Διεθνή

Reuters: Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα

Reuters: Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα

Πηγή Φωτογραφίας: Israeli soldiers walk through rubble, amid the ongoing ground invasion against Palestinian Islamist group Hamas in the northern Gaza Strip, November 8, 2023. REUTERS/Ronen Zvulun

«Οι οβίδες των τεθωρακισμένων πέφτουν παντού στο Τελ Αλ Σουλτάν. Πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα υπό τα πυρά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε κάτοικος της Ράφα στο Reuters

Τα ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο επικοινωνία με κατοίκους της περιοχής. 

Τα τανκς εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Αλ Αουντά, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα, λένε οι μάρτυρες. Πλάνα από το Al Jazeera που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν τα τανκς να προελαύνουν στη Ράφα.

Πρόκειται για μία νέα κλιμάκωση στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς, με το Τελ Αβίβ να έχει θέσει στο στόχαστρο την πόλη της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ σφυροκόπησε την πόλη με αεροπορικές επιδρομές και πυρά αρμάτων μάχης την Τρίτη, συνεχίζοντας την επίθεσή του στη νότια πόλη της Γάζας, παρά τη διεθνή καταδίκη της επίθεσης, που προκάλεσε πυρκαγιά σε καταυλισμό σκηνών για τους εκτοπισμένους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, δήλωσαν αξιωματούχοι του θύλακα, που διοικείται από μαχητές της Χαμάς. Τα ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν προς τις δυτικές συνοικίες, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που ανέφεραν οι κάτοικοι.

Αντιδρώντας στο χτύπημα της Κυριακής το βράδυ και στα πυρά σε έναν καταυλισμό όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες οικογένειες που είχαν εκτοπιστεί από επιθέσεις σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, οι παγκόσμιοι ηγέτες προέτρεψαν να εφαρμοστεί η εντολή του Παγκόσμιου Δικαστηρίου να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ.

Πριν από την τελευταία προέλαση, τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν βολιδοσκοπήσει τις άκρες της Ράφα, κοντά στο σημείο διέλευσης από τη Γάζα στην Αίγυπτο, και είχαν εισέλθει σε ορισμένες από τις ανατολικές συνοικίες της, δήλωσαν οι κάτοικοι, αλλά δεν έχουν εισέλθει ακόμη στην πόλη με πλήρη ισχύ.

«Οι οβίδες των τεθωρακισμένων πέφτουν παντού στο Τελ Αλ Σουλτάν, πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τη δυτική Ράφα»

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν σταθμεύσει στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ και γύρω από αυτήν, ένα ύψωμα που δεσπόζει στη δυτική Ράφα, έχοντας προχωρήσει από την περιοχή κοντά στο αιγυπτιακό συνοριακό πέρασμα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν εισβολή πριν από τρεις εβδομάδες.

Είπαν ότι η περιοχή Τελ Αλ Σουλτάν, ο τόπος του φονικού χτυπήματος της Κυριακής, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται σφοδρά. «Οι οβίδες των τεθωρακισμένων πέφτουν παντού στο Τελ Αλ Σουλτάν. Πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα υπό τα πυρά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας”, δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει από την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις, παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή, που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ, λέει το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του Νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με Ισραηλινούς καταμετρητές.

Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς που έχουν καταφύγει στη Ράφα και να διασώσει τους ομήρους, που, όπως λέει, κρατούνται στην περιοχή.

Στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ένα από τα μεγαλύτερα από τα οκτώ ιστορικά στρατόπεδα προσφύγων του θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσαν κάτοικοι.

Την Τρίτη, γιατροί δήλωσαν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε και τραυμάτισε αρκετούς Παλαιστίνιους σε ένα σπίτι στη συνοικία Φαλούτζα. Ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως πολλά πτώματα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων, όπου δεν μπορούν να προσεγγιστούν.

Αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία παρά την «οργή» του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται πως το παλαιστινιακό κράτος θα αναγνωρίσουν από σήμερα η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την επιστροφή όλων των ομήρων.

Εκατόν σαράντα τέσσερα από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ανάμεσα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου Νότου, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.

Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Όσλο έχουν εμφανίσει την απόφασή τους ως τρόπο για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Ενώ η δήλωση από τις τρεις χώρες είναι ως επί το πλείστον συμβολική, ελπίζουν ότι θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν.

Οι τρεις χώρες αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορά του χαραγμένα όπως ήταν πριν από το 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών. Με την κίνηση αυτή, τα γραφεία αντιπροσώπων στη Δυτική Όχθη αναμένεται να αναβαθμισθούν σε πλήρεις πρεσβείες.

Το Ισραήλ έχει απαντήσει αποσύροντας τους πρεσβευτές του από τη Μαδρίτη, το Όσλο και το Δουβλίνο και καλώντας τους πρεσβευτές των τριών χωρών να παρακολουθήσουν βίντεο στα οποία εικονίζονται Ισραηλινοί να συλλαμβάνονται όμηροι από ενόπλους της Χαμάς.

Το Ισραήλ εμποδίζει επίσης την Ισπανία να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και κατηγόρησε την Ισπανία ότι βοηθάει τη Χαμάς. Σε απάντηση, η Ισπανία κλιμάκωσε τις επικρίσεις, χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα «πραγματική γενοκτονία».

Η Ισπανία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα ζητήσει από άλλα μέλη της Ε.Ε. να υποστηρίξουν επισήμως τη διαταγή που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με παραλήπτη το Ισραήλ, ζητώντας του να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή του στην πόλη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments