Πολιτική

Ρίχνει χαμηλά τον πήχη – Υπό τον φόβο των δελφίνων ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να μπει στο βάθρο των νικητών

Ρίχνει χαμηλά τον πήχη – Υπό τον φόβο των δελφίνων ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να μπει στο βάθρο των νικητών

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υπό τον φόβο των δελφίνων ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να μπει στο βάθρο των νικητών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Οι πολιτικές… προφητείες ανθούν προεκλογικά στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά τώρα που μαραζώνουν οι δημοσκοπικές προβλέψεις η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τις αλλάζει λίγο, καλλιεργώντας πλέον περισσότερο τη γενικολογία στους κομματικούς στόχους επιτυχίας/αποτυχίας για την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μελλοντολογεί, προβλέποντας ότι θα είναι «στην όχθη των νικητών».

Υπάρχει μια εκλογική… σταθερά που το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, είτε υπάρξει κρίση ηγεσίας με δελφίνους έτοιμους να αντεπιτεθούν είτε ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης θέσει εαυτόν στη βάσανο των συλλογικών οργάνων. Τα εκλογικά ποσοστά της ευρωκάλπης δεν θα τον ρίξουν αντικειμενικά στα βράχια των ηττημένων, τουλάχιστον ως προς τα πραγματολογικά στοιχεία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα έχει αύξηση εκλογικής δύναμης σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 (7,72%) και με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 (11,84%).

Πάντως η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη παλεύει με όλα τα επικοινωνιακά της όπλα να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσει στη συνέχεια κυβερνητικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, όπως φάνηκε και στην ομιλία του στη Βουλή για την ακρίβεια την περασμένη Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ο Ν. Ανδρουλάκης επιλέγει ευθέως αντιμητσοτακική ρητορική.

Είχε ξεκινήσει αυτή την τακτική πριν από λίγες μέρες όταν θύμιζε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ένα μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει «μπανανία πολυεθνικών». «Γίναμε μπανανία πολυεθνικών με αυτόν πρωθυπουργό» αντέτεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού να ζητά με επιστολές βοήθεια της Κομισιόν για την ακρίβεια.

Βολές κατά Μητσοτάκη

Τώρα κατηγορεί τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ ευθέως για λαϊκισμό και για διακυβέρνηση μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες και στα ζητήματα του κράτους δικαίου, σημειώνοντας ότι η ελληνική Δεξιά της εποχής μας λειτουργεί όπως λειτουργούν οι δεξιές κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη για ορμπανισμό.

Παράλληλα, τον χαρακτηρίζει «αδύναμο πρωθυπουργό» λόγω των ευθυνών του αναφορικά με τις υποκλοπές και την απόκρυψη στοιχείων, εντάσσοντάς τον μάλιστα μεταξύ των ελεγχόμενων που θα κληθούν να λογοδοτήσουν νομικά και πολιτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ν. Ανδρουλάκης, ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, να στραφεί δικαστικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, εναντίον των κρατικών λειτουργών που θα αρνηθούν να τον ενημερώσουν, όπως και κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η καμπάνια

Ταυτόχρονα φέρνει μια προεκλογική καμπάνια που θα έχει στην προμετωπίδα της το ΠΑΣΟΚ ως αντίπαλο δέος στην αλαζονεία της ΝΔ και τους όρους σοβαρότητα και αξιοπιστία, απέναντι στον τρόπο που πολιτεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το ΠΑΣΟΚ αυτοπροβάλλεται σαν το κόμμα που μετεκλογικά μπορεί να συσπειρώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς με συγκλίσεις δυνάμεων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Νέα Αριστερά κ.ά.).

Συγκρουσιακές πολιτικές προτάσσει το ΜέΡΑ25

Με την προτροπή «Ενόχλησέ τους!», η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ζητά την ψήφο για να φέρει στο προσκήνιο, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, συγκρουσιακές πολιτικές προτάσεις με αριστερό πρόσημο απέναντι στην ολιγαρχία, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της. Μάλιστα προχωρά σε μια καταιγιστική καμπάνια στο διαδίκτυο, που αποτελεί πεδίο αυξημένης επιρροής ενόψει των ευρωεκλογών. Προβάλλει ότι δεν έχει προσδοκία από μια Ευρωπαϊκή Ενωση «αντιδημοκρατική, αυταρχική, όπου ο πόλεμος θεωρείται μονόδρομος και οι ζωές των πολλών αναλώσιμες μπροστά στα κέρδη των λίγων». Το εκλογικό σχήμα (ΜέΡΑ25, Λαϊκή Ενότητα κ.ά.) έχει τέσσερις αιχμές:

Αγώνας «για να πάρουμε πίσω τη χώρα μας» από ντόπιους και ξένους ολιγάρχες.

Εφικτές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Βεβαιότητα ότι υπάρχει εναλλακτική.

Αγώνας για την ενότητα της Αριστεράς: για ισχυρή, μαχητική αντιπολίτευση.

Τα στελέχη της συμμαχίας απορρίπτουν τις επιθέσεις φιλίας που ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει σύγκλιση ούτε ως προς τις θέσεις ούτε ως προς την ιδεολογική ταυτότητα». Το ξέκοψε πιο έντονα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παράλληλα προσδιόρισε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά «είναι τα τρία μετά ΠΑΣΟΚ κόμματα»…

Η πρωτιά της ΠΚΣ δίνει ώθηση στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές

«Ρίξε κόκκινο στην ευρωκάλπη», «Κάν’ το όπως η ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές» λένε σχηματικά αυτές τις μέρες, μετά την πρωτιά των δυνάμεων που στηρίζουν το ΚΚΕ στις πανεπιστημιακές σχολές, στελέχη του ΚΚΕ, νεολαίοι της ΚΝΕ, αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους. Για τον Περισσό η ψήφος στο ΚΚΕ είναι δυνατό μήνυμα αντίστασης, ένα σήμα ότι ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων της.

Τα στελέχη του δίνουν μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου εδώ και καιρό καταγράφεται και σε εκλογικές αναμετρήσεις (τρίτη θέση σε αυτοδιοικητικές, βουλευτικές) η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ. Οι βουλευτικές εκλογές του 2023 δείχνουν τον δρόμο σε περιοχές όπως ο Δήμος Ασπροπύργου όπου το ΚΚΕ έφτασε στο 19,53%, αλλά και η Καισαριανή (15,26%), η Νέα Ιωνία (14,16%), η Πετρούπολη (13,87%), ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη (13,13% ) κ.ά.

Για το ΚΚΕ έχει πάντα σημασία ο απεγκλωβισμός εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα. Ο Περισσός καλεί τον λαό να ενεργοποιηθεί από μάχη σε μάχη για εργατικές λαϊκές διεκδικήσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά του και παράλληλα για αγώνες με στόχο έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Οι περιοδείες έχουν ενισχυθεί σε περιοχές με πολλούς εργαζόμενους και σε βιομηχανικές ζώνες, με κατοίκους που βρίσκουν πάντα δίπλα τους κομμουνιστές στον αγώνα κατά της υποβάθμισης της ζωής τους. Παράλληλα, όμως, έχουν επιστρατευτεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιεί και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως όταν σχολίασε τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο TikTok με τη χιουμοριστική ατάκα: «40% η ΔΑΠ; Καλά, από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;» και ακολούθως με πολιτικό σχόλιο: «Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε απάντηση από τους φοιτητές!».Π. Μπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments