Οικονομία

Συνταξιούχοι: Μισή σύνταξη για χρέη στον ΕΦΚΑ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Συνταξιούχοι: Μισή σύνταξη για χρέη στον ΕΦΚΑ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Με 60% παρακράτηση της σύνταξης η συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών για οφειλές στον ΕΦΚΑ - Οι αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση

Εισοδηματικοί «κόφτες» και αυστηρές προϋποθέσεις για να λάβουν μισή σύνταξη τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπονται για περίπου 25.000 εν αναμονή συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε χθες, το όριο των οφειλών ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 20.000 ευρώ και στα 10.000 ευρώ για τους αγρότες (από 6.000 ευρώ), ωστόσο η παρακράτηση των συντάξιμων αποδοχών για τους οφειλέτες συνταξιούχους θα είναι στο 60%. Επιπλέον η ένταξη στη ρύθμιση οφειλών και στη συνταξιοδότηση προβλέπει ο οφειλέτης συνταξιούχος να έχει τραπεζικές καταθέσεις μικρότερες των 12.000 ευρώ και να είναι συνεπής στην καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών την τελευταία διετία.

Δεν θέλουμε οφειλέτες, αλλά συνταξιούχους στην ένδεια

«Θέλουμε πολίτες που να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να πάρουν τη σύνταξή τους, δεν θέλουμε οφειλέτες», σημείωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, διευκρινίζοντας ότι 60% της σύνταξής τους θα παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ για τη ρύθμιση του χρέους τους και εν συνεχεία θα μπαίνουν όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες στις 60 δόσεις. Αδιαφορώντας βέβαια πώς θα επιβιώσει η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων οφειλετών. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με χρέη 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και μηνιαία σύνταξη 700 ευρώ θα πρέπει κάθε μήνα να «επιστρέφει» το 60% της σύνταξής του, δηλαδή 420 ευρώ, ποσό που θα αξιοποιείται για να αποπληρωθεί ένα μέρος από το χρέος του. Άρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πρέπει να συμβιβαστεί ότι θα ζει, για τουλάχιστον μια τριετία, κάθε μήνα με το ποσό των 280 ευρώ!

Σύμφωνα με την υπουργό, από τη ρύθμιση θα επωφεληθούν 25.000, ενώ η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή μπορούν να επωφεληθούν και όσοι έχουν κάνει παλαιότερα αίτηση συνταξιοδότησης και δεν προχώρησε επειδή είχαν χρέη στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση

Σύμφωνα με ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης συνταξιούχου με χρέη στη ρύθμιση είναι οι εξής:

α) Οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ και ειδικά προς τον π. ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ. Ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές στον π. ΟΓΑ νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για υπαγωγή στην ασφάλιση στον π. ΟΓΑ για τον κλάδο κύριας και πρόσθετης ασφάλισης καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στον π. ΟΓΑ.

β) Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή, εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης (πραγματικό, πλασματικό, προαιρετικής ασφάλισης) τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.

γ) Να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης.

δ) Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ. Ειδικά για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments