EFG International: Το επιχειρηματικό «φλερτ» της ελβετικής τράπεζας της οικογένειας Λάτση και η κατάληξή του
Πηγή Φωτογραφίας: .cash.ch
Η EFG έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους σχεδόν 3,8 δισ. ελβετικών φράγκων (4,16 δισ. δολάρια).
Συζητήσεις τους τελευταίους μήνες με την ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer είχε η επίσης ελβετική τράπεζα EFG International μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Λάτση, σχετικά με μια πιθανή εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Ωστόσο, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο άτομα με γνώση επί του θέματος, οι συζητήσεις έχουν σταματήσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο ελβετικές τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις περίπου την εποχή που η Julius Baer απομάκρυνε τον διευθύνοντα σύμβουλό της Philipp Rickenbacher (τον περασμένο Φεβρουάριο), μετά από ζημίες που προκλήθηκαν από δάνεια της χρεοκοπημένης εταιρείας ακινήτων Signa.
Η Julius Baer εξέτασε το ενδεχόμενο ο διευθύνοντας σύμβουλος της EFG Giorgio Pradelli να τεθεί ως επικεφαλής του νέου σχήματος που θα προέκυπτε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την εξαγορά.
Εντούτοις, οι τράπεζες σταμάτησαν πρόσφατα να συνομιλούν, ενώ το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τον λόγο της διακοπής των συνομιλιών. Η Julius Baer έχει επικεντρωθεί στην εύρεση διευθύνοντος συμβούλου, μια διαδικασία που πιθανότατα θα πάρει περισσότερο χρόνο, σύμφωνα με δύο πηγές, ενώ δεν είναι σαφές εάν ο Pradelli εξακολουθεί να εξετάζεται για το ρόλο της Julius Baer, είπαν οι άνθρωποι.
Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Julius Baer διερευνά μια πιθανή εξαγορά της EFG, επικαλούμενο επίσης άτομα με γνώση επί του θέματος.
Η EFG έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους σχεδόν 3,8 δισ. ελβετικών φράγκων (4,16 δισ. δολάρια), ενώ η Julius Baer αποτιμάται σε περίπου 11,5 δισ. φράγκα.
Στρατηγικά, μια συγχώνευση θα είχα αμφίβολα αποτελέσματα, έγραψαν οι αναλυτές της RBC σε σημείωμα προς τους πελάτες. Η Baer έχει επενδύσει και η πρόσθετη πρόκληση της ενσωμάτωσης της EFG θα ανέγειρε ερωτήματα, έγραψαν οι αναλυτές.
Επίσης ήταν πιθανό να υπάρξουν κάποιες διαφορές στο franchise της ιδιωτικής τραπεζικής, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Συμπεριλαμβανομένων των συνεργιών υπολογίζουμε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι ουδέτερη ως προς τα κέρδη ανά μετοχή μέχρι το 2026», ανέφερε το σημείωμα.
Συμφωνία που θα συνέβαλε στον μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελβετία
Όπως αναφέρει στο δικό του δημοσίευμα το Bloomberg, μια συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε μια τράπεζα με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Παράλληλα θα συνέχιζε τον μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελβετίαπου ξεκίνησε πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS, εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Credit Suisse η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της EFG είναι η οικογένεια Λάτση, η οποία έκανε την περιουσία της από την ελληνική ναυτιλία. Η EFG Bank European Financial Group της οικογένειας κατέχει περίπου 45% των μετοχών του EFG.
Οποιαδήποτε συμφωνία, θα ερχόταν να προστεθεί στα 45 δισ. δολάρια εξαγορών που ανακοινώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.
Άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της EFG είναι η βραζιλιάνικη Banco BTG Pactual, με μερίδιο περίπου 20%, και ο Boris Collardi, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer. Ο Collardi έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFG το 2022 μετά την αιφνίδια αποχώρησή του από τη θέση του στην Banque Pictet.
Η EFG, η οποία διέθετε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους περίπου 142 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στο τέλος του 2023, ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη της στην ιστορία της πέρυσι, ενώ προειδοποίησε ότι η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να μην συνεχισθεί.
Ακολουθήστε το στο Google News
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας