Πολιτική

Κόκκαλης: Αισθάνθηκα ότι δεν μπορώ να προσφέρω σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ

Κόκκαλης: Αισθάνθηκα ότι δεν μπορώ να προσφέρω σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [368773] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 4η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανάγκη να έχει και η Ελλάδα έναν Πράσινο ευρωβουλευτή.

“Στην Ελλάδα, στη χώρα μας, η οποία είναι ένα κρίσιμο σημείο της κλιματικής κρίσης, χτυπιέται αλύπητα και θα χτυπηθεί ακόμα περισσότερο, δεν έχουμε ένα Πράσινο κόμμα το οποίο να κάνει αυτό που κάνει σε όλη την Ευρώπη, στις 7 χώρες που κυβερνάει με άλλες δυνάμεις, στους 500 δήμους και περιφέρειες που διοικεί, να επιμένει στην επιστημονική γνώση και να προτείνει μέτρα τα οποία θα μειώνουν αντί να εντείνουν τις ανισότητες» τόνισε ο Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, μιλώντας «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά. Ακόμα τόνισε ότι «εδώ που έχουμε φτάσει κλιματικά δεν είναι μια θεομηνία, δεν είναι κακός ο καιρός, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια από τα κόμματα τα οποία σήμερα αισθάνονται ότι ασκούν την οικολογία». Παράλληλα τόνισε ότι «είναι ανάγκη να έχει και η χώρα μας έναν Έλληνα ευρωβουλευτή ή μία Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια στην ευρωομάδα των Πρασίνων και σε μία περίοδο που είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές».

“Είναι ένα καινούργιο κόμμα. Είναι το νέο ελληνικό Πράσινο κόμμα. Είναι το κόμμα το οποίο ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές και συνεχίζοντας μετά, θέλει να φέρει στον ελληνικό πολιτικό διάλογο, στην ελληνική πολιτική σκηνή, αυτό που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και λείπει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, στη χώρα μας, η οποία είναι ένα κρίσιμο σημείο της κλιματικής κρίσης, χτυπιέται αλύπητα και θα χτυπηθεί ακόμα περισσότερο, δεν έχουμε ένα Πράσινο κόμμα το οποίο να κάνει αυτό που κάνει σε όλη την Ευρώπη, στις 7 χώρες που κυβερνάει με άλλες δυνάμεις, στους 500 δήμους και περιφέρειες που διοικεί, να επιμένει στην επιστημονική γνώση και να προτείνει μέτρα τα οποία θα μειώνουν αντί να εντείνουν τις ανισότητες».

Στην ερώτηση αν απώτερος στόχος του κόμματος, πέρα από την είσοδο στην Ευρωβουλή, είναι αν τα καταφέρει μελλοντικά ενδεχομένως να συνυπάρχει και σε ένα κυβερνητικό σχήμα για να δώσει σε αυτά τα θέματα μια μεγαλύτερη βαρύτητα και στην επισήμανση ότι γενικά τα θέματα οικολογίας δεν βρίσκονται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών ο κ. Κόκκαλης απάντησε « Γεια σας είπαμε στη Θεσσαλία, γεια σας είπαμε στον Έβρο, γεια σας είπαμε στη Βόρεια Εύβοια γεια σας είπαμε στη νότια Ρόδο, γεια σας θα πούμε ο μη γένοιτο στον Κηφισό αν ρίξει το νερό που έριξε στον Δανιήλ. Ο καιρός σου γεια σας έχει περάσει. Είμαστε στον καιρό του πάμε και όπου βγει και αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε σαν χώρα. Έχουμε δει ότι είμαστε αθωράκιστοι, όχι μόνο η Ελλάδα για να είμαι ειλικρινής, αλλά και όλη η Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα ειδικότερα.

»Έχουμε ακολουθήσει μια πολιτική τα τελευταία 30 χρόνια, όπου οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να αγνοήσουν τις σαφείς επιστημονικές προβλέψεις, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο επαληθεύονται, αλλά έρχονται και πολύ πιο γρήγορα στο σήμερα. Πράγματα που τα περιμέναμε το 2050 συμβαίνουν τώρα και η χώρα μας δυστυχώς είναι αθωράκιστη. Επομένως ο δικός μας ο σκοπός είναι να βρισκόμαστε εδώ, να ασκούμε μια νηφάλια, στιβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση, μια μαχητική αντιπολίτευση, επαναλαμβάνω, αγκιστρωμένοι στις απαιτήσεις της επιστημονικής κοινότητας, όπως κάνουν οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση ο σκοπός μας είναι να μπορέσει και η χώρα μας να εκπροσωπηθεί στην ευρωομάδα των Πρασίνων, η οποία όχι μόνο αποτελεί ένα βασικό συστατικό της, αν θέλετε, κεντρώας, μετριοπαθούς και προοδευτικής πλειοψηφίας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και μια δύναμη η οποία στην προηγούμενη θητεία ήταν καταλύτης για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο συνεκτικός ιστός της Κεντροαριστεράς».

Στην ερώτηση αν η μετάβασή του από την Αριστερά στους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι μια βελούδινη μετάβαση καθώς μέχρι τώρα ήταν σε έναν άλλο χώρο κι όχι στους Πράσινους οι οποίοι συγκυβερνούν με τον Σολτς στη Γερμανία και με τους Φιλελεύθερους , τόνισε « είναι άλλη ομάδα από την Αριστερά[…] Κοιτάξτε, θα έλεγα ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, η ευρωομάδα των Πρασίνων είναι η αριστερή πτέρυγα της μεγάλης πλειοψηφίας που κυβέρνησε στην προηγούμενη θητεία είναι πολύ κοντά με την Αριστερά, χωρίς να έχει βεβαίως τα θέματα που είναι ιδιαιτέρως προσκολλημένη η Αριστερά. Είναι μια πιο ρεαλιστική, σύγχρονη, προοδευτική παράταξη. Είναι άλλωστε η παράταξη εκείνη η οποία πάλεψε για τα θέματα του κατώτατου μισθού, πάλεψε για τα θέματα της νομιμοποίησης τελοσπάντων της εργασίας πλατφόρμας, για το ευρωομόλογο και πρωτοστάτησε βέβαια στο θέμα του κράτους δικαίου. Είναι λοιπόν μια ιδιαιτέρως στιβαρή και επιδραστική ομάδα, διπλάσια από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, της οποίας είχα την τιμή να γίνω μέλος με την ομόφωνη απόφαση των μελών της. Και αυτό διότι η δουλειά που έκανα τα τελευταία 5 χρόνια στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα θέματα κλιματικής πολιτικής, πολιτικής προστασίας και γενικότερα δίκαιης μετάβασης νομίζω ότι αναγνωρίστηκε[…]».

Στο γιατί έκανε αυτό το κόμμα τώρα και όχι πριν από μερικά χρόνια υπογράμμισε «εντάχθηκα στην Προοδευτική Συμμαχία την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να ανοιχτεί και προς την Κεντροαριστερά. Εγώ είχα συμφωνήσει άλλωστε τότε να πάω κατευθείαν στους Πράσινους, όμως ακόμα τότε, λόγω και των εκλογών όπως γίνανε, υπηρέτησα από την Αριστερά, έκανα μια μεγάλη προσπάθεια στην Επιτροπή Περιβάλλοντος να μπορέσει και η Αριστερά να είναι μέρος της Πράσινης Συμφωνίας και μετά τις εκλογές του ’23 και τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και αφού συνάντησα προσωπικά τον κύριο Κασσελάκη αισθάνθηκα ότι δεν μπορώ να προσφέρω εγώ σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ όπως θέλει να είναι. Και είχα την τιμή να με δεχτεί η ευρωομάδα των Πρασίνων και να προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο για μένα. Για μένα δεν είναι θέμα να είμαι εγώ ευρωβουλευτής, αυτό θα γινόταν με άλλους τρόπους, πολύ πιο εύκολα να συνεισφέρω κι εγώ[…]».

Για το αν υπάρχει ανάγκη για οικολογικό κόμμα μεγαλύτερη στην Ελλάδα απ ό,τι μπορεί να υπήρχε πριν από 5 -10 χρόνια ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε «κοιτάξτε, σαφώς υπάρχει και τότε υπήρχε και είναι πρόβλημα που δεν επετεύχθη τώρα. Σήμερα η ανάγκη είναι έκδηλη. Την βλέπει όλος ο κόσμος, όλος ο κόσμος που συναντάω ζητάει ανθρώπους που να του λένε την αλήθεια και την πραγματικότητα και με λύσεις οι οποίες να εφαρμόζονται».

Στην ερώτηση γιατί θέλουμε ξεχωριστό κόμμα για την οικολογία απάντησε « να σας εξηγήσω γιατί. Γιατί με τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει η οικολογία στα σημερινά κόμματα, είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε φτάσει εδώ. Εδώ που έχουμε φτάσει κλιματικά δεν είναι μια θεομηνία, δεν είναι κακός ο καιρός, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια από τα κόμματα τα οποία σήμερα αισθάνονται ότι ασκούν την οικολογία. Δυστυχώς, ακόμα και προοδευτικά κόμματα σήμερα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επιμένουν να συζητάνε τη σήμερον ημέρα για εξορύξεις στο Αιγαίο. Επομένως, η σύγχρονη λύση για μια μετάβαση, η οποία πρέπει να σας πω ότι είναι αναπόδραστη, ο καιρός θα συνεχίσει να γίνεται χειρότερος. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε αθωράκιστοι και το ζητούμενο εδώ είναι να όχι να σώσουμε τον πλανήτη γιατί ο πλανήτης δεν έχει κανένα πρόβλημα, είναι εδώ δισεκατομμύρια χρόνια, θα συνεχίσει να είναι. Ο σκοπός εδώ είναι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση με έναν τρόπο που θα είναι δίκαιος και συντεταγμένος, με ατομική ευθύνη και όχι ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

«Λένε κάποια κόμματα, το λέει κυρίως αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα το λέει απευθυνόμενη στους αγρότες ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έσωσε την κατάσταση διότι αυτή η περίφημη πράσινη μετάβαση, με την οποία συμφωνεί ακόμα και η Νέα Δημοκρατία που το λέει αυτό και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κοστίζει ακριβά στους πολίτες και ίσως έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Άρα πρέπει να γίνει αργότερα. Τι λέτε εσείς; Τι απαντάτε;» συνέχισε ο Γιώργος Κουβαράς με τον Γραμματέα του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ να αναφέρει «απαντώ ακριβώς στην προηγούμενή σας ερώτηση γιατί αυτά τα κόμματα δεν έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και κάνουν μια πολιτική εξαπάτηση. Να σας πω ποια είναι αυτή. Η πρώτη είναι έκδηλη, διότι το Λαϊκό Κόμμα και η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί τους Πράσινους ευθέως για τις όποιες αβελτηρίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ξεχνάει να πει ότι οι Πράσινοι δεν ψήφισαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ το Λαϊκό Κόμμα την ψήφισε. Η περήφανη διαπραγμάτευση την οποία πέτυχε ο πρωθυπουργός για την αγροτική πολιτική δύο χρόνια αργότερα, απεδείχθη ότι ζητάει την αναθεώρησή της. Σε ένα δεύτερο όμως πιο βασικό επίπεδο οι αγρότες δεν διαδηλώνουν, δεν εκδηλώνουν το θυμό τους για το πρασίνισμα της ΚΑΠ διότι η ΚΑΠ ξέρετε, ξεκίνησε το 2023, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα κανένα πρασίνισμα σε καμία ΚΑΠ.

»Ο λόγος για τον οποίο διαδηλώνουν οι αγρότες είναι ο εξής απλός: είναι υποχρεωμένοι, λόγω των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου τις οποίες στηρίζει η λαϊκή δεξιά και οι σοσιαλιστές, να ανταγωνίζονται προς τα κάτω στις τιμές των προϊόντων τους με προϊόντα τα οποία παράγονται σε τρίτες χώρες, εισάγονται ελεύθερα, αλλά παράγονται με πολύ χαμηλά εργατικά, καμία φορά καταναγκαστική εργασία, παράγονται χωρίς σεβασμό στους κανόνες ασφάλειας τροφίμων, δηλαδή με πάρα πολλά φυτοφάρμακα που επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και παράγονται χωρίς καμία προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα έχουμε ένα μοντέλο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο επιδοτεί κυρίως τα μεγάλα ολιγοπώλια τα οποία διαχειρίζονται τις εισροές. Οι αγρότες, ενώ πουλάνε φθηνά, αγοράζουν πάρα πολύ ακριβά τα εφόδιά τους, δηλαδή την ενέργεια, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τους σπόρους και όλα αυτά. Και τέλος, οι αγρότες είναι εκείνοι οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην κλιματική κρίση. Είναι οι αγρότες των οποίων τα χωράφια πλημμυρίζουν, τα δένδρα τους, ξεραίνονται η ξηρασία που τους ξεραίνει τον καρπό. Γι’ αυτό φωνάζουν οι αγρότες και γι’ αυτό τα κόμματα που λένε ψέματα στους ανθρώπους για να κερδίσουν μια γρήγορη ψήφο και δεν βλέπουν σε ένα βάθος χρόνου ότι αυτή τη στιγμή η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν καλύπτει ούτε τους παραγωγούς ούτε τους καταναλωτές και καταστρέφει και το περιβάλλον».

Στο αν έχει θέσεις και για τα υπόλοιπα ζητήματα και ρεαλιστικές λύσεις στα θέματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες υπογράμμισε « Χαίρομαι γιατί μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί απαντάει στο γιατί χρειαζόμαστε ένα πράσινο κόμμα, γιατί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα όπου υπάρχουν πράσινα πολιτικά κόμματα, δε θα γινόταν ποτέ αυτή η ερώτηση. Θα ξέρανε όλοι ότι τα πράσινα κόμματα έχουν μια απόλυτα ολοκληρωμένη ατζέντα για τη στεγαστική πολιτική, για την οικονομική πολιτική, για τα θέματα της φορολογίας, για τα θέματα της βιομηχανίας, για τα θέματα των δημοσίων μεταφορών, της αστικής ανάπτυξης και ούτω καθεξής. Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς έχοντας την επίσημη στήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος δεσμευόμαστε από το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Πράσινων που ψηφίστηκε στη Λυών και στηρίζουμε αυτές τις θέσεις, οι οποίες είναι ευρύτατες. Να αναφερθώ στα θέματα της οικονομίας λέγοντας ότι η αριστερή πτέρυγα της μεγάλης κεντρώας συμμαχίας του Κοινοβουλίου, είμαστε υπέρ ενός μεγάλου κράτους, είμαστε υπέρ μεγάλων δημόσιων επενδύσεων, οι οποίες θα στηρίξουν αυτή τη μετάβαση. (Το μεγάλο κράτος) σημαίνει πιο δίκαια φορολογία. Κοιτάξτε, όταν έχουμε μια επιδότηση των ορυκτών καυσίμων της τάξης του 1,5 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη, η μείωση αυτών των επιδοτήσεων για τη χρηματοδότηση φιλικών προς τον άνθρωπο επενδύσεων νομίζω ότι είναι περισσότερο ανακατανομή της φορολογίας και όχι περισσότερο φορολογία».

Στην ερώτηση αν δεν τα καταφέρει να μπει στην Ευρωβουλή αν μπορεί να τα παρατήσει τόνισε « όχι κύριε Κουβαρά, εγώ δεν είμαι επαναλαμβάνω δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα, ούτε για να είμαι ευρωβουλευτής. Είμαι όμως σε αυτό τον αγώνα τα τελευταία 15 χρόνια, με αρκετή όσο μπορούσα επάρκεια και ανιδιοτέλεια. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει ο κόσμος. Γι’ αυτό και έχουν έρθει αξιόλογοι άνθρωποι κοντά, τους οποίους ευχαριστώ και σας ευχαριστώ εκ μέρους τους για τα καλά σας λόγια και θα συνεχίσω να κάνω αυτόν τον αγώνα, διότι πιστεύω ότι έχω την ευθύνη να το κάνω. Πιστεύω ότι έχω το προνόμιο να μπορώ να το κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Νομίζω όμως ότι βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, καταλαβαίνουμε ότι είναι ανάγκη να έχει και η Ελλάδα έναν ή μία Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια στην ευρωομάδα των Πρασίνων και σε μία περίοδο που είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές και είναι πολύ κοντινή οι αριθμοί και με τις τελευταίες εξελίξεις, όπου βλέπουμε την πιθανότητα συμμαχίας ή ακόμα και σύζευξης της κυρίας Λεπέν με την κυρία Μελόνι, δηλαδή της ακραία συντηρητικής με τη νεοφασιστική δεξιά και βλέποντας επίσης και τον δισταγμό της κυρίας Φον ντερ Λάιεν να πει ξεκάθαρα ότι δεν θα σπάσει τον υγειονομικό φραγμό και δεν θα συνεργαστεί με αυτά τα κόμματα, η πιθανότητα μιας τέτοιας πλειοψηφίας είναι κρίσιμη για την Ευρώπη. Είναι μία απειλή για μία οπισθοχώρηση σε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα σε επίπεδο δημοκρατίας».

Στο αν μετά τις κάλπες θα μπορούσε να συμμετέχει και σε διεργασίες για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς ή όχι είπε «οπωσδήποτε και μας ενδιαφέρει. Αυτός είναι ο ρόλος των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη. Ήδη έχουμε κάνει μια επιστολή στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των της προοδευτικής παράταξης, των δυνάμεων του ορθολογισμού και της προόδου αν θέλετε. Οι Πράσινοι συνεργάζονται με όλα τα κόμματα μέχρι εκεί που αρχίζει η μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, ο μισογυνισμός και παύει, αν θέλετε, η πίστη στην επιστήμη και στις ευρωπαϊκές αξίες[…]

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments