Διεθνή

Η Ρωσία σχεδιάζει αύξηση φόρων σε επιχειρήσεις και πλούσιους για να καλύψει το κόστος του πολέμου

Η Ρωσία σχεδιάζει αύξηση φόρων σε επιχειρήσεις και πλούσιους για να καλύψει το κόστος του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: The Russian flag flies on the dome of the Kremlin Senate building behind Spasskaya Tower, in central Moscow, Russia, May 4, 2023. REUTERS/Stringer

Το σχέδιο του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών θα εισαγάγει έναν πιο ισχυρά κλιμακωτό φόρο εισοδήματος

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους Ρώσους, στοχεύοντας έναν σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλές, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Το σχέδιο του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών θα εισαγάγει έναν πιο ισχυρά κλιμακωτό φόρο εισοδήματος, ενώ ο φόρος επί των εταιρικών κερδών θα αυξηθεί στο 25% από το τρέχον 20%, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται πρόταση που κατατέθηκε στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, από το 2025 το επίπεδο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα θα αυξηθεί σε 22% από 15% που είναι σήμερα. Θα αυξηθούν επίσης οι εισφορές για την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, ποτάσας και φωσφορικών λιπασμάτων. Ολόκληρο το πακέτο θα συγκεντρώσει επιπλέον 2,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (29,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2025, με πάνω από το 50% από αυτά να προέρχεται από τον υψηλότερο εταιρικό φόρο, σύμφωνα με το Interfax.

Το 2020, η Ρωσία ακύρωσε τον ενιαίο φόρο επί του προσωπικού εισοδήματος, θεσπίζοντας μια πολιτική όπου τα άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 5 εκατομμυρίων ρουβλίων ετησίως πλήρωναν φόρο 15% αντί για 13%. Από την έναρξη του πολέμου, η κυβέρνηση έχει επιβάλει πρόσθετους φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς παλεύει με το κόστος των μαχών στην Ουκρανία, ωστόσο το προσωπικό εισόδημα παρέμενε ανέγγιχτο μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράστηκε θετικά για αλλαγές στους συντελεστές φόρου εισοδήματος στην ομιλία του τον Φεβρουάριο, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Ρωσίας.

“Το σχέδιο μοιάζει με έναν συγκεκριμένο συμβιβασμό μεταξύ της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού”, δήλωσε η Olga Belenkaya, οικονομολόγος στη Finam στη Μόσχα.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα επηρεάσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους ή το 3,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σε δήλωσή του. Τα ποσοστά θα κυμαίνονται από το τρέχον 13% για όσους κερδίζουν έως και 2,4 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως έως 22% για όσους υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ρούβλια.

Ο Σιλουάνοφ είπε ότι οι αλλαγές αντανακλούν την ανάγκη “για κοινωνική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των κλιμακωτών φορολογικών συντελεστών”. Ωστόσο, οι αυξήσεις φόρων δεν θα επηρεάσουν τις πληρωμές μερισμάτων ή τις πωλήσεις μετοχών, σημαντική πηγή πλούτου για τους πλουσιότερους της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, οι στρατιωτικοί που πολεμούν στην Ουκρανία θα είναι επιλέξιμα για πρόσθετα φορολογικά οφέλη.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις θα προσφέρει στην κυβέρνηση 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια επιπλέον εισόδημα, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό ΥΠΟΙΚ.

Οι επιχειρήσεις χαιρέτησαν την κίνηση ως πιο προβλέψιμη από τους εφάπαξ φόρους που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. “Ως επιχειρηματίας, είμαι υπέρ της αύξησης των φόρων εισοδήματος αντί των τελών και των εφάπαξ πληρωμών”, είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, στο πρακτορείο Tass την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για το κυβερνητικό σχέδιο.

“Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη για μια πιο δίκαιη ανακατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης”, δήλωσε ο Alexey Mordashov, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Severstal PJSC, σύμφωνα με το Tass στις 24 Μαΐου.

Η Ρωσία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα από τα τέλη του 2022, ως αντανάκλαση του απότομου κόστους της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

“Το προσχέδιο προϋπολογισμού περιλάμβανε μείωση των δαπανών κατά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2025, κάτι που φαινόταν μάλλον μη ρεαλιστικό. Αυτή η διαφορά έπρεπε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο”, δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος στην Tinkoff Investments. “Η επιλογή της αύξησης των φόρων είναι η πιο συντηρητική, η πιο ισορροπημένη μακροπρόθεσμα και η λιγότερο πληθωριστική”.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι προτάσεις έχουν υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο και ενδέχεται να λάβουν έγκριση από την Κρατική Δούμα, κάτω σώμα  του ρωσικού κοινοβουλίου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments