Πολιτική

Κομβική η μάχη της Κρήτης για τους πολιτικούς αρχηγούς

Κομβική η μάχη της Κρήτης για τους πολιτικούς αρχηγούς

Πηγή Φωτογραφίας: [369437] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στις εθνικές εκλογές η Κρήτη μοιράστηκε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στις ευρωεκλογές του 2019, την εκλογική αναμέτρηση στην οποία αποτυπώθηκε στην κάλπη η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ σε καθοδικό σπιράλ, η Κρήτη μοιράστηκε στα δύο: η Ν.Δ. κέρδισε Ρέθυμνο και Λασίθι και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την πρωτιά σε Χανιά και Ηράκλειο. Πέρυσι τον Ιούνιο, στις εθνικές εκλογές, όλη η Κρήτη βάφτηκε μπλε, ενώ στη Μεγαλόνησο αποτυπώθηκε η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά σημαντικής ενίσχυσης των ποσοστών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση μόνο στα Χανιά. Στους άλλους τρεις νομούς βρέθηκε τρίτος, πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να διατηρήσει την ισχυρή της παρουσία στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να επιβεβαιώσει τα υψηλά ποσοστά του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακτήσει ψήφους. Η σύγκρουση για τις ψήφους στο νησί έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς τρεις υποψήφιοι κατάγονται από την Κρήτη. Οι εκλογικές εκστρατείες τους στην Κρήτη αποτελούν σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Ο ξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ των υποψηφίων με καταγωγή από την Κρήτη. Αρκετούς υποψηφίους με κρητική καταγωγή φιλοξενεί το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το νησί εκπροσωπείται και στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Στο κυβερνών κόμμα επενδύουν στα καλά εκλογικά αποτελέσματα που είχαν στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι ευνοεί την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρώτη θέση.

Οι περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Σε αυτές τις νησιωτικές περιοχές, η Νέα Δημοκρατία είχε την απόλυτη κυριαρχία στις εθνικές εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ είδε αύξηση στα ποσοστά του, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί σημαντικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές με μια περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου, όπου φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί.

Στη Ρόδο, που επλήγη πέρυσι από τις πυρκαγιές, στη Ν.Δ. έχουν να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια του πρώην δημάρχου, που θεωρεί ότι το κόμμα δεν τον στήριξε επαρκώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επενδύουν πολύ στην ανάδειξη των προβλημάτων που προκαλούνται από την υπέρμετρη αύξηση του τουρισμού και τις επιπτώσεις στην αειφορία και τη διατήρηση του νησιωτικού τοπίου, αλλά και στα προβλήματα στις υποδομές.

Στο Βόρειο Αιγαίο, η Ν.Δ. επενδύει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, ένα θέμα που απασχολεί τα περισσότερα νησιά της περιοχής. Ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχει προσπάθεια να γεφυρωθεί η αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος έχει μειώσει τους τόνους. Στην περιοχή αυτή, το ΚΚΕ διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε αρκετά νησιά, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments