Οικονομία

Πως θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου

Πως θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a news conference following the ECB's monetary policy meeting in Frankfurt, Germany March 16, 2023. REUTERS/Heiko Becker/File Photo

Με την πρώτη μείωση επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25% να θεωρείται πλέον δεδομένη, το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει την επόμενη Πέμπτη στις 6 Ιουνίου να θέσει και τους άξονες της στρατηγικής της για το επόμενο διάστημα.

Με την πρώτη μείωση επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25% να θεωρείται πλέον δεδομένη, το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει την επόμενη Πέμπτη στις 6 Ιουνίου να θέσει και τους άξονες της στρατηγικής της για το επόμενο διάστημα.

Οι απόψεις για τη στρατηγική της ΕΚΤ από τις 7 Ιουνίου μέχρι και το τέλος του χρόνου διίστανται για άλλη μια φορά, με μια ομάδα να υποστηρίζει τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ έως και 1,5% μέχρι και το τέλος του χρόνου ώστε να τονωθεί άμεσα η αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Τα επιχειρήματα αυτής της πλευράς είναι ότι πλέον η πολιτική των ιστορικά υψηλών επιτοκίων θα συνεχίσει να λειτουργεί αντιπληθωριστικά ακόμη και με μια λογική μείωση των επιτοκίων. Συνεπώς, η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού πιο κοντά στο 2% είναι περίπου προεξοφλημένη μέχρι και τα μέσα του 2025 εκτός αν μπούμε σε νέα οικονομική κρίση. Η ίδια ομάδα, στην οποία συμμετέχει και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, θέλει το πρώτο βήμα στις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο να συνοδευτεί και από μια δεύτερη τον Ιούλιο αν δεν έχουμε απροσδόκητες διακυμάνσεις ή έκτακτα γεγονότα.

Στη δε επιχειρηματολογία ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ακόμη πολύ ασταθές και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μπορούν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και οι ΗΠΑ δείχνουν να αναβάλλουν τις δικές τους μειώσεις, η τάση αυτή απαντά ότι ο πληθωρισμός της Ευρώπης δεν μοιάζει με αυτόν τον ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουν ότι η EKT εκτός από τα επιτόκια, διατηρεί το “όπλο” του χρέους των 5,3 τρις ευρώ που έχει συγκεντρώσει από την ποσοτική χαλάρωση για να ανοιγοκλείνει την “κάνουλα” της ρευστότητας.

Προβληματίζει η στάση της FED

Από την άλλη, η ομάδα των “συντηρητικών” της ΕΚΤ, αν και συμφωνεί με την πρώτη μείωση κατά 0,25% στις 6 Ιουνίου, θεωρεί ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα και οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση τα διαδοχικά στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση της ΕΚΤ. Αυτή η πλευρά δίνει μεγαλύτερη σημασία στη σχεδόν παράλληλη κίνηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης με αυτή της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Ως γνωστό, η FED συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εμμονή του πληθωρισμού με τις αγορές να προσαρμόζονται σε ένα σχήμα το πολύ δύο μειώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου και την εκκίνηση να δίνεται τον Σεπτέμβριο. Μπορεί η κ. Λαγκάρντ να έχει δηλώσει ότι η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη θα είναι ανεξάρτητη από αυτή των ΗΠΑ αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. 

Από την άλλη βέβαια, εκείνο που μπερδεύει την κατάσταση είναι ότι αντί οι φήμες που υπάρχουν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ενισχύουν το δολάριο, κερδισμένος είναι μόνο ο χρυσός, o οποίος συνεχίζει να ενισχύεται.

Προβλέψεις διάρκειας ενός μήνα 

Σίγουρα όμως όλοι στη Φρανκφούρτη έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι και οι προβλέψεις που συγκεντρώνουν οι ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, έχουν μια διάρκεια η οποία δεν ξεπερνάει τον ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικό να γίνονται με βάση τις προβλέψεις και θα πρέπει και οι προβλέψεις να επανεξετάζονται συνεχώς, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα και να μπορούν να λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το ευρώ.

Πηγή: capital.gr//Τάσος Δασόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments