Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Αδίστακτοι γιατροί στο Αγλαΐα Κυριακού

Άδωνις Γεωργιάδης: Αδίστακτοι γιατροί στο Αγλαΐα Κυριακού

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//«Συνδικαλιστές γιατροί δεν πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως», σημειώνει, σε παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε γιατρούς του Νοσοκομείου του Αγλαΐα Κυριακού.

Κρατούν ομήρους τα παιδιά που χρειάζονται επέμβαση

«Συνδικαλιστές γιατροί δεν πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως», σημειώνει, σε παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε γιατρούς του Νοσοκομείου του Αγλαΐα Κυριακού.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Υγείας καταγγέλλει ανοιχτά και δημόσια τη στάση των αναισθησιολόγων, οι οποίοι αποφασίζουν αποχή από τα τακτικά χειρουργεία, αν και εξακολουθούν να λαμβάνουν κανονικά το σύνολο του μισθού τους.

Ωστόσο, όπως καίρια υπενθυμίζει ο Ά. Γεωργιάδης, «το ΔΣ του Νοσοκομείου εξετάζοντας όλα τα πραγματικά περιστατικά αποφασίζει ομόφωνα, ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία και διατάζει την συνέχεια τους».

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές κηρύσσουν στάση εργασίας επάνω ακριβώς στην ώρα των τακτικών χειρουργείων, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να πειθαρχήσουν στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Το ζήτημα οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης, η οποία αποφαίνεται χθες το μεσημέρι πως η στάση εργασίας των αναισθησιολόγων είναι παράνομη.

Εντούτοις, οι αναισθησιολόγοι του Αγλαΐα Κυριακού συνεχίζουν, απτόητοι, και παρά την αντίθετη δικαστική κρίση, τις κινητοποιήσεις τους με την ανερυθρίαστη υποστήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ. Έτσι, αύριο, οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, «κρατώντας ομήρους τα παιδιά», όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας.

Αναισθησιολόγοι υπεράνω του νόμου και των δικαστηρίων

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι την απόφαση να κηρυχθεί η στάση εργασίας στην οποία προχώρησε χθες, 27 Μαΐου, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με βάση, λοιπόν, τη δικανική κρίση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η απεργιακή κινητοποίηση κρίνεται ως αντίθετη με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ωστόσο, και παρά την τοποθέτηση του αρμόδιου δικαστηρίου, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την απόφαση του δικαστηρίου με βάση την οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας των συναδέλφων αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Το σωματείο του νοσοκομείου σύρθηκε στα δικαστήρια από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για μία κινητοποίηση η οποία είχε στηριχθεί και από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 Αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, «η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, που βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς, είναι αιτήματα δίκαια.

Η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους γιατρούς αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων θα πέσει στο κενό γιατί υποστηρικτές τους θα είναι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γονείς».

Ωστόσο, η αντικειμενική αλήθεια διαψεύδει συντριπτικά τους απεργούς αναισθησιολόγους, οι οποίοι αρέσκονται να εμφανίζουν την πολιτική ηγεσία ως τη δύναμη που στοχεύει στη διάλυση του ΕΣΥ και την περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο σύστημα της χώρας.

Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι υπαρκτό και σημαντικό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το υπουργείο Υγείας, με τη δραστήρια παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, δεν σταματά να προκηρύσσει θέσεις αναισθησιολόγων, οι οποίες, όμως, αποβαίνουν σε μεγάλο βαθμό άγονες, γεγονός που απουσιάζει ηχηρά από την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.

Επιπλέον, είναι ψέμα ότι το Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού παρουσιάζει οξυμμένο έλλειμμα αναισθησιολόγων. Απεναντίας, πρόκειται για το νοσοκομείο με σχετικά λιγότερες ελλείψεις στην εν λόγω ειδικότητα.

Αναφορικά, τέλος, με τις πομφόλυγες περί «αποψίλωσης και διάλυσης του δημοσίου συστήματος υγείας», επισημαίνεται ότι από τα 125 νοσοκομεία του ΕΣΥ εκ βάθρων αναβαθμίζονται κτιριολογικά και από άποψη εξοπλισμού τα 90. Η κτιριακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική για την όλη αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων. Όσον αφορά το προσωπικό του ΕΣΥ, δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο, που να μην έχει περισσότερο προσωπικό σήμερα από ό,τι το 2019, δεδομένου ότι υπηρετούν 23.000 περισσότεροι νοσηλευτές και γιατροί.

Και αυτή η ουσιαστική και θεαματική αναβάθμιση του ΕΣΥ φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανεπιτυχώς επιχειρείται να στοχοποιηθεί από μια χούφτα αδίστακτων ιατρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments