Πολιτική

Γιώργος Καραμέρος: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε «κράτος – πελάτη» οπλικών συστημάτων

Γιώργος Καραμέρος: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε «κράτος – πελάτη» οπλικών συστημάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γιώργος Καραμέρος: Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της δεύτερης θέσης και η καταγραφή στην κάλπη της ανοδικής τάσης του κόμματος, το οποίο πρέπει να αποτελέσει την επόμενη μέρα τον μεγάλο φορέα υποδοχής των πολιτών και των στελεχών που αναζητούν και θέλουν να συγκροτήσουν αξιόπιστη προοδευτική λύση απέναντι στη Ν.Δ., χωρίς φοβίες και υποσημειώσεις.

Μια ανάσα πριν τις ευρωεκλογές, ο Γ. Καραμέρος επισημαίνει ότι κανείς δεν περισσεύει, αρκεί να κωπηλατεί προς την κατεύθυνση της προοδευτικής πλειοψηφίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ένα ολιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Γιώργος Καραμέρος (βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.), ενώ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εμπαίζει τους πολίτες». Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά ακόμη για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για τις επικείμενες ευρωκάλπες θέτει ως στόχο τη διατήρηση της δεύτερης θέσης και την καταγραφή της ανοδικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ διατυπώνει τις θέσεις του και για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Πώς κρίνετε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια; Τι απαντάτε στα περί κοστολόγησης;

Την Πρωτομαγιά καταθέσαμε στη Βουλή ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση 37 σελίδων και 11 άρθρων με συγκεκριμένους πίνακες και αιτιολογική έκθεση. Δεν θα ήθελα να κρίνω άλλο τον πρωθυπουργό, θα τον κρίνουν οι πολίτες στις 9 Ιουνίου. Αρκεί να πω μόνο ότι στις 17 Απριλίου συμμετείχε στη σύσκεψη ανώτατων στελεχών πολυεθνικής που ελέγχει τη μισή αγορά (ΔΕΗ, εταιρείες διατροφικών ειδών, αλυσίδες, νοσοκοκομεία κ.λπ.) και δεν έβγαλε κουβέντα για το ζήτημα της αισχροκέρδειας. Ένα μήνα μετά, έστειλε αυτή την επιστολή – παρωδία στην Φον ντερ Λάιεν. Εμπαίζει τους πολίτες.

Στη Βουλή μιλήσατε για «πάρτι Μητσοτάκη» στα εξοπλιστικά, με αφορμή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ. Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα σπιράλ εξοπλιστικών ανταγωνισμών με την Άγκυρα, με τη διαφορά ότι η Τουρκία «παράγει» η ίδια μεγάλο τμήμα των όπλων της, ενώ η Ελλάδα τα αγοράζει. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτό;

Ο συγχωρεμένος Άκης Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε έξι χρόνια συμβάσεις 8 δισ. ευρώ, με σημερινές τιμές. Ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε σε πέντε χρόνια πάνω από 20 δισ. ευρώ, την ώρα που το Μαξίμου παρακολουθούσε με το κακόβουλο λογισμικό Predator τη στρατιωτική ηγεσία αλλά και όσους είχαν άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτήν της πολιτικής ηγεσίας, για τα εξοπλιστικά που αποφάσιζε. Καλό θα ήταν να μάθουν οι πολίτες πως τον Σεπτέμβριο του 2021, από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων αεροσκαφών Ραφάλ. Είχε προηγηθεί ΚΥΣΕΑ ή κάποια άλλη διαδικασία στο ΥΠΕΘΑ; Τι έγινε με τα πρόσωπα που στελέχωναν τη Διεύθυνση Εξοπλισμού του υπουργείου; Και πολλά άλλα που θα έχουμε χρόνο να τα πούμε και μετά τις ευρωεκλογές. Το χειρότερο όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών δεν περιέχει ουσιαστική ελληνική συμπαραγωγή, ελληνικό υποέργο. Θα δημιουργούσε χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ενίσχυση του ΑΕΠ. Υποβάθμισε συνειδητά τη δημόσια αμυντική βιομηχανία, άφησε εκτός και την ελληνική ιδιωτική αμυντική βιομηχανία. Όσο για τις μεγαλοστομίες με τα ελληνικά ναυπηγεία, προς το παρόν πολεμικά πλοία με πόρους των Ελλήνων πολιτών χτίζονται σε γαλλικά ναυπηγεία. Όχι στη Σύρο, την Ελευσίνα ή τον Σκαραμαγκά. Πέρα από τους συσχετισμούς με την Τουρκία, είναι εξόχως προβληματικό, την ώρα που η Ε.Ε. έχει σχεδιάσει Ταμείο Ανάκαμψης για την άμυνα, ύψους 100 δισ., η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να ενισχύει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, να μετατρέπει οριστικά και αμετάκλητα την Ελλάδα σε «κράτος – πελάτη» οπλικών συστημάτων χωρίς ουσιαστική εγχώρια παραγωγή. Αυτό ούτε πατριωτικό είναι ούτε επωφελές για την ελληνική οικονομία.

Πολύς λόγος γίνεται για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη σχέση της με το δημόσιο συμφέρον, το κράτος, την οικονομία κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τι λέει για όλο αυτό;

Ο 8ος από τους 10 στόχους που έχουμε θέσει προγραμματικά για τις εκλογές είναι μία Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της ΤΝ. Υπουργείο Ψηφιακής Ππολιτικής στην Ελλάδα συστήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα, με πρώτο υπουργό τον Νίκο Παππά. Ουδείς πρέπει να το ξεχνά αυτό. Τότε μπήκαν οι βάσεις για όλα αυτά που είδαμε στη συνέχεια. Από το gov.gr μέχρι το VAR που αναβάθμισε την αξιοπιστία της διεξαγωγής των αγώνων ή την άνθηση των παραγωγών με το ΕΚΟΜΕ, που πρόσφατα διέλυσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βρήκαν πόρους και στρωμένο έδαφος και κυρίως κλωνοποίησαν το gov.gr. Συνέχισαν ένα έργο στο front desk αλλά άφησαν πολύ πίσω το back office και τις υποδομές, με συνέπεια να είμαστε στις τελευταίες θέσεις των σχετικών δεικτών της Ε.Ε. Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι όχημα προόδου και όχι εμβάθυνσης των ανισοτήτων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ψηφιακό χάσμα. Πολλοί συμπολίτες μας δεν διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ΤΝ. Παράλληλα, η ΤΝ δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμού ή χειραγώγησης. Χρειαζόμαστε μια αυστηρή ρύθμιση που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν επίσημα υιοθετήσει εδώ και λίγες μέρες την πράξη για την TN, καθορίζοντας ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης και υλοποίησής της. Εμείς έχουμε ως πρόταγμα μια ηθική Τεχνητή Νοημοσύνη. Μεγάλο όπλο στην υλοποίηση του προγράμματός μας αποτελούν οι έξι επιστήμονες του think tank Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για την πολύ ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη πρόταση, που ήδη ολοκλήρωσαν για το ανοιχτό λογισμικό και την ψηφιακή δημοκρατία. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν πάσχουμε από τεχνοφοβία αλλά δεν έχουμε πάθει και ψηφιακή υστερία, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως για λόγους χρηματιστηριακούς. Τα τελευταία χρόνια, τα γλωσσικά μοντέλα αναπτύχθηκαν και κυρίως το chat gpt είναι αυτό που έκανε πιο «εμπορική» την υπάρχουσα τεχνολογία. Βλέπουμε το ζήτημα πιο ουσιαστικά, πολιτικά. Μας ενδιαφέρει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο και γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Ερχονται ευρωεκλογές. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Προσωπικά, είμαι σκληρά ρεαλιστής σε αυτά τα θέματα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μπει ένα stop στη μείωση της εκλογικής μας επιρροής, όπως αυτή εξελίχθηκε από το 2015 μέχρι πέρσι. Μολονότι μέσα σε ένα χρόνο αποχώρησε από την ηγεσία μια μεγάλη προσωπικότητα για όλη την προοδευτική Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας, και είχαμε επίπονες εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Στη συνέχεια, δύο διασπάσεις, με δημιουργία μάλιστα θεωρητικά ανταγωνιστικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αντέξαμε. Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της δεύτερης θέσης και η καταγραφή στην κάλπη της ανοδικής τάσης του κόμματος, το οποίο πρέπει να αποτελέσει την επόμενη μέρα τον μεγάλο φορέα υποδοχής των πολιτών και των στελεχών που αναζητούν και θέλουν να συγκροτήσουν αξιόπιστη προοδευτική λύση απέναντι στη Ν.Δ., χωρίς φοβίες και υποσημειώσεις. Ουδείς περισσεύει, αρκεί να κωπηλατεί προς την κατεύθυνση της προοδευτικής πλειοψηφίας στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments