Ελλάδα

Δραματική εκτίμηση Συνολάκη: Υπάρχουν ενδείξεις για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα [vid]

Δραματική εκτίμηση Συνολάκη: Υπάρχουν ενδείξεις για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [351799] 7ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ / ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ανάλυση του σεισμογενούς περιβάλλοντος της Ελλάδας - Η εκτίμηση για μεγάλο σεισμό στη χώρα

«Κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο», δήλωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, ο οποίος ανέλυσε το ενδεχόμενο σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών Ρίχτερ στην Ελλάδαβάσει ιστορικών στοιχείων και παρατηρήσεων».

Παράλληλα, ο ακαδημαϊκός μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων «υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.Χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη».

Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του Ελληνικού πολιτισμού. (…) Εξαφανίζεται (σ.σ. η Αλεξάνδρεια) γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανοίξωση. Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, π.χ. στα Φαλάσαρνα, που είναι μια καταπληκτική φυσική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πως ανέβηκε; Στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι».

Ο παρουσιαστής της εκπομπής, Θανάσης Αναγνωστόπουλος, ρώτησε τον κ. Συνολάκη για το ενδεχόμενο του μεγάλου σεισμού, με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών να απαντά πως  «Βεβαίως (σ.σ. υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο). Πως υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις. Εκεί λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις – που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών».

«Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει» εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments