Πολιτική

ΝΔ: Με ατζέντα οικονομίας και επικοινωνιακή αντεπίθεση στην τελική ευθεία

ΝΔ: Με ατζέντα οικονομίας και επικοινωνιακή αντεπίθεση στην τελική ευθεία

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η οικονομία ανάγεται σε κεντρικό ζήτημα του προεκλογικού αγώνα.

Με την πολιτική αντιπαράθεση να χτυπά κόκκινο λίγο πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, η οικονομία εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα στην προεκλογική μάχη των ευρωεκλογών. Τις τελευταίες δύο ημέρες σε εξέλιξη είναι η… μάχη της φέτας με μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων, κάτι που δείχνει πως η πορεία των τιμών θα αποτελέσει το βασικό πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια διπλή στρατηγική, επικεντρώνοντας, αφενός, στα μέτρα που λαμβάνει για την υποστήριξη των νοικοκυριών και αφετέρου, επιτίθεται στην αντιπολίτευση για τις αλόγιστες υποσχέσεις που απλόχερα δίνει. Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για σταθερότητα, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αυξήσει την υποστήριξή της, απευθυνόμενη σε ένα κοινό που δεν επιθυμεί να βιώσει νέες δυσκολίες. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει αυξημένη αναφορά στην περίοδο του 2015 και υπογραμμίζεται ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης θα οδηγούσαν σε χρεωκοπία, εάν υλοποιούνταν.

Στο κυβερνών κόμμα, τονίζουν ότι η ακρίβεια είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και επικεντρώνονται σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Στόχος είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός τα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας, ενώ στο μέλλον θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη στέγαση και θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό στο υπουργικό συμβούλιο.

Έμφαση δίνεται σε ένα θετικό αφήγημα και τονίζονται τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της οικονομίας, με έμφαση στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία 132.352 νέων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο (σημειώνοντας πως είναι η καλύτερη επίδοση από το 2001) αλλά και στο γεγονός πως για πρώτη φορά μετά το 2011 ο αριθμός των ανέργων έπεσε κάτω από τις 900.000.

Το γαλάζιο στρατόπεδο επισημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν μη ρεαλιστικές και ακοστολόγητες προτάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στη Real News, όπου αναφέρει ότι “είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει ηγέτη, αλλά δεν έχει αλλάξει νοοτροπία. Παραμένει πιστός στη δογματική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα”.

Προωθούν προτάσεις χωρίς να τις αξιολογούν. Κυριολεκτικά! Και ποτέ δεν υπολογίζουν το κόστος τους. Με κάθε νέα δήλωση του Κασσελάκη, το ποσό αυξάνεται σε απαγορευτικά επίπεδα”.

Από το κυβερνών κόμμα εξαπολύονται πυρά προς την Κουμουνδούρου και είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σχετικές αναφορές από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος άσκησε σε ανάρτησή του σφοδρή κριτική προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως «το τελευταίο πράγμα από το οποίο έχουμε ανάγκη είναι από μια τέτοια ανερμάτιστη και επικίνδυνη αντιπολίτευση».

Ουσιαστικά από την Πειραιώς επιδιώκουν να μιλήσουν σε ένα κεντρώο κοινό που δεν επιθυμεί να τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό που σημειώνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Παράλληλα με την επίθεση προς την Κουμουνδούρου συσπειρώνεται και ένα παραδοσιακό «γαλάζιο» ακροατήριο και εκτιμάται πως μπαίνουν αναχώματα σε διαρροές προς τα δεξιά και τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 33%, που ήταν το  ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν αύξηση των γαλάζιων ποσοστών, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι μπορούν να εκλέξουν τουλάχιστον οκτώ – και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και εννέα – ευρωβουλευτές, ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments