EDITOR'S PICK

B-21 Raider: Οι πρώτες φωτογραφίες του πιο προηγμένου βομβαρδιστικού στον κόσμο εν πτήσει

B-21 Raider: Οι πρώτες φωτογραφίες του πιο προηγμένου βομβαρδιστικού στον κόσμο εν πτήσει

Πηγή Φωτογραφίας: The B-21 is set to replace both the B-1 Lancer and the B-2 Spirit, becoming the primary stealth bomber in the US fleet. Credit: Mike Mareen

«Το Raider συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο για να γίνει η ραχοκοκαλιά του στόλου των βομβαρδιστικών της USAF», έγραψε στην ανάρτησή της η αεροπορική βάση Έντουαρντς στη λεζάντα κάτω από τις φωτογραφίες.

Μετά από χρόνια αυστηρής μυστικότητας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) δημοσίευσε για πρώτη φορά φωτογραφίες που δείχνουν το πιο σύγχρονο stealth βομβαρδιστικό της εν πτήσει.

Από τις τρεις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη μία διακρίνεται το stealth βομβαρδιστικό έκτης γενιάς σε ένα υπόστεγο, στη δεύτερη -με ίδια ημερομηνία λήψης: τον Απρίλιο του 2024- διακρίνεται στη φάση της απογείωσης, και στην τρίτη, που έχει τραβηχτεί τον περασμένο Ιανουάριο, το B-21 Raider διακρίνεται να πετά πάνω από τα σύννεφα.

«Το Raider συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο για να γίνει η ραχοκοκαλιά του στόλου των βομβαρδιστικών της USAF», έγραψε στην ανάρτησή της η αεροπορική βάση Έντουαρντς στη λεζάντα κάτω από τις φωτογραφίες.

Ούτε καν κατά την παρθενική πτήση του υπερσύγχρονου βομβαρδιστικού, τον Νοέμβριο του 2023, είχαν δημοσιευτεί επίσημες φωτογραφίες – προφανώς για να κρατηθούν μυστικές οι τεχνικές λεπτομέρειες του αεροσκάφους, που αναπτύσσει η αμυντική εταιρεία Northrop Grumman.

Τώρα, ωστόσο, κι ενώ συνεχίζονται οι πτητικές δοκιμές, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες βομβαρδιστικού, αλλά σιωπούν και πάλι αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειές του.

Το Β-21 Raider προορίζεται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του σμήνους των βομβαρδιστικών της USAF

Ωστόσο, μια ματιά στο βελτιωμένο B-21 επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων: Η πλάγια όψη του βομβαρδιστικού θυμίζει τη διατομή του εμβληματικού προκατόχου μοντέλου, του B2-Spirit, αλλά το ρύγχος του B-21 είναι πολύ πιο λεπτό. Τα μικρά, τραπεζοειδή παράθυρα του κόκπιτ και το επίπεδο παρμπρίζ «είναι πιθανό να περιορίσουν το οπτικό πεδίο των πιλότων», γράφει το περιοδικό «Flugrevue».

Το σχήμα και η επίστρωση καθιστούν σχεδόν αόρατο το βομβαρδιστικό

Το εικονιζόμενο βομβαρδιστικό δοκιμής ονομάζεται AF 0001 και διαθέτει πτερύγια στην κορυφή μέσω των οποίων ο αέρας κατευθύνεται στους κινητήρες. Τα πτερύγια βρίσκονται βαθιά στην άτρακτο του Β-21 ώστε να είναι δύσκολο για τα εχθρικά ραντάρ να τα εντοπίσουν.

Το B-21 σχεδιάστηκε ως βομβαρδιστικό «stealth» με μια ειδική εξωτερική επίστρωση, που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του.

To B-21 Raider είναι ένα stealth βομβαρδιστικό μακράς εμβέλειας, υψηλής επιβιωσιμότητας, βαθιάς διείσδυσης, που θα αντικαταστήσει τα Β-1 και Β-2

Πέραν τούτων, οι επιφάνειες του βομβαρδιστικού μεγάλης εμβέλειας είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε οι δέσμες του ραντάρ να μην αντανακλούν σχεδόν καθόλου. Τα αεροσκάφη «Stealth» είναι, επομένως, σε θέση να εξαπολύουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και να πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις απαρατήρητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Aviation Week», το βομβαρδιστικό B-21 θα έχει άνοιγμα φτερών 40 μέτρων, μήκος 16 μ., θα μπορεί να φέρει φορτίο όπλων βάρους 9.100 κιλών και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα, σχεδόν 1.000 χλμ./ώρα.

Ένα ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναφέρει ότι το B-21 Raider έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί «σε περιβάλλον υψηλής απειλής» και μπορεί «να ρίξει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά».

H USAF σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το B-21 στα «μέσα της δεκαετίας του 2020». Τουλάχιστον 100 τέτοια βομβαρδιστικά αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments