Πολιτική

Στα σχολεία το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στα σχολεία το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέο πρόγραμμα σπουδών.

Με οδηγό τον «Αιώνα της Τουρκίας», που προβλήθηκε πολύ κατά την προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Μία από αυτές είναι και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το υπουργείο Παιδείας προέβη στην αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών, το οποίο καλύπτει το πρόγραμμα των μαθητών του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε το νέο πρόγραμμα σπουδών με το όνομα «Μοντέλο Εκπαίδευσης του Τουρκικού Αιώνα», το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την χώρα και τα ελληνοτουρκικά, καθώς τα επεκτατικά όνειρα της Τουρκίας βρίσκονται πλέον στη διδακτέα ύλη. Οι μαθητές αναμένεται να αρχίσουν να μαθαίνουν τους όρους όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», Θάλασσα των Νήσων, Πατρίδα των Αιθέρων, όροι που θα αποτελέσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στην εκπαίδευση των μαθητών.

Αναφερόμενο στο πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Η κόκκινη γραμμή της ανεξαρτησίας μας”, “Γαλάζια Πατρίδα”, το Υπουργείο αναφέρει: “Το πρόγραμμα σπουδών αντανακλά τη σημασία της ανάγκης προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας.”

Η θάλασσα περιβάλλεται από τρεις πλευρές, υπάρχει μια εσωτερική θάλασσα, συζητήθηκε η αξία της “γαλάζιας πατρίδας” στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά τα σύνορα της νησιωτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της θάλασσας του Μαρμαρά”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικές θέσεις του υπουργείου ολοκληρώνονται με τη φράση “από τις ρίζες στο μέλλον”.

το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι στο μάθημα της Γεωγραφίας. στην 9η τάξη θα «τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, θα συζητιούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την “Πατρίδα των Αιθέρων”».

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει «η αξία του πατριωτισμού να τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Να αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μαζί με τη «Γαλάζια Πατρίδα» εντάσσει και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα αναφερόμενη στις εξελίξεις στα σύνορά της στο Ιράκ και στη Συρία, ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός που παραβιάζει την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με το δημοσιοποιημένο πρόγραμμα «Ο αιώνας της Τουρκίας», στη διδακτέα ύλη στην 9η τάξη στο μάθημα της γεωγραφίας τονίζεται πως «στους μαθητές μπορούν να ανατεθούν ερευνητικές εργασίες σχετικά με διεθνή προβλήματα και λύσεις που σχετίζονται με το νερό, τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, τις περιφερειακές διαφωνίες για τα ύδατα, την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των υδάτων, τις άδικες απαιτήσεις για τους υδάτινους πόρους της Τουρκίας, τα νησιά της Τουρκίας, τη διεθνή μετανάστευση στην Τουρκία λόγω της ξηρασίας ή πιθανά σενάρια μετανάστευσης που σχετίζονται με τα ύδατα στο εσωτερικό της χώρας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments