Πολιτική

Φλωρίδης: Εως 50% μείωση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια

Φλωρίδης: Εως 50% μείωση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου "Ενίσχυση δικηγορικής ύλης, Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας", Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ειδικότερα, όσον αφορά την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, που συνδέεται και με τις προοπτικές επενδύσεων, ο Γ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αξιολόγησης

«Έως 50% αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα, αναφερόμενος στις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης για επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Ο Γ. Φλωρίδης μιλώντας για το νέο δικαστικό χάρτη, που θα συμπληρωθεί, όπως είπε και με νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (νέα νομοθεσία για την εκδίκαση των αστικών διαφορών), τόνισε ότι η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η μείωση της εκδίκασης των υποθέσεων κατά 25% από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής των νέων μέτρων.

Ενώ, προανήγγειλε τη δημιουργία της υπηρεσίας «Το σπίτι του παιδιού» και στην Πάτρα όπου δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να παίρνουν καταθέσεις από παιδιά.

Ειδικότερα, όσον αφορά την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, που συνδέεται και με τις προοπτικές επενδύσεων, ο Γ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αξιολόγησης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 146η θέση παγκοσμίως σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην απονομή της.

«Προκειμένου να προωθήσουμε ένα πλέγμα αλλαγών, δεν αρκεί», τόνισε ο υπουργός, «η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, με την ενσωμάτωση 1.000 ειρηνοδικών στα Πρωτοδικεία με βάση την οποία αναμένεται μία επιτάχυνση, όπως σας είπα, της τάξης του 25% μέσα σε έναν χρόνο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εν λόγω μεταρρύθμιση εάν συνδυαστεί με τη νέα πολιτική δικονομία που θα ψηφιστεί στο τέλος καλοκαιριού και την ανάθεση μέρους των υποθέσεων σε δικηγόρους, σε βάθος διετίας ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να μειωθεί κατά 50% συνολικά.

Επίσης, τόνισε ότι επίκειται ως το τέλος του μήνα Ιουνίου η ψήφιση νέου νόμου για το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα θέσει τέλος στις ατέρμονες αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων και θα συμβάλλει στην ταχύτερη έκδοση αποφάσεων και για υποθέσεις επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει ότι η κάθε προσφυγή στο ΣτΕ θα χρεώνεται από την αρχή σε ένα δικαστή και σε προθεσμία έως τρεις μήνες ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να είναι έτοιμος και από εκείνον που κάνει την προσφυγή και από το Δημόσιο.

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι οι υποθέσεις – κατά κύριο λόγο – θα εκδικάζονται σε συμβούλιο σύντομα και μόνον κατ’ εξαίρεση σε ακροατήριο.

Ο Γ. Φλωρίδης αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας για τα βαριά τροχαία ατυχήματα, καθώς ήδη προβλέπεται κακούργημα, όπως είπε, και φυλακή για εκείνους που παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και τραυματίζουν ή σκοτώνουν κάποιον, όπως το ίδιο ισχύει πλέον και για τα θανατηφόρα τροχαία ή εκείνα που προκαλούν βαριές σωματικές βλάβες. «Κάποτε όφειλε η Πολιτεία να ρίξει το βλέμμα της και προς τα θύματα. Όχι μόνον τους δράστες, οι οποίοι έχουν ως κατηγορούμενοι τα δικαιώματα τους και ο νόμος οφείλει ως προς αυτά να εφαρμόζεται», τόνισε ο Γ. Φλωρίδης.

«Σπίτι για το παιδί» στην Πάτρα

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε τη λειτουργία «Σπιτιού για το παιδί» και στην Πάτρα. Τον χώρο παραχώρησε ο Δήμος της πόλης, προκειμένου εκεί να ανακρίνονται παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και δεν πρέπει να καταθέτουν σε αστυνομικά τμήματα ή ανακριτικά γραφεία.

Εξήγησε ότι πρόκειται για ξεχωριστούς ανακριτικούς χώρους, όπου δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να παίρνουν καταθέσεις από παιδιά. Όπως είπε, δημιουργούμε τέσσερις δομές, σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να διαθέσει ιδιόκτητο κτίριο, προκειμένου να στεγαστεί αυτή η υπηρεσία. Μάλιστα, σε συναντήσεις του με τη δημοτική Αρχή, συζήτησε, όπως έκανε γνωστό, ζητήματα μεταστέγασης των δικαστηρίων της Πάτρας, καθώς όπως είπε, κάτι πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε σύντομα.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments