Διεθνή

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θα χειροκροτά εάν γίνει ειρηνευτική σύνοδος χωρίς τον Τζο Μπάιντεν

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θα χειροκροτά εάν γίνει ειρηνευτική σύνοδος χωρίς τον Τζο Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attends a joint news briefing with Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki after an overview of polish made Rosomak armoured personnel carriers in Warsaw, Poland April 5, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

«Tην ώρα που η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του προέδρου στη σύνοδο κορυφής που πρόκειται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία με τη συμμετοχή 90 χωρών., ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν εύχεται να αποτύχει.

Μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Βέλγιο. Τρες εβδομάδες πριν από τη διεθνή σύνοδο που διοργανώνει η Ελβετία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος χάσει αυτό το ραντεβού για την ειρήνη στην Ουκρανία ο Πούτιν θα χειροκροτά και μάλιστα όρθιος.

«Tην ώρα που η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του προέδρου στη σύνοδο κορυφής που πρόκειται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία με τη συμμετοχή 90 χωρών., ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν εύχεται να αποτύχει.

Οι χώρες που σνομπάρουν τη σύνοδο κορυφής θα εμφανιστούν ως «ικανοποιημένες» από τον πόλεμο που εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια καταστρέφει την Ουκρανία, συνέχισε ο Ζελένσκι μιλώντας δίπλα στο βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο χαρακτήριζε «παράλογο» και «μάταιο» να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος κορυφής χωρίς ρωσική συμμετοχή.

Παράδοση από το Βέλγιο 30 μαχητικών F-16 μέχρι το 2028

Με την ευκαιρία μιας σύντομης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Ζελένσκι μονόγραψε μαζί με τον Κρόο μια διμερή συμφωνία συνεργασίας που περιλαμβάνει την παράδοση από το Βέλγιο 30 μαχητικών F-16 μέχρι το 2028.

«Αξίζετε τα καλά εργαλεία για να προστατεύσετε τον πληθυσμό σας από μια εντελώς αθέμιτη επίθεση», τόνισε ο βέλγος πρωθυπουργός.

Ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία «μακροπρόθεσμης» στρατιωτικής αρωγής περιλαμβάνει βοήθεια εκ μέρους του Βελγίου σε όπλα, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα που ανέρχεται σε 977 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2024.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι το πρώτο από τα F-16 θα φθάσει «ήδη φέτος».

Η κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία εξακολουθεί να περιμένει να παραλάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει για να αντικαταστήσει σταδιακά το γηράσκοντα στόλο της των F-16, δήλωσε από την πλευρά της ότι ελπίζει σε μια πρώτη παράδοση στο Κίεβο, «ει δυνατόν πριν από το τέλος της χρονιάς».

Ο Ουκρανός πρόεδρος περιοδεύει στην Ευρώπη ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη από τους συμμάχους σε όπλα αλλά και για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ηγετών στην ειρηνευτική σύνοδο της Ελβετίας τον επόμενο μήνα.

Το θέμα που διχάζει έντονα τους συμμάχους της Ουκρανίας είναι αν θα της επιτρέψουν να χρησιμοποιεί τα όπλα τους σε ρωσικό έδαφος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, πιέζει τους συμμάχους προς αυτή την κατεύθυνση τη στιγμή που η Ουκρανία δέχεται μεγάλη πίεση στο μέτωπο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη δεν έχουν δώσει το πράσινο φως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments