήνας είναι μια σημαντική επιτυχία για την προοδευτική παράταξη και ότι το μήνυμα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν διδακτική για όσους πίστευαν ότι οι κομματικές διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πολύ κοντά στο να μην ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκρούονται για τη συμφωνία των Πρεσπών και η πολεμική ανάμεσα στα δύο κόμματα αναμένεται να ενταθεί. Παρόλα αυτά, ένα ανερχόμενο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, δηλώνει ότι ένα μέτωπο δημοκρατίας των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες συνεννοήσεις στον δημοκρατικό χώρο. Δεν είχε συμφωνήσει ούτε με την έξοδο από την ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά ούτε και με την άποψη του Κώστα Ζαχαριάδη για κοινό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων, αν το Εκλογοδικείο αποφάσιζε η έκπτωση των βουλευτών των Σπαρτιατών να γίνει μέσω εκλογών. Υποστηρίζει πως με διεργασίες βάσης μπορεί να γίνει ο συντονισμός των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε στις 13 Φεβρουαρίου την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει αναστάτωση στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ξεδίπλωσε τις προθέσεις του να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα γίνουν μετά τις εκλογές για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Αρχικά, αυτή η πρωτοβουλία ερμηνεύτηκε ως υπονόμευση της υφιστάμενης ηγεσίας. Ωστόσο, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, όπως και οι άλλοι δύο συνοδοιπόροι του, υποστήριξε τη “γραμμή” του κόμματος χωρίς επιφυλάξεις. Ο πρώην γραμματέας του Κινήματος επισήμανε ότι στοχεύουν στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, προκειμένου να απευθύνουν ένα ευρύ κάλεσμα συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ωστόσο, ο τρίτος πιθανός “ρυθμιστής” δεν έχει απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί αν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν τερματίσει δεύτερο. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανήκει σε αυτούς που δεν έχουν ξεχάσει το βασικό στόχο της “εκθρόνισης” του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νέα γραμμή άμυνας στη Χαριλάου Τρικούπη είναι να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και το περσινό καλοκαίρι. Στην Κουμουνδούρου, τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα, αφού δεν υπάρχει καν κεντρική πολιτική στρατηγική. Το άνοιγμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν συζητήθηκε σε κανένα όργανο, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να κόβει βίαια κάθε συζήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments