Διεθνή

Politico: Ο Μπάιντεν έδωσε κρυφά άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με δυτικά όπλα τη Ρωσία

Politico: Ο Μπάιντεν έδωσε κρυφά άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με δυτικά όπλα τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden delivers a prime-time address to the nation about his approaches to the conflict between Israel and Hamas, humanitarian assistance in Gaza and continued support for Ukraine in their war with Russia, from the Oval Office of the White House in Washington, U.S. October 19, 2023. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Αυτό δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δύο ακόμη καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, αναφέρει το Politico.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει «κρυφά» στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας – αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου – χρησιμοποιώντας όπλα που της παρέχουν οι ΗΠΑ.

Αυτό δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δύο ακόμη καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, αναφέρει το Politico.

«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τη χτυπούν ή ετοιμάζονται να τη χτυπήσουν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η πολιτική που δεν επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να δώσουν στην Ουκρανία «ευελιξία» ώστε να αμυνθεί από τις επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Πού μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Πώς φτάσαμε σε αυτή την απόφαση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια απόφαση είτε είχε ληφθεί κρυφά είτε επρόκειτο να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή.

Τα μηνύματα αυτά ήρθαν αφότου κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι πίεζαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει την πολιτική της από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο. Για εβδομάδες έλεγαν ότι η αδυναμία επίθεσης σε θέσεις ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα περιπλέκει την άμυνα της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και τη χώρα γενικότερα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ουκρανία, όταν επιτίθεται στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλήττει στρατιωτικούς στόχους που δεν σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει έντονα το μήνυμα ότι το Κίεβο πρέπει να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα μόνο για να πλήττει άμεσα ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά όχι πολιτικές υποδομές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments