Nέα της αγοράς

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Πηγή Φωτογραφίας: Σωκράτης Κόκκαλης © Eurokinissi

Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη ασφαλιστική συνείδηση σαν αυτή που έχουν οι χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε στην ΕΕ.», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Κόκκαλης

Θέτοντας ως στόχο η Ευρώπη Ασφαλιστική να αποτελέσει έναν από τους ισχυρούς παίκτες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς έπειτα από την εξαγορά της από την Intracom Συμμετοχών, οι κ.κ. Κόκκαλης και Μακρόπουλος υπογράμμισαν τη σημασία και τις προοπτικές που δημιουργεί το νέο εγχείρημα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευση των μετόχων του ομίλου

Παρουσία του κ. Μακρόπουλου, ιδιοκτήτη της Ευρώπη Ασφαλιστική, ο κ. Κόκκαλης ξεκινώντας την τοποθέτηση του ανέφερε πως στην πορεία του τελευταίου διαστήματος προέκυψαν ευκαιρίες για την Intracom Συμμετοχών, οι οποίες εξετάστηκαν προσεκτικά. Μια από αυτές ήταν η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ευρώπη Ασφαλιστική, το deal ύψους 47 εκατ.ευρώ για την εξαγορά της οποίας ανακοινώθηκα και επίσημα σήμερα.

«Με αυτή την εξαγορά θα έχουμε μια πολύ σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταρείας μας και θα ενισχύσουμε την παρουσία μιας ελληνικές ασφαλιστικής εταιρείας στην εγχώρια αγορά, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει κύμα εξαγορών των ελληνικών εταιρειών από ξένες εταιρείες. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ενίσχυση της παρουσίας των εγχώριων εταιρειών στον κλάδο. Είναι ένας κλάδος που έχει μια μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό και την Ευρώπη. Διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη ασφαλιστική συνείδηση σαν αυτή που έχουν οι χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε στην ΕΕ.», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Κόκκαλης

Συνεχίζοντας για τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς, ανέφερε: «Δεν θα μπορούν οι κυβερνήσεις πλέον να καλύπτουν τις ζημιές που προκαλούν οι νέες κλιματικές συνθήκες. Αντί όλοι να έχουν αιτήματα που αφορούν την κυβέρνηση, θα πρέπει να αυξηθεί η ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτικές εταιρείες. Η Ευρώπη είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες που έχει παραμείνει σε ελληνική ιδιοκτησία και έχει πάρα πολύ καλό ιστορικό στον κλάδο και πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική συμμετοχή μας».

Αναφορικά με τη δομή της συμφωνίας ο κ. .Κόκκαλης σημείωσε πως υπάρχει ένα business plan το οποίο επεξεργάζονται ήδη στελέχη των δύο πλευρών, με στόχο μέσα στο 2024 να γίνει η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο».

Όπως έχει γίνει γνωστό, συμφωνήθηκε η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» και εν συνεχεία η δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος, υπό την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS» μέσω της συνένωσή της με την εισηγμένη στο Χ.Α. Κλουκίνας Λάππας (ΚΛΜ) και την Intracom Properties. Mε βάση τη δομή του deal, η Intracom Holdings (μέτοχος κατά 100% της Intracom Properties) και μέτοχος στην ΚΛΜ (άμεσα έμμεσα κατά 88%) θα αποκτήσει αρχικά ποσοστό 65% και μετέπειτα το υπόλοιπο 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική, έναντι συνολικού τιμήματος 46,5 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαβασιλείου, μέλος του ΔΣ, σημείωσε πως οι συζητήσεις πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες σε συνεννόηση με την ΤτΕ. «Η συμμετοχή σε μια ασφαλιστική εταιρεία θα δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για τους μετόχους μας και θα προσφέρει ισχυρές μερισματικές αποδόσεις. Είδαμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη επενδυτική ευκαιρείς που θα δημιουργήσει αξία για τον όμιλο και τους μετόχους.

Η Ευρώπη παρότι έχει μικρό ενεργητικό, ανήκε σε έναν μέτοχο και είναι προτατευμένη από ρίσκα με μεγάλες συμβάσεις με αντασφαλιστικές εταιρείας. Ξεκινήσαμε αρχές του χρόνου τη βολιδοσκόπηση και μετά από επαφές με την ΤτΕ και με βάση τις προοπτικές που διαπιστώσαμε, κινηθήκαμε για να πάμε σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος και με τη συμμετοχή της ΚΛΜ και της Intracom Properties».

Νέο κεφάλαιο

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόπουλος υπογράμμισε πως μετά από 40 χρόνια σταδιοδρομίας στο χώρο της ασφάλειας ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για τον ίδιο, με έναν μεγάλο όμιλο και έναν άνθρωπο, τον Σωκράτη Κόκκαλη, που εκτιμά και θαύμαζε πάντοτε. Θα είναι κοντά στην νέα εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος και θα μείνει με ποσοστό στο νέο σχήμα. «Αισθάνομαι ότι είμαι σε καλά χέρια και η εταιρεία θα προχωρήσει δυνατά για να γίνει ακόμη ισχυρότερη και μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με την είσοδο του ομίλου Intracom η Ευρώπη θα πετύχει ακόμη υψηλότερους στόχους, ο κ. Μακρόπουλος υπογράμμισε πως η επόμενη ηημέρα θα δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό όμιλο. Σημειώνεται πως η Ευρώπη Ασφαλιστική είναι σταθερά κερδοφόρος και διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες κάλυψης του περιθωρίου φερεγγυότητας (SCR) και (MCR) διαμορφώθηκαν σε 200,64% και 294,77% αντίστοιχα για το 2023, σημειώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Συζητήσεις για deal στην Intralot

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε επίσης στη πολυετή γνωριμία με τον κ. Μακρόπουλο που βοήθησε στην επίτευξη της συμφωνίας και ευχαρίστησε τον κ. Παπαβασιλείου, τον κ. Θεοδωρίδη και τον κ. Κλώνη για τη συνδρομή τους. Παράλληλα, αποκάλυψε πως υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διαπραγμάτευση για την Intralot για ευρύτερες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ΓΣ, ο Δημήτρης Κλώνης, αντιπρόεδρος του ΔΣ στον απολογισμό για τη χρήση του 2023 έκανε αναφορά στο μετασχηματισμό του ομίλου σε εταιρεία συμμετοχών, έχοντας καταφέρει να ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της και να επιστρέψει σε καθαρή κερδοφορία. Το σύνολο των συμμετοχών του ομίλου αποτιμάται σε 130 εκατ.ευρώ και αφορά τις επενδύσεις σε Intralot, Intrakat, ΚΛΜ, Κέκροψ, Optima Bank και Net Company. Παράλληλα υπογράμμισε την εισήγηση του ΔΣ για απόδοση στους μετόχους ποσού 0,12 ευρώ συνολικά μέσω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου. Ο στόχος παραμένει η ανάπτυξη και αύξηση της κερδοφορίας μέσα από προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις, τόνισε ο κ. Κλώνης.

ΑΜΚ και νέοι μέτοχοι

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newmoney, η ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS θα προικοδοτηθεί με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των ΚΛΜ – Intracom Properties (που ήδη βρίσκονται σε τροχιά συγχώνευσης) αλλά και με νέα κεφάλαια αφού στο σχήμα προβλέπεται πως θα εισέλθουν μετοχικά γνωστά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα που διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα εισέλθουν νέοι μέτοχοι στην ΚΛΠ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης για ποσοστό 27,60% και παράλληλα θα συμμετάσχουν στην INTRACOM PROPERTIES μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ο νυν ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της Ευρώπη Ασφαλιστική, Νίκος Μακρόπουλος, θα παραμείνει μέτοχος στο νέο σχήμα με ποσοστό τουλάχιστον 10,3%, ενώ θα αναλάβει να συνεχίσει την δραστηριότητα του ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments