Mητσοτάκης: Επιστολική για όλους πριν το 2025 και στις εθνικές εκλογές
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΕΪΧΗ TAMIM BIN HAMAD AL THANI (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Την πρόθεσή του να επεκταθεί το μέτρο της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, με ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση πριν από το τέλος του έτους, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών». «Η επιστολική ψήφος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «είναι ένα επίτευγμα δημοκρατίας, μια θεσμική τομή», και αφού υπενθύμισε τις σχετικές προθεσμίες για την επιστροφή των φακέλων από τους εκλογείς που επέλεξαν την επιστολική στις επικείμενες ευρωεκλογές (πάνω από 200.000 θα ψηφίσουν με επιστολική – 50.000 από χώρες του εξωτερικού), τόνισε ότι στόχος είναι «να ψηφίσουν τελικά όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 200.000». Και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα φέρει αμέσως ρύθμιση για να ψηφιστεί πριν από από το τέλος του έτους που θα αφορά τη δυνατότητα ψήφισης με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε με την επιστολική ψήφο. Πριν το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί», δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας όλους «να δούμε τη μεγάλη εικόνα»: «Οποιοδήποτε μέτρο αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές και η ιδιαιτερότητα θα είναι ότι όποιος ψηφίζει επιστολικά, θα ψηφίζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
«Καμία σκέψη αλλαγή τους μπόνους εδρών – Δεν πάω πουθενά»
Στη συνέχεια της συνέντευξής του και ερωτηθείς για το εκλογικό σύστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το μπόνους των εδρών και ομοίως απέρριψε εκ νέου τη φημολογία που τον θέλει να εγκαταλείπει την πρωθυπουργία για κάποιο ευρωπαϊκό πόστο στις Βρυξέλλες. «Συμπάσχω με το ενδιαφέρον να απαλλαγούν από εμένα, αλλά είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μία τετραετία και δεν πάω πουθενά (…) Είναι τιμητικό για εμένα να ακούγεται το όνομά μου για μια θέση στην Ευρώπη, αλλά εγώ είμαι εδώ και θα τιμήσω την επιλογή των πολιτών».
«Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες, δεν το υφάρπαξα από κάποιον. Οταν το λένε αυτό, προσβάλλουν τους πολίτες. Οταν κάποιοι λένε ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί και έχουν κανονίσει μέχρι και το υπουργικό τους συμβούλιο και μας κατηγορούν για αλαζονεία, ε ας το κρίνουν οι πολίτες», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, για να υπενθυμίσει: «Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθορίστηκαν τον Σεπτέμβριο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θα κριθεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει από τα μεγάλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα του κ. Ανδρουλάκη. Εγώ πρέπει να σημειώσω ότι η φωνή της Ελλάδας πρέπει να ακούγεται ισχυρή στην Ευρώπη και είμαι ο μόνος που μιλάει για την Ευρώπη». «Στην Ευρώπη –υπογράμμισε– είναι απαραίτητη η συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν χρειαζόμαστε κόμματα επαναστατικής γυμναστικής» και συμπλήρωσε αναφορικά με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα που θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν – Η επιλογή μας είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν». «Μετά τις ευρωεκλογές η χώρα θα έχει σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός για τη θέση του Ελληνα Επιτρόπου, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει για πρόσωπα: «Πρώτα μιλάμε για χαρτοφυλάκιο και μετά για πρόσωπο», παρατήρησε. Για μία ακόμη φορά τέλος –και καθώς πληθαίνουν οι προβλέψεις δημοσκόπων ότι το ποσοστό της αποχής στην κάλπη της 9ης Ιουνίου θα είναι ιστορικά υψηλό– ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές: «Οσο πιο ισχυρή είναι η εντολή, που θα λάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντρων. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει».
Ακρίβεια και ο ΦΠΑ στον καφέ
Ερωτηθείς εξάλλου για το Νο 1 πρόβλημα των πολιτών, αυτό της ακρίβειας, και το αποτύπωμα που έχει σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως π.χ. ο καφές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας: «Προφανώς θα λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί. Ο καφές ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν έχει αυξηθεί και θα το λάβουμε υπόψιν και θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, αλλά δεν είδαμε καμία μείωση στις τιμές, αλλά είναι δεδομένο ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και η τιμή του καφέ». Και στην ερώτηση αν υπάρχει ανοικτό παράθυρο για παράταση στη μείωση του ΦΠΑ, αρκέστηκε να πει: «Πάρτε το όπως θέλετε». «Στο σπίτι μας κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις για την ακρίβεια, όπως σε κάθε σπίτι. Υπάρχει μια αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών, έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Εχουμε στηρίξει από την αρχή της πανδημίας τα νοικοκυριά και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά», συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του και επέμεινε στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στο ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης των πολυεθνικών. Η Ευρώπη –είπε– μπορεί να το ρυθμίσει αυτό και έχουμε βρει ευρωπαίους συμμάχους.
Ενας καλός λόγος για τον Ανδρουλάκη
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «μας απασχολεί πολύ και το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων». «Εχουμε κάνει –υπενθύμισε– παρεμβάσεις στην golden visa και στο Αirbnb και εξετάζουμε αν υπάρχει λογική για πρόσθετους περιορισμούς, αλλά όχι σε όλη τη χώρα, μόνο εκεί όπου έχουμε μεγάλες πιέσεις από τις αυξήσεις των ενοικίων», θέλησε να διευκρινίσει. «Καμία φορά καλό είναι να αφήνουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις στην άκρη και όταν κάτι είναι σωστό, να χτίσουμε εθνικό μέτωπο. Για την golden visa πχ, ήταν θέματα που πρώτος είχε θίξει ο κ. Ανδρουλάκης», αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης. Σε ερώτημα, τέλος, για την προσπάθεια κάποιων να εμπλέξουν την Εκκλησία στην προεκλογική αντιπαράθεση των ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «το θέμα έκλεισε πριν από το Πάσχα με τον σωστό τρόπο και με μια σκληρή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκλογικές επιλογές με κριτήριο το δήθεν ποιος είναι πιο χριστιανός από τον άλλο. Η Εκκλησία ενώνει και καλό είναι να αφήσουμε την Εκκλησία έξω από τις αντιπαραθέσεις». «Τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, που πρεσβεύουν έναν πιο σκληρό πατριωτισμό, πρέπει να αναλογιστούν –είπε– πως η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή και θωρακισμένη με πιο πολλές συμμαχίες και η φωνή της μετράει στην Ευρώπη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας