Πολιτική

Κεντροαριστερά: Διεργασίες για νέο φορέα την επομένη των ευρωεκλογών

Κεντροαριστερά: Διεργασίες για νέο φορέα την επομένη των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές όπου εκεί θα φανούν οι νικητές και οι χαμένοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης στο κεντροαριστερό στρατόπεδο έχει ήδη, αρχίσει η μάχη για το ποιος θα ηγηθεί της νέας προοδευτικής παράταξης η οποία θα αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε παρασκηνιακό επίπεδο οι διεργασίες είναι πολλές τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ και γίνονται μετρήσεις με πιο χαρακτηριστική τη δημοσκόπηση της GPO.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 16% επιθυμούν να ηγηθεί του νέου εγχειρήματος ο Αλέξης Τσίπρας , το 13,4 % ο Νίκος Ανδρουλάκης και με 10,5 ο Στέφανος Κασσελάκης. Ακολουθούν ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας με 5,4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 5% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Ωστόσο, παρατηρείται μια αντίφαση που είναι ενδιαφέρουσα σε αυτήν τη φάση και μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Στο ερώτημα “ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές”, ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται πρώτος με ποσοστό 56%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31,4%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το θέμα φαίνεται να απασχολεί τόσο την ηγεσία όσο και τα στελέχη που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι αυτά τα στελέχη, που στηρίζουν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αν και γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν μια νέα διάσπαση, δεν μπορούν επίσης να παραμείνουν στο κόμμα τους. Στην πραγματικότητα, όσοι αμφισβητούν τώρα τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν κανέναν πολιτικό χώρο να ενταχθούν, ούτε φυσικά τη Νέα Αριστερά, καθώς η πλευρά του Τσίπρα δεν διατηρεί σχέσεις με τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύση για αυτά τα στελέχη είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα στον προοδευτικό χώρο, όπου θα ενταχθούν τόσο αυτά όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα διαχωρίσουν τη θέση τους από τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές. Στο παρασκήνιο, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ στελεχών για να απλοποιηθούν τα πράγματα μετά τις ευρωεκλογές. Η δυναμική των κομμάτων παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, τότε θα είναι δύσκολο για όσους θέλουν να απομακρύνουν τον πρόεδρο τους μέσω ενός άλλου πολιτικού σχήματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να θέλει να ακυρώσει τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης, αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για “προοδευτική παράταξη” με σκοπό να ανατρέψει το σενάριο με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να θέλει να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης, αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μια “προοδευτική παράταξη” για να απομακρύνει τον Τσίπρα από το πρωταγωνιστικό ρόλο. Υποστηρίζει , δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα άνω του 20% και θα έχει μια ισχυρή εντολή για να προχωρήσει στη μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τη χώρα.

Ωστόσο, όταν μιλά για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, εννοεί πρωταρχικά την ένταξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Εάν όμως το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν υπερβεί το ποσοστό της ΝΔ, τότε η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη.

Ήδη κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση το εγχείρημα δεν θα έχει καμία προοπτική. Άλλοι αντιθέτως, υποστηρίζουν πώς τότε η κεντροαριστερα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση μέσα από την δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα εκφράζει συνολικά τον προοδευτικό κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments