Πολιτική

Κεντροαριστερά: Αναζητώντας τον αντίπαλο του Κ. Μητσοτάκη

Κεντροαριστερά: Αναζητώντας τον αντίπαλο του Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Κορυφώνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο.

Με γοργούς ρυθµούς τρέχουν οι εξελίξεις στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, καθώς όσο πλησιάζουµε προς τις ευρωεκλογές τόσο αποσαφηνίζεται το τοπίο για τις διαθέσεις και τις δυνατότητες των πρωταγωνιστών και ταυτόχρονα προκύπτουν νέα δεδοµένα.

Στο παρασκήνιο, η συζήτηση εστιάζεται σε τρία επίπεδα: ποιες δυνάμεις και προσωπικότητες μπορούν να συμμετέχουν, η διαδικασία για ευρύτερες συμμαχίες και τα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν κεντρικούς ρόλους. Η κύρια ερώτηση είναι ποιο πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συζήτηση να είναι προσωποποιημένη περισσότερο από ποτέ. Από διάφορους κύκλους έχει ζητηθεί στους δημοσκόπους να μετρήσουν πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει γίνει κοινωνός σε αυτές τις διεργασίες.

Στον µακρύ κατάλογο συµπεριλαµβάνονται και πολλά άλλα ονόµατα, ιδίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Μεταξύ αυτών, της Εφης Αχτσιόγλου, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, του Παύλου Γερουλάνου, του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Παύλου Χρηστίδη, του Νίκου Παπανδρέου, του Χάρη ∆ούκα κ.ά.

Τα προαναφερθέντα εκ των πραγµάτων προκύπτουν από την υπαρκτή ανάγκη να δηµιουργηθεί ένας µεγάλος πόλος που θα µπορέσει να απειλήσει την πολυετή κυριαρχία της Ν.∆. Ο δρόµος, βεβαίως, δεν είναι στρωµένος µε ροδοπέταλα.

Με βάση όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Κανείς από τους δύο δεν έχει την πρόθεση να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση. Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν. Αντίθετα, θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα που θα λειτουργεί με τους δικούς του όρους. Ένα κόμμα που δεν θα υποχρεούται να δικαιολογήσει τις παλιές του επιλογές, με ένα πιο χαλαρό μοντέλο λειτουργίας και με πρόσωπα που δεν έχουν ιδεολογικές ταμπέλες.

Το σχέδιο αυτό εκ των πραγµάτων διαµορφώνει φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε νέα διάσπαση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη φωτογραφίσει τις δυνάμεις αυτές, λέγοντας ότι υπάρχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία μπορεί να συνομιλήσει. Είναι προφανές ότι η ομάδα που σχηματίστηκε κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τέθηκε θέμα ηγεσίας από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, είναι εντελώς παραγκωνισμένη.

Στην κατηγορία αυτών των στελεχών περιλαμβάνονται η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Γιώργος Τσίπρας και άλλοι.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους στελέχους αισθάνονται ξένοι μέσα στο ίδιο τους το κόμμα και προσδοκούν μια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφραστεί θετικά για την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ενώ από την πλευρά του κ. Χαρίτση τα σήματα είναι θετικά.

Στη Νέα Αριστερά υπάρχει η προοπτική να δημιουργηθεί ένας μεγάλος πόλος που θα οδηγήσει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, αντί να περιοριστεί απλά σε ένα αριστερό κόμμα που θα αγωνίζεται για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, οι διαδικασίες εντείνονται και αναμένεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι ο πρώτος που θα προβεί σε σχετικές κινήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments