Πολιτική

Η επιστολή Κόκκαλη και η ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου

Η επιστολή Κόκκαλη και η ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου

Πηγή Φωτογραφίας: [367283] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΤΡΟ ΚΟΚΚΑΛΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κάλεσμα του επικεφαλής του ΚΟΣΜΟΥ στις προοδευτικές δυνάμεις για πολιτικές συνέργειες.

Η “ξαφνική συζήτηση” που άνοιξε δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωκάλπες για την ανάγκη μετεκλογικού διαλόγου ανάμεσα στα κεντροαριστερά κόμματα με στόχο την ενιαία κεντροαριστερή παράταξη, δεν θεωρείται “αθώα” από την Κουμουνδούρου.

Η εν λόγω συζήτηση, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να “ψήνεται” μετά το Πάσχα και ενισχύθηκε από το Σάββατο, μετά τη δημοσκόπηση της GPO, για το ποιος μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά (Τσίπρας-Ανδρουλακης-Κασσελάκης, η σειρά) και ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει νικηφόρα τον κ. Μητσοτάκη (Κασσελάκης-Τσίπρας-Ανδρουλάκης).

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το “ύποπτο” είναι μια διαρροή που συνοδεύει ξαφνικά αυτή τη συζήτηση. Τα όρια ανάμεσα στα τρία κύρια κόμματα, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, είναι μάλλον ασαφή μπροστά στις ευρωεκλογές, γιατί προβάλλονται λίγο – πολύ οι ίδιες θέσεις.

“Όταν αρχίζουμε να προβάλλουμε τη λογική των δυσδιάκριτων ορίων, το μήνυμα είναι “ψηφίστε όποιο από τα τρία κόμματα θέλετε, χωρίς να έχετε ενοχές”. Την επόμενη μέρα θα συνεργαστούν”, είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης και η εξήγηση της αμφιβολίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θεωρούν “αθώο” ούτε το κάλεσμα για έναν τέτοιο διάλογο που απηύθυνε χθες σε όλα τα αριστερά-προοδευτικά κόμματα ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης. Κι αυτό διότι, όπως παρατηρούν, απέστειλε τη σχετική επιστολή διαλόγου στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και όχι στους προέδρους των κομμάτων. Εξαιρώντας, δηλαδή, από το κάλεσμα τον Στέφανο Κασσελάκη και υποκαθιστώντας τον από τον Σωκράτη Φάμελλο.

Θέμα συνεργασίας στα όργανα δε μπορεί παρά να θέσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη κάνουν λόγο για “προφανή προσπάθεια απαξίωσής του” μέσω αυτής της κίνησης. Ο κ. Κόκκαλης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος ευρωβουλευτής και το κόμμα του απέχει πολύ από το 3% που απαιτείται για τις εκλογές ευρωβουλευτών.

Επί της ουσίας, η Κουμουνδούρου παραμένει σε μια θέση που εκφράζεται συνεχώς από τον κ. Κασελάκη το τελευταίο διάστημα: η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων επιβάλλεται “από την κοινωνία”, όχι από συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο, και η πρόσκληση είναι για αυτούς που ασπάζονται τις θέσεις μας.

Τοποθετούμενος σχετικά, ο κ. Κασσελάκης τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του: “δεν θα πέσουμε στην παγίδα των τελευταίων εκλογών, οι οποίες αναλώθηκαν αντί να παρουσιάσουν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αλλά μάλλον να απαντήσουν αν θα πείσουμε τον κ. Ανδρουλάκη να συνεργαστεί.””

Δεδομένου ότι η άποψη για συνεργασίες σε επίπεδο συνεργασιών προβάλλεται και από μικρό αριθμό “αντικασσελακικών” στελεχών του κόμματος, η παραπάνω απάντηση απευθύνεται πρωτίστως σε αυτά, όπως επισημαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι το ποσοστό στην ευρωκάλπη θα αποτελέσει την πυξίδα για το πώς θα ανοίξει αυτή η συζήτηση και αν θα συνεχίσουν να προσπερνούν τον πρόεδρο του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments