Πολιτική

Μητσοτάκης: Προειδοποιήσεις για οικονομία και σταθερότητα

Μητσοτάκης: Προειδοποιήσεις για οικονομία και σταθερότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [369881] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΕΪΧΗ TAMIM BIN HAMAD AL THANI (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη ρητορική Κασσελάκη.

Την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ανεβάσει ακόµη περισσότερο τους τόνους στην τελική ευθεία για τις προσεχείς ευρωεκλογές, καταδεικνύει η ρητορική που ανέπτυξε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ακρίβεια. Πέραν της παραµέτρου της αδύνατης υλοποίησης των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της απουσίας σοβαρής επιχειρηµατολογίας και αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήµα παραπέρα, µιλώντας ουσιαστικά για θέσεις που µπορούν να καταστούν όχι µόνο επιζήµιες, αλλά και πραγµατικά επικίνδυνες για τη χώρα. ∆εν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά µίλησε για χρεοκοπία, επαναφέροντας στις µνήµες των πολιτών τον εφιάλτη των µνηµονίων, αλλά και τα πεπραγµένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να υπερθεµατίσει στο κεντρικό δίληµµα που ο ίδιος έχει θέσει ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου και το οποίο δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας ή την επιστροφή σε τυχόν περιπέτειες.

Ειδικότερα, αναφερόµενος στην αξίωση της αντιπολίτευσης για µηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιµα και την εµπειρία από την εφαρµογή του µέτρου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σηµείωσε: «∆οκιµάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. ∆είτε τις τιµές στην Ισπανία και συγκρίνετε µε τις τιµές στην Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το µέτρο; 4 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και 2,2 δισ. για κάθε επόµενο. 2% του ΑΕΠ. Ολα τα µέτρα µαζί στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δισ. ευρώ. Κάποια στιγµή πρέπει να τελειώσει το παραµύθι, από τη στιγµή που καταθέσατε την πρότασή σας στη Βουλή κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν διαφωνείτε µε αυτή την κοστολόγηση, πηγαίνετε στο Γραφείο Προϋπολογισµού του Κράτους στη Βουλή να το επιβεβαιώσει. 45 δισ. ευρώ την τετραετία στοιχίζουν τα µέτρα που προτείνετε. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται µια λέξη µόνο: χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

Η στάση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυµεί να µεταφέρει το προεκλογικό παιχνίδι αυτές τις τελευταίες ηµέρες στο δικό του γήπεδο, που δεν είναι άλλο από αυτό της πραγµατικής πολιτικής. «Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έφερε στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας την καινοτοµία της χρήσης των social media και µάλιστα, εκ του αποτελέσµατος, µε ιδιαίτερα επιτυχηµένο τρόπο. Ωστόσο, ουδέποτε προέταξε αυτό τον παράγοντα ως κεντρικό διακύβευµα της δράσης του, όπως κάνει τώρα ο Κασσελάκης. Πάντα προέτασσε το σχέδιό του, χρησιµοποιώντας µάλιστα το ∆ιαδίκτυο, αλλά και τις πιο ψυχαγωγικές εκποµπές στις οποίες εµφανίστηκε για την προβολή των απόψεών του κυρίως σ’ ένα πιο νεανικό ακροατήριο και ενίοτε απολιτίκ ακροατήριο και την καλύτερη επικοινώνηση του κυβερνητικού προγράµµατος», επισηµαίνουν στελέχη του Μαξίµου, αποτυπώνοντας τις πρωθυπουργικές στοχεύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη συγκέντρωση και κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματός του. Οι συνεργάτες του επισκέπτονται περιοχές που δεν είχε προλάβει να επισκεφθεί κατά την προηγούμενη εκλογική εκστρατεία.

Ένα παράδειγμα είναι το Αργος ή τα Σέρβια και ο Βελβεντός. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Δευτέρα την Κέρκυρα. Την Πέμπτη θα μεταβεί στον Πύργο και το Σαββατοκύριακο θα είναι στη γενέτειρά του, την Κρήτη, ενώ θα επισκεφτεί και περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο επόμενος σημαντικός σταθμός θα είναι η κεντρική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την τελευταία εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη στη Λάρισα, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί ξανά στο ευαίσθητο θέμα της ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των πληγεισών από τις πλημμύρες περιοχών της Θεσσαλίας.

Παρά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμες περιοχές για την επίτευξη του βασικού προεκλογικού στόχου του, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς δεν αντιμετωπίζουν ως προτεραιότητα την κεντρική πολιτική του Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα, υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια για άνοιγμα προς το Κέντρο, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχει απόλυτο έλεγχο σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε με τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, ενώ ενδιαφέρον προκάλεσε και η θερμή υποδοχή που έλαβε ο Μητσοτάκης από τον επίσης κεντροαριστερό δήμαρχο Σερβίων Κοζάνης, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συνεργαζόταν με τον Χάρη Δούκα. «Το δίπολο της πολιτικής το κάνατε µόνο πόλο», είπε µεταξύ άλλων απευθυνόµενος στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments