EDITOR'S PICK

Γιατροί στην Κίνα λένε ότι θεράπευσαν για πρώτη φορά ασθενή με διαβήτη, με βλαστοκύτταρα

Γιατροί στην Κίνα λένε ότι θεράπευσαν για πρώτη φορά ασθενή με διαβήτη, με βλαστοκύτταρα

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η χρήση των βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία του διαβήτη

Γιατροί στην Σαγκάη της Κίνας λένε ότι κατάφεραν να θεραπεύσουν τον διαβήτη, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο 59χρονος ασθενής, που έπασχε από διαβήτη τύπου 2 υποβλήθηκε το 2021 σε μια πρωτοποριακή πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα και από το 2022 έπαψα να λαμβάνει φάρμακα.

Ο άνδρας έπασχε από διαβήτη τύπου 2 επί 25 χρόνια κι είχε κριθεί ότι διέτρεχε υψηλότατο κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών καθώς χρειαζόταν να κάνει καθημερινά πολλές ενέσεις με ινσουλίνη για να ρυθμίζει το σάκχαρό του και να μην πέσει σε διαβητικό κώμα.

Ουδείς μέχρι τώρα είχε «θεραπευτεί» ποτέ από διαβήτη, αλλά η περίπτωση του 59χρονου διαβητικού στην Κίνα δείχνει ότι είναι εφικτό να αποκατασταθεί η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει με φυσικό τρόπο το σάκχαρο στο αίμα του χωρίς να αλλάξει τρόπο ζωής.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία του διαβήτη

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που χρησιμοποιούνται με επιτυχία τα βλαστοκύτταρα για την ίαση του διαβήτη, όπως αναφέρουν οι γιατροί του.

Στη θεραπεία χρησιμοποιήθηκαν βαλστοκύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων, που χρειάζεται ο οργανισμός για τη λειτουργία του. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε ιστό εγκεφάλου, μυών, νεφρών ή ακόμα και παγκρέατος.

H συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποίησε ένα νέο χημικό κοκτέιλ για να μετατρέψει τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς σε κύτταρα παγκρέατος.  Τα κύτταρα αυτά παράγουν ινσουλίνη, που λέει στον οργανισμό πότε να αντλήσει ζάχαρη από τα τρόφιμα που καταναλώνει για ενέργεια.

Στους διαβητικούς, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη, νεφρική βλάβη, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.  Με την εμφύτευση των νέων κυττάρων που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο και μπορούν να παράγουν ινσουλίνη, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να παράγει ξανά τη δική του ινσουλίνη, λένε οι ερευνητές για το επίτευγμά τους – προϊόν ερευνών μιας δεκαετίας στο Νοσοκομείο Changzheng της Σαγκάης- στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell Disovery.

«Σημαντική πρόοδος στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας του διαβήτη»

«Η τεχνολογία μας έχει ωριμάσει και έχει ξεπεράσει τα όρια στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία του διαβήτη», δήλωσε ο Δρ Γιν Χάο, ένας από τους κύριους ερευνητές. Η μελέτη ήταν μια συνεργασία μεταξύ τριών ιδρυμάτων που εδρεύουν στη Σαγκάη -το Νοσοκομείο Changzheng της Σαγκάης, το Κέντρο Αριστείας στην Επιστήμη των Μοριακών Κυττάρων υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Νοσοκομείο Renji.

«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη», δήλωσε στην εφημερίδα South China Morning ο Τίμοθι Κίφερ, καθηγητής Κυταρρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Θέση.

Αν και το εύρημα αυτό είναι ενθαρρυντικό, υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί προκειμένου να εγκριθεί για ευρεία χρήση κατά του διαβήτη. Στο επόμενο στάδιο οι επιστήμονες θα πρέπει να δοκιμάσουν σε περισσότερους ασθενείς τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να απαλλάσσει μόνον από τον διαβήτη τύπου 2, που είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου.

Στο μέλλον, ο καθηγητής Κίφερ είπε ότι αυτή η θεραπεία μπορεί «να απαλλάξει τους ασθενείς με διαβήτη από το βάρος των χρόνιων φαρμάκων, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής και να μειώσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης».

==

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments