Policy Briefs

Τα σχέδια της Μελόνι για το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο

Τα σχέδια της Μελόνι για το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα πως φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια δεξιά πλειοψηφία με την Ιταλία στην πρώτη γραμμή.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου ενδέχεται να εξελιχθούν σε μια ακόμα πολιτική επιτυχία για τη δεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του Euronews και της Ipsos, προβλέπεται να συγκεντρώσει ποσοστό 27%, πολύ πάνω από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Οι βασικοί της αντίπαλοι, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, υστερούν κατά οκτώ και δέκα μονάδες αντίστοιχα.

Η Μελόνι είναι η μόνη Ευρωπαία πρωθυπουργός που συμμετέχει πραγματικά στις εκλογές.

Είναι ωστόσο μια κίνηση που εκλαμβάνεται κυρίως ως δοκιμή της εγχώριας δύναμής της, καθώς δεν θα κρατήσει την έδρα στις Βρυξέλλες εάν εκλεγεί.

«Αν θέλετε να μου πείτε ότι ακόμα με εμπιστεύεστε, θα ήθελα να το κάνετε γράφοντας μόνο “Giorgia” στο ψηφοδέλτιο. Γιατί θα είμαι πάντα μια από εσάς», είπε χαρακτηριστικά η Μελόνι.

Αναφερόμενη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Μελόνι δήλωσε πρόσφατα πως φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια δεξιά πλειοψηφία με την Ιταλία στην πρώτη γραμμή.

«Παρά τη σαφή ενίσχυση των δεξιών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία) – οι προσδοκίες είναι ότι θα χρειαστεί ένας συνασπισμός και αυτός ο συνασπισμός θα περιλαμβάνει και πάλι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Θα είναι μικρότερος σε αριθμούς αλλά θα είναι ωστόσο το επίκεντρο, ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πολιτικής και στο επόμενο κοινοβούλιο», σημειώνει ο Λορέντζο Πρελιάσκο, δημοσκόπος και ιδρυτής του YouTrend.

Παρά την καλή συνεργασία της με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα Φον ντερ Λάιεν, η Τζιόρτζια Μελόνι επικρίνει έντονα τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Το σχετικά συνοπτικό εκλογικό της μανιφέστο είναι μια ολική επίπληξη για τις Βρυξέλλες και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα μεγάλα ζητήματα των τελευταίων ετών: την πανδημία COVID-19, τον πόλεμο, καθώς και την ενεργειακή και οικονομική κρίση.

«Η Ιταλία μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη. Και θα σας πω και κάτι ακόμα: έχει ήδη αρχίσει να το κάνει. Το κάναμε για παράδειγμα στη μετανάστευση. Αν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μιλά πια για ανεξέλεγκτη μετανάστευση, είναι χάρη σε όσα έκανε η Ιταλία με αυτήν την κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Εκτός από τη μετανάστευση, ένας από τους πυλώνες του εκλογικού της μανιφέστου είναι να αλλάξει ριζικά η Πράσινη Συμφωνία.

Το κόμμα την χαρακτηρίζει «οικονομικά δυσβάσταχτη τρέλα» τόσο για τους αγρότες όσο και για τους καταναλωτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments