Nέα της αγοράς

Επενδύσεις 192 δισ. στο εθνικό σχέδιο για την πράσινη μετάβαση

Επενδύσεις 192 δισ. στο εθνικό σχέδιο για την πράσινη μετάβαση

Πηγή Φωτογραφίας: 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις RRF προς τις πράσινες επενδύσεις και τουλάχιστον το 40% όλων των δανείων στο πλαίσιο του RRF πρέπει να χρηματοδοτήσει έργα πράσινης μετάβασης, τονίζει η Αλ. Σδούκου.

Πράσινες επενδύσεις ύψους 192 δισ. ευρώ προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας από το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ) που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κατά την ομιλία της χθες στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με θέμα «Climate in the Center of Economy», η κ. Σδούκου έκανε λόγο για «ένα ποσό σχεδόν ισοδύναμο με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που αντανακλά το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας».

«Η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προσαρμογής και μετριασμού του κλίματος θερμαίνεται ενόψει των ευρωεκλογών που πλησιάζουν» υπογράμμισε η ίδια.

Τη στιγμή που έχουν τεθεί μια σειρά από φιλόδοξα σχέδια διεθνώς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών, πολλά θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση παραμένουν άλυτα, αποτελώντας εμπόδιο στην υλοποίηση των πράσινων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση «New Energy Outlook 2024» του BloombergNEF για να είναι το ενεργειακό σύστημα πλήρως απαλλαγμένο από τον άνθρακα μέχρι το 2050 θα απαιτηθούν περίπου 215 τρισ. δολάρια.

Αναφερόμενη στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της η Ελλάδα, η κ. Σδούκου μίλησε για δύο πολύ σημαντικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για τις περιόδους 2021-2027, που δίνουν προτεραιότητα στις πολιτικές για το κλίμα και υποστηρίζουν την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων με δημόσιους πόρους.

«Κατευθύνουμε τουλάχιστον 4,5 δισ ευρώ σε επιχορηγήσεις RRF προς τις πράσινες επενδύσεις. Τουλάχιστον το 40% όλων των δανείων στο πλαίσιο του RRF πρέπει να χρηματοδοτήσει έργα που διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση», αναφέρει η κ. Σδούκου.

Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι «εκτός από αυτά, έχουμε σχεδόν 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και 2 δισ. ευρώ ακόμα από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών, τα οποία είναι δύο νέες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, ξεκινώντας από φέτος».

Ταυτόχρονα, υπάρχει η ισχυρή και συνεχής υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσφέρει σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ προς αυτό το σκοπό.

«Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, οι κεφαλαιαγορές συνέβαλαν επίσης καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης. Πολλές εταιρείες έχουν εκδώσει με επιτυχία πράσινα ομόλογα. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα χρηματοδότησης που σχετίζεται με το κλίμα είναι τα ομόλογα της ΔΕΗ που συνδέονται με τη αειφόρα ανάπτυξη, τα οποία δίνουν κίνητρα στην εταιρεία να πετύχει τους στόχους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα που έχει θέσει», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη ΔΕΗ, χρεόγραφα βιώσιμης χρηματοδότησης έχουν εκδώσει επίσης η Mytilineos, η Εθνική Τράπεζα και η Lamda Development.

Πολλές είναι οι πηγές χρηματοδότησης, αλλά οι ανάγκες είναι ακόμα περισσότερες. Καταλήγοντας, η υφυπουργός επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία και περισσότερη οικονομική υποστήριξη για να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους».

Οι στόχοι

Αν και τώρα μπαίνουν οι τελικές πινελιές στο ΕΣΕΚ που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκαν ορισμένοι στόχοι που περιέχει το σχέδιο.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ στοχεύει στον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές σε 23,5 GW μέχρι το 2030 από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 12GW, επεκτείνοντας τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολική ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας.

Επίσης, ο λιγνίτης αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά έως το 2028 το αργότερο, ενώ θα αυξηθούν και οι επενδύσεις στις υποδομές και συγκεκριμένα στις διασυνδέσεις με σκοπό να καταστεί η Ελλάδα διεθνής κόμβος καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments