Οικονομία

Τοποθετούνται οι πρώτοι 360.000 «έξυπνοι» μετρητές

Τοποθετούνται οι πρώτοι 360.000 «έξυπνοι» μετρητές

Πηγή Φωτογραφίας: XrimaOnline.gr

Τι αλλάζει στις νυχτερινές χρεώσεις - Έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο

Ανατροπές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ήδη ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει παραλάβει και ξεκινά και τοποθετεί τους πρώτους 360.000.

Πρόκειται για εξοπλισμό που έκλεισε κατόπιν διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισε η κοινοπραξία Sagemcom – Protasis. Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ έτρεξε νωρίτερα από τον μεγάλο της προμήθειας 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ο οποίος όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Που τοποθετούνται

Όπως αναφέρουν πηγές, οι 360.000 έξυπνοι μετρητές ξεκίνησαν και τοποθετούνται σε κτίρια με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για δημόσια, επιχειρήσεις και μεγάλα γραφεία, με ηλεκτροδότηση από τη χαμηλή τάση.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αγοράς ηλεκτρισμού, οι οποίοι είναι η διάφανη τιμολόγηση σε πραγματικό χρόνο και η παροχή κινήτρων από τους παρόχους για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες κρίσιμες για το δίκτυο.

Νυχτερινό τιμολόγιο

Τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών με το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής – οδηγεί και σε αλλαγές ως προς τη διαχείριση της πράσινης ενέργειας και τα τιμολόγια.

Πιο συγκεκριμένα, η υπερπροσφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ και η χαμηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης οδηγεί τους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) σε περικοπές της φθηνής ενέργειας.

Κι αυτό συμβαίνει προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ισορροπία και αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πέσει και η αλλαγή των ωρών εφαρμογής της μειωμένης χρέωσης ρεύματος. Και πιο συγκεκριμένα του λεγόμενου νυχτερινού τιμολογίου.

Ως γνωστόν, σήμερα στη θερινή σεζόν από 1η Μαίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου ισχύει φθηνότερη χρέωση στο διάστημα 23.00 με 07.00. Την υπόλοιπη σεζόν από 1 Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου το μειωμένο τιμολόγιο ισχύει από τις 15.00 έως τις 17.00 και από τις 02.00 έως τις 08.00.

Το υπουργείο θέλει να κάνει νέες ζώνες με οικονομικότερη κατανάλωση. Και προσανατολίζεται στο να καταργήσει τις νυχτερινές ώρες καθώς η ανάγκη για αυξημένη κατανάλωση ρεύματος είναι οι μεσημβρινές. Κι αυτό καθώς τότε είναι στο «φουλ» η ηλεκτροπαραγωγή των φθηνών ΑΠΕ και επίσης υπάρχει ανάγκη να μην περικόπτεται η περίσσεια ενέργεια.

Το πορτοκαλί τιμολόγιο

Προς την κατεύθυνση αυτή, από το Φθινόπωρο μαζί με τις αλλαγές των ζωνών μειωμένης τιμολόγησης του ρεύματος σχεδιάζεται και η προώθηση του «πορτοκαλί» τιμολογίου, δηλαδή του δυναμικού τιμολογίου ρεύματος.

Για να συμβεί αυτό απαιτείται η λειτουργία έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη σήμερα το 45% με 50% της ζήτησης προέρχεται από επιχειρήσεις της μέσης τάσης και μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης που έχουν εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, με την αλλαγή όσων έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (υπολογίζονται σε 1,4 εκατομμύρια μετρητές) και μαζί με τους 360.000 νέους έξυπνους μετρητές το ποσοστό της ζήτησης αναμένεται στο τέλος του χρόνου να φτάσει στο 55% με 60%. Αυτό το μέγεθος θα τιμολογείται με τα πορτοκαλί τιμολόγια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments