Nέα της αγοράς

Φουρτούνες στο ενεργειακό οχυρό της Ρεβυθούσας – Μόλις δύο φορτία LNG τον Ιούνιο

Φουρτούνες στο ενεργειακό οχυρό της Ρεβυθούσας – Μόλις δύο φορτία LNG τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: /oilprice.com

Νέα δεδομένα στο ενεργειακό πεδίο – Ο κρίσιμος ρόλος της Ρεβυθούσας

«Εγγυητή» της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων αποτελεί το νησί της Ρεβυθούσας, από το οποίο το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που εισάγεται στην χώρα μας αποθηκεύεται και διοχετεύεται στην ηπειρωτική χώρα και στις βαλκανικές αγορές.

Βέβαια, η δυναμική επιστροφή των εισαγωγών ρωσικού αερίου φέρνει… μικρές φουρτούνες στο νησί – ενεργειακό φρούριο Ελλάδας και Βαλκανίων.

«Η Ρεβυθούσα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας Ελλάδας και Βαλκανίων, αυτό φάνηκε ιδιαίτερα την περίοδο της ενεργειακής κρίσης», επεσήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία – Ρίτα Γκάλι, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ξενάγησης στην Ρεβυθούσα.

Ο σταθμός της Ρεβυθούσας είναι μία από τις τρεις πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και ως εκ τούτου μία από τις σημαντικότερες υποδομές ενέργειας της χώρας.

Η CEO του ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς του Διαχειριστή για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο. «Εξετάζουμε προσεχτικά όλες τις λεπτομέρειες του project και το κατά πόσο είναι βιώσιμο οικονομικά», σημείωσε.

Αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι άνω του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν το τμήμα του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα της Energean. Ο σχεδιασμός της Energean περιλαμβάνει την κατασκευή αποθήκης σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, με δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία.

Η πρώτη φάση, για δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, με σταδιακή εισπίεση του CO2 ενώ η Β’ Φάση (έως 3 εκατ. τόνοι) θα ακολουθήσει το 2028.

Sold out οι δημοπρασίες

Την ίδια στιγμή, ζωηρό είναι το ενδιαφέρον για τις ετήσιες δημοπρασίες LNG που αφορούν την μακροπρόθεσμη δέσμευση δυναμικότητας αεριοποίησης στην Ρεβυθούσα. Τα slots έχουν ήδη κλείσει για το 2024 και το 2025, η ζήτηση είναι ισχυρή για 2026, 2027 με τα στοιχεία να δείχνουν πτώση του ενδιαφέροντος για το 2028 και το 2029.

Ο σταθμός της Ρεβυθούσας είναι μία από τις τρεις πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και ως εκ τούτου μία από τις σημαντικότερες υποδομές ενέργειας της χώρας. Η χωρητικότητα των τριών δεξαμενών του σταθμού είναι συνολικά 225.000 κμ φυσικού αερίου και ο αριθμός αεριοποίησης είναι 1400 κμ LNG την ώρα.

Τι γίνεται στο νησί του υγροποιημένου αερίου

Οι εγκαταστάσεις στο νησί της Ρεβυθούσας

Η Εγκατάσταση της Ρεβυθούσας αποτελεί το σημείο εισόδου του ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ΦΑ (ΕΣΜΦΑ). Έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί τις διαδικασίες της

α) έγχυσης ΥΦΑ από πλοίο μεταφοράς,

β) αποθήκευσης ποσοτήτων ΥΦΑ,

γ) επαναυγροποίησης των αερίων που προκύπτουν από φυσική εξάτμιση του ΥΦΑ στις δεξαμενές, δ) άντλησης και αεριοποίησης του ΥΦΑ και

ε) έγχυσης του Φ.Α. στο ΕΣΜΦΑ.

Στην Ρεβυθούσα λειτουργεί και LNG truck loading που καθιστά δυνατή τη μεταφορά LNG μέσω εικονικού αγωγού, δίνοντας τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σημείων κατανάλωσης που βρίσκονται σε απόσταση από το ΕΣΦΑ.

Για την ώρα πάντως, η ηρεμία που επικρατεί στο ενεργειακό πεδίο με την σταθεροποίηση των τιμών και το ελκυστικότερο ρωσικό αέριο εξασθενίζουν την ζήτηση για τις υποδομές της Ρεβυθούσας.

Δυναμικό παρών «δηλώνει» το ρωσικό αέριο

Το πρώτο τετράμηνο του 2024 το ρωσικό αέριο ξεπέρασε το 50% των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα κατά τουλάχιστον 55.1%. Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας με μηδενικές εισαγωγές ρωσικού LNG, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μη μηδενικών εισαγωγών.

Τον Απρίλιο 2024 το LNG από την πύλη της Αγίας Τριάδας περιορίστηκε σημαντικά σε μόλις 0.71 ΤWh, ενώ μαζί με αυτό από τον νέο σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης οι εισαγωγές LNG έφτασαν την 1 TWh.

Στον αντίποδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου από το Σιδηρόκαστρο αποτελούν την πρώτη πηγή εισαγωγών αερίου το πρώτο τετράμηνο του 2024.

Παράλληλα, το πρώτο 4μηνο του 2024, η κατανάλωση αερίου (20.41 TWh) αυξήθηκε κατά 25.5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023.

Η Ρεβυθούσα χάνει έδαφος

Μετά τις μηδενικές εισαγωγές LNG τον Απρίλιο για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, χαμηλές πτήσεις και τον Μάιο κατέγραψε ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με μόλις δύο φορτία να ελλημενίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο Ιούνιος με 2 φορτία να αναμένονται (βάσει του προγράμματος που δημοσιεύει ο ΔΕΣΦΑ στην ιστοσελίδα του).

Ανάλογη εικόνα παρουσιάστηκε Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν τον Φεβρουάριο είχαμε δύο ακυρώσεις από τα αρχικά πέντε φορτία και τον Μάρτιο επίσης δύο ακυρώσεις από αρχικά τέσσερα φορτία.

Οι συνολικές εισαγωγές LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας μειώθηκαν κατά 27,1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τις ποσότητες να ανέρχονται σε 6,93 TWh.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι συνολικές εισαγωγές LNG έφτασαν τις 9,51 TWh. Το ίδιο διάστημα από το Σιδηρόκαστρο –το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream– μπήκαν στο εθνικό σύστημα 7,25 τεραβατώρες, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 που κάλυψε το 44% των συνολικών εισαγωγών για την περίοδο αναφοράς

Καθίσταται σαφές πως η χρήση της υποδομής σημειώνει ελεύθερη πτώση, απόρροια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου που μπαίνει στη χώρα μας από το Σιδηρόκαστρο μέσω του αγωγού Turk Stream. Οι ιδιαίτερα «δημοφιλείς» μέσα στην ενεργειακή κρίση εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας από την αρχή του έτους βλέπουν την… δημοτικότητά τους να μειώνεται χωρίς βέβαια να αποκλείεται comeback μέσα σε ένα ευμετάβλητο ενεργειακό τοπίο.

Επανακάμπτει το LNG

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να βλέπει επιστροφή της ζήτησης για φορτία LNG από τα μέσα Μαΐου λόγω των εργασιών συντήρησης του αγωγού Turkish Stream και εν μέσω περιορισμών στη διακίνηση φορτίων μέσω του Σουέζ.

Σύμφωνα με το SPGlobal, η χώρα μας εισήγαγε πάνω από 70.000 κ.μ. LNG τον Μάιο, ποσότητα ναι μεν μειωμένη κατά 29% σε ετήσια βάση αλλά αυξημένη σε σχέση με τις μηδενικές ποσότητες του Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments