Γεωπολιτικά

Το πολύτιμο δώρο των Σουηδών στο Κίεβο: Αεροσκάφη που εντοπίζουν ρωσικούς πυραύλους

Το πολύτιμο δώρο των Σουηδών στο Κίεβο: Αεροσκάφη που εντοπίζουν ρωσικούς πυραύλους

Πηγή Φωτογραφίας: Самолет ASC-890 ВВС Таиланда (архивное фото)

Τα δύο ASC 890 περιλαμβάνονται σε μεγάλο πακέτο βοήθειας, ύψους 1,16 δισ. ευρώ, της Στοκχόλμης στους Ουκρανούς, όπως και 302 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού

Μία σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αναχαίτισης των ρωσικών πυραύλων και των drones, που σκοτώνουν αμάχους και καταστρέφουν πολύτιμες υποδομές, προσφέρει στους Ουκρανούς η Σουηδία. Η δωρεά αεροσκαφών επιτήρησης ASC 890 από τη Στοκχόλμη, θεωρείται μεγάλη βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας. Θα είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο θα έχει μια τέτοια ικανότητα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο υπουργός Αμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη θα είναι χρήσιμα για την αεράμυνα της Ουκρανίας, επιτρέποντάς της «να εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να εντοπίζει στόχους τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα».

Το ASC 890 μπορεί να εντοπίζει απειλές σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και να στέλνει τις πληροφορίες μέσω σύνδεσης δεδομένων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα λάβει η Ουκρανία από τους συμμάχους. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η Ουκρανία θα διαθέτει έτσι, «μια εντελώς καινούργια δυνατότητα αερομεταφερόμενων αναγνωριστικών ραντάρ και διαχείρισης μάχης κατά στόχων στον αέρα και στη θάλασσα», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας της Σουηδίας θα είναι «κρίσιμο για την άμυνα και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας». Συνολικά, η Στοκχόλμη δεσμεύτηκε για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας 1,16 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην παράδοση δυτικού υλικού για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. «Η Σουηδία υποστηρίζει την Ουκρανία με μια έβδομη δέσμη βοήθειας, την σημαντικότερή της», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εμπα Μπους σε συνέντευξη Τύπου. Η Στοκχόλμη θα παράσχει ιδιαιτέρως αναγνωριστικά αεροσκάφη ραντάρ ASC890.

Η Σουηδία θα δώσει επίσης το σύνολο του αποθέματός της των 302 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού. Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει επίσης μαχητικούς πυραύλους Rb99. Η Στοκχόλμη σχεδίαζε επίσης την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Gripen, αλλά ανακοίνωσε την αναστολή του σχεδίου αυτού, ανταποκρινόμενη σε αίτημα εταίρων να δοθεί προτεραιότητα στην παράδοση F-16 στην Ουκρανία. Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε επίσης, σχέδιο βοήθειας για την εγγύηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουκρανίας, ύψους 57 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Σουηδία προβλέπει πολυετές σχέδιο μη στρατιωτικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 6,5 δισ. ευρώ έως το 2026 για να υποστηρίξει το Κίεβο «για όσο καιρό χρειαστεί». Η Ουκρανία είναι η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη σουηδική βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments