Πολιτική

Ευρωεκλογές: Αποχή – ρεκόρ και ρυθμιστές οι αναποφάσιστοι

Ευρωεκλογές: Αποχή – ρεκόρ και ρυθμιστές οι αναποφάσιστοι

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Διψήφιο το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Εκτιµήσεις για αποχή-ρεκόρ και ποσοστό συµµετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ακόµη και κάτω του 50% γίνονται στα δηµοσκοπικά γραφεία και σε συνδυασµό µε το διψήφιο ποσοστό των αναποφάσιστων κάνουν πολλούς ειδικούς αναλυτές να βλέπουν εκπλήξεις.

«Θα έχουµε ίσως τη µεγαλύτερη καταγεγραµµένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές είτε σε ευρωεκλογές», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραµµα εις εξ αυτών, ο Θωµάς Γεράκης, εξηγώντας ότι σε αυτό συµβάλλει το γεγονός ότι διεξάγονται αυτόνοµα, χωρίς παράλληλες κάλπες για τις αυτοδιοικητικές και µήνες µετά τις βουλευτικές.

«Η συµµετοχή ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα του 43% ή του 45%. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει τίποτα και το τελικό ποσοστό θα φανεί µόλις κλείσουν οι κάλπες», πρόσθεσε.

Ερμηνεύοντας το γεγονός που φαίνεται ότι θα καταγραφεί και επίσημα τη μεθεπόμενη Κυριακή ανέφερε ότι εξήγησε πως ευρωεκλογές διεξάγονται αυτόνομα, χωρίς παράλληλες κάλπες (π.χ. μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές) και διενεργούνται λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους δε, δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε κάποιο εξαιρετικό διακύβευμα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marc, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κινηθεί σε ποσοστό μεταξύ 30% και 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό μεταξύ 13% και 17%. Ωστόσο, τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις τάσεις της στιγμής και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός ποσοστού της τάξης του 20% για το ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανοδική τάση που παρατηρείται στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάγκη να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη των χρονοσειρών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΠΑΣΟΚ κινείται από 10,3% έως 14%, η Ελληνική Λύση από 6,7% έως 10% και το ΚΚΕ από 6,5% έως 9,5%.

Η ψήφος των αναποφάσιστων φαίνεται πως θα είναι και αυτή καθοριστική στη διαµόρφωση του αποτελέσµατος, µε πολλούς εκλογείς να λαµβάνουν τις τελικές αποφάσεις την ύστατη ώρα, πάνω από την κάλπη.

«Το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Και βλέπουµε σε όλες τις δηµοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο. Και επίσης είναι και το θέµα της αποχής. Αν δηλαδή η αποχή είναι αναλογική, πάνω-κάτω αυτά τα αποτελέσµατα που βλέπουµε στις δηµοσκοπήσεις θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική, θα έχουµε διαφοροποιήσεις», σηµείωσε ο κ. Γεράκης, ενώ πρόσθεσε ότι ακόµα δεν έχει απαντηθεί πόσα κόµµατα θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς εκεί γίνεται πραγµατική µάχη, µε τουλάχιστον έξι κόµµατα-διεκδικητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments