Πολιτική

Ποιες περιοχές προβληματίζουν το γαλάζιο επιτελείο

Ποιες περιοχές προβληματίζουν το γαλάζιο επιτελείο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ποιες περιοχές προβληματίζουν

"Ναρκοπέδια" στο δρόμο προς την κάλπη.

Σε συνέχεια των επισκέψεών του σε Αγρίνιο, Άρτα αλλά και, προχθές, στην Κέρκυρα, δηλαδή σε περιοχές στις οποίες η ΝΔ πιέστηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να κρατά για το τέλος τα «δύσκολα».

Πρόκειται για περιοχές που για διαφορετικούς λόγους φαντάζουν ως ναρκοπέδια για τις εκλογικές στοχεύσεις της ΝΔ την 9η Ιουνίου. Ο ίδιος επιμένει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να μιλάει για τη σημασία της ευρωκάλπης καθώς και για τις προκλήσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου, ξορκίζοντας την αδιαφορία και την κόπωση των ψηφοφόρων.

¨Από την αντιπολίτευση δεν ακούμε τίποτα για την Ευρώπη και τα στοιχήματα για το μέλλον”, δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κέρκυρα, όπου η ΝΔ πήρε 36,74% τον περασμένο Ιούνιο. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την επανάληψη ενός προεκλογικού έργου και μιας πολιτικής ρητορικής που έχει πληγώσει τη χώρα, αυτή τη φορά με πιο μοντέρνο περιτύλιγμα. Επίσης, κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για τοξικότητα και ψέμα, καθώς και για το χρέωση δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προβλημάτων.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει ουσιαστικά την εκστρατεία επαναπροσέγγισης του ακροατηρίου που έδωσε στην παράταξή του τη νίκη στις τελευταίες εθνικές κάλπες, με το βλέμμα ταυτόχρονα στους παραδοσιακούς νεοδημοκράτες και σε μια κεντρώα συμμαχία.

«Το 41% που καταφέραμε να αποκτήσουμε, πώς το επιτύχαμε; Μπορέσαμε να ενώσουμε ψηφοφόρους που ανήκουν στην παραδοσιακή δεξιά, οι οποίοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για θέματα πατριωτισμού, με πιο προοδευτικές, κεντρώες ομάδες πολιτών. Αλλά η κοινή αξία που τους ενώνει είναι η οικονομική ευημερία», δήλωσε σε μια εκτενή συνέντευξη στο βρετανικό podcast «Leading» (Alastair Campbell, Rory Stewart). Με αυτόν τον τρόπο, έθεσε ξανά στο προσκήνιο την έννοια της τριγωνοποίησης.

«Καταφέραμε», όπως εξήγησε, «να εφαρμόσουμε έναν νέο τύπο τριγώνου. Πρώτον, είμαστε οικονομικά συνετοί, αλλά σίγουρα υποστηρίζουμε την ανάπτυξη και δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας (…) Δεύτερον, είμαστε πατριώτες και επιδεικνύουμε υπευθυνότητα (…) Τρίτον, είμαστε κοινωνικά φιλελεύθεροι όταν πρόκειται για θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που αποτελούσε δύσκολο ζήτημα στην Ελλάδα».

Στο πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας πριν από την αναμέτρηση υπάρχει πέραν της Θεσσαλονίκης άλλη μία βορειοελλαδίτικη πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας με σημασία για τις στοχεύσεις της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Κιλκίς, όπου στις τελευταίες εθνικές κάλπες αποτυπώθηκε η δυναμική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε στη δεύτερη θέση, κάτω από 39,18% της ΝΔ. Η κεντροδεξιά παράταξη έχασε δυνάμεις από τον Μάιο στον Ιούνιο του 2023, ενώ στους ενισχυμένους ήταν το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, καθώς η Νίκη βρέθηκε στην τέταρτη θέση πάνω από το ΚΚΕ.

Η ΝΔ έχει ως προτεραιότητα την Κεντρική Μακεδονία, ειδικότερα τους έξι δήμους της Α’ Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό της κεντροδεξιάς παράταξης σε αυτήν την περιοχή ήταν χαμηλό τον περασμένο Ιούνιο, στο 35,28%. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η ΝΔ θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από τις πιέσεις μέχρι τις εκλογές, με την παρουσία του Νίκου Δένδια και άλλων υπουργών και κομματικών στελεχών στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν τις εκλογές, ο Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει μια κεντρική εκδήλωση στην πόλη, πιθανότατα στην πλατεία Συντάγματος.

Στο τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται γαλάζια απόβαση στην Κρήτη, καθώς πέραν της διήμερης περιοδείας του Μητσοτάκη με «όπλο» τα έργα υποδομής (ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο στο Καστέλλι κ.ά.), ο ίδιος έχει αποφασίσει να κάνει στα Χανιά τη διακαναλική συνέντευξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments