Πολιτική

Μητσοτάκης: Mας ασκούν κριτική αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και πουθενά! [vid]

Μητσοτάκης: Mας ασκούν κριτική αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και πουθενά! [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή "Πρωινή Ζώνη" του τηλεοπτικού σταθμού Action24 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ», παρατήρησε χαρακτηριστικά o Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ακρίβεια, τις σχέσεις με την Τουρκία και τα τελευταία προβλήματα με τους βόρειους γείτονες, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και τη ρητορική της αντιπολίτευσης, στην τελευταία πια ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον σημερινό τελικό. Βλέπω momentum, μου θυμίζει λίγο το Euro 2004», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για τις πιθανότητες να πάρει το κύπελλο του Conference ο Ολυμπιακός, στον τελικό με τη Φιορεντίνα το βράδυ, ενώ επιβεβαίωσε πως δεν θα βρεθεί ο ίδιος στην «OPAP Arena». «Την πολιτεία την αφορά η ασφάλεια και η καλή οργάνωση. Εμείς έχουμε κάνει αυτό που πρέπει. Εγώ θα τον δω στο σπίτι στην τηλεόραση με μπάρμπεκιου με καλούς φίλους. Ελπίζω να είμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό», ανέφερε για τη σπουδαία αναμέτρηση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Περνώντας στα των ευρωεκλογών και απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης περί αλαζονείας, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε σε δηκτικό ύφος ότι «μας ασκούν κριτική αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και πουθενά» («φωτογραφίζοντας» έτσι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ως γνωστόν δεν είναι καν βουλευτής), ενώ για μία ακόμη φορά έδειξε ότι αν κάτι τον ανησυχεί στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αυτό είναι η αποχή.

«Με ανησυχεί η κάθε αποχή και για αυτό κάναμε και την επιστολική ψήφο που έχει αναγνωριστεί από όσους συμμετέχουν για την αρτιότητα. Θέλουμε συμμετοχή, πάντα οι ευρωεκλογές είχαν χαμηλότερη συμμετοχή από τις εθνικές εκλογές», τόνισε, πριν αναφερθεί εκ νέου στον εκλογικό πήχη για τη Νέα Δημοκρατία: «Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για να μας δώσει ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκαμε. Ακούω το προσβλητικό επιχείρημα για το 41%., από το πρώτο βράδυ είπα τα κεφάλια κάτω και πολύ δουλειά. Μας ασκούν κριτική αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και πουθενά. Θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση που πήραμε γιατί ειπαμε την αλήθεια. «Να δούμε αν τα ποσοστά των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ θα φτάσουν αυτά των εκλογών. Η ακροδεξιά είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή δύναμη. Είναι σημαντικό να υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ισχυρή παρουσία δημοκρατικών δυνάμεων. Η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει μιλήσει για δυνάμεις δεξιά του ΕΛΚ με τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή Ευρώπη», τόνισε στη σχετική αναφορά του και κατέληξε λέγοντας; «Θέλουμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και σίγουρα υπήρχαν πεδία πολιτικών που υπήρχαν παρεμβάσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω. […] Ολοι κρινόμαστε στο τέλος. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα». Για το θέμα της επίμονης ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει δημόσια εδώ και αρκετό καιρό ότι είναι το σημαντικότερο προβλημα που άρχισε μετά την πανδημία και ότι δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε πλήρως.

«Εχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων τους τελευταίους μήνες που είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για την ακρίβεια, να θυμίσω τις παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος που έχουν ελεγχθεί και έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, στα σούπερ μάρκετ. Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν και πρέπει να κάνουμε και άλλα», παραδέχθηκε, για να επαναλάβει: «Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση, όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές, στηρίζει τα ολιγοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα πανευρωπαϊκά γιατί η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται. Το πρόβλημα οξύνθηκε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο, δεν ήταν τελείως άγνωστο αλλά ξεδιπλώνοντας τα μέτρα κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση γιατί και οι πολυεθνικές προσαρμόζονται. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνισμό και διαφάνεια για τον καταναλωτή». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά, «δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί Και προσέθεσε: «Όποιος προτείνει ότιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε. Εχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης.

Μεώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι». Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν απορρίπτει συλλήβδην όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. «Είχαμε κάνει -υπενθύμισε- μεγάλη συζήτηση για το AirBnB και την Golden Visa και κάναμε παρεμβάσεις. Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα. »Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Άρα κάνω μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη. »Θέλουμε να μειώσουμε κατά μια μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές. Όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε. »Μια στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών είναι έκτακτα επιδόματα που έχουμε δώσει στο παρελθόν αλλά με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο γίνονται πιο δύσκολα γιατί υπάρχει μια οροφή δαπανών. »Mελετάμε συνολικά παρεμβάσεις για την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική με αρχή το επίδομα γέννας που είναι μια ανακούφιση. Μελετάμε το πλαίσιο για τους τρίτεκνους αλλά πρέπει να πείσουμε και την οικογένεια με ένα παιδί να κάνει δεύτερο. Η δημογραφική πολιτική πρέπει να είναι συνολική και να στηρίξουμε την οικογένεια και ειδικά την εργαζόμενη μητέρα με ολοήμερο σχολείο παντού και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε επιχειρήσεις. »Μας ενδιαφέρει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία. Εμείς κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση, κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει». »Η επαναφορά 13ου-14ου μισθού, όμως, που προτείνει ο κ. Κασσελάκης -επεσήμανε- κοστίζει 2 δισ. επιπλέον των 45 δισ. των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ», παρατήρησε χαρακτηριστικά. »Η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το πρόγραμμά της κοστίζει, αλλά λέει “λεφτά υπάρχουν”. Το θυμάμαι το 2009 στην αρχή της χρεοκοπίας, περιέγραψε, επειδή όμως έχουμε περάσει πολλά ως χώρα και πάει καλύτερα παρά τις δυσκολίες όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή». Στα Ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι η σχέση με την Τουρκία θα είναι δύσκολη και σύνθετη, καθώς όπως σημείωσε, δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα του αναθεωρητισμού, από την άλλη ωστόσο αυτό δεν γίνεται με τόση ένταση. Υπάρχει ένας σαφέστερος προσδιορισμός από την ελληνική κυβέρνηση σε μια συζήτηση που μπορεί να γίνει και κατ’ ιδίαν και δημόσια, είπε και ξεκαθάρισε εκ νέου για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων: «Τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προφανώς και θα γίνουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται.

Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος; Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όπως είπα στον Ερντογάν τα ζητήματα της κυριαρχίας έχουν λυθεί και δεν θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση». Στα της άμυνας της χώρας, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να επενδύσει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αλλά αυτό -τόνισε- δεν ακυρώνει την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει μεγάλες αγορές. «Θέλουμε να κάνουμε 30 τα Rafale από 24 που είναι σήμερα. Γι αυτό έχει σημασία η πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό Τουσκ για ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα ενισχύει αμυντικές πρωτοβουλίες καθώς μπορεί η αντιπυραυλική ασπίδα να είναι πιο σημαντική από προμήθεια άλλων πλοίων ή αεροπλάνων». Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, ο Εντι Ράμα. «Εχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που έχουν ενταχθεί αρμονικά. Οτιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο λαών δεν κάνει καλό, γείτονες είμαστε. Να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες προς την ευρωπαϊκή της πορεία και ο σεβασμός του δικαίου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες», διεμήνυσε στον αλβανό πρωθυπουργό με αφορμή τα πρόσφατα διχαστικά κηρύγματά του. Τέλος, για τις συνεχιζόμενος προκλήσεις της νέας ηγεσίας στα Σκόπια, ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Η ίδια η Συμφωνία -σημείωσε- προσδιορίζει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίον, όχι καταγγέλλει κάποιος τη Συμφωνία αυτή καθ’ αυτή, αλλά εγείρει ζητήματα σχετικά με την τήρηση της συμφωνίας. Θεωρώ ότι τελικά δεν θα χρειαστεί. Γιατί νομίζω ότι και στα Σκόπια μπορεί να καταλαβαίνουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Οι εξάρσεις και οι εθνικισμοί ανήκουν στο παρελθόν.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι εμείς δεν την στηρίξαμε και καταγγείλαμε συγκεκριμένες πτυχές της, είναι απολύτως σαφής. Είπαμε, όμως, ότι θα τη σεβαστούμε, γιατί είναι μια διεθνής συμφωνία που υπερισχύει του εθνικού δικαίου. Όμως, από εκεί και πέρα, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μια πρόβλεψη για το όνομα, και το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και ισχύει έναντι όλων. Και αυτό το οποίο περιμένω από τον νέο Πρωθυπουργό -δεν είναι καν εντολοδόχος ακόμα, αλλά εκτιμώ ότι κάποια στιγμή θα αναλάβει-, είναι μία ρητή δήλωση ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Έτσι θα την ονοματίζει εντός και εκτός της χώρας. Γι’ αυτό και εκτιμώ ότι τελικά τα πράγματα και στο ζήτημα αυτό θα βρουν με κάποιο τρόπο τον δρόμο τους. Τώρα, άλλωστε, είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό. Και είναι μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της ένδειξης του κύρους που έχει η Ελλάδα, ότι σηκώνοντας δύο-τρία τηλέφωνα, μέσα σε λίγες ώρες έχουμε καταδίκη των δηλώσεων της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αρνήθηκε να ορκιστεί ουσιαστικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη γιατί η Ελλάδα μετράει. Και μια ακόμα ένδειξη γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές: γιατί η φωνή της Ελλάδας ακούγεται στην Ευρώπη σήμερα και πρέπει να ακούγεται ακόμα πιο δυνατή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments