Πολιτική

Σχοινάς: Η εικόνα της χώρας βελτιώθηκε θεαματικά τα τελευταία πέντε χρόνια [vid]

Σχοινάς: Η εικόνα της χώρας βελτιώθηκε θεαματικά τα τελευταία πέντε χρόνια [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στο αν θεωρεί ότι έχει απογοητεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τους πολίτες σε κάποια βασικά ζητήματα όπως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς μπορεί να νιώθουν ότι δεν παίρνει σαφή θέση ο Μ. Σχοινάς

Στο αν θεωρεί ότι έχει απογοητεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τους πολίτες σε κάποια βασικά ζητήματα όπως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς μπορεί να νιώθουν ότι δεν παίρνει σαφή θέση ο Μ. Σχοινάς

«Από χθες το βράδυ ο Ολυμπιακός είναι στην ελίτ των ευρωπαϊκών συλλόγων των ποδοσφαιρικών. Το ελληνικό ποδόσφαιρο που ταλαιπωρήθηκε πολύ από τη βία και με τους αδικοχαμένους στη Θεσσαλονίκη, τον Άλκη, το Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη. Χθες το βράδυ δείξαμε ότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, δεν είναι βία, ούτε μίσος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Έχει και για την UEFA ένα μήνυμα το χθεσινοβραδινό, πρέπει κάπου-κάπου να κερδίζει και το underdog, δηλαδή να μην κερδίζουν τα φαβορί, να μη μονοπωλούν οι πλούσιοι σύλλογοι της Ευρώπης τους τίτλους. Ο Ολυμπιακός έδωσε και μια τέτοια ανάγνωση με την ιστορική νίκη του χθες το βράδυ».

Για τις ευρωεκλογές

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές και την άνοδο της ακροδεξιάς ανέφερε: «Έχω ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ηπείρου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχω μιλήσει με όλο τον κόσμο, απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πιστεύω ότι εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο κατηγορίες ανησυχούντων Ευρωπαίων, αν θέλετε. Αυτοί οι οποίοι έχουν γνήσιες ερωτήσεις για την Ευρώπη, που ρωτάνε τι κάνετε γι’ αυτό; τι κάνετε για εκείνο; Σε αυτούς χρωστάμε καλή πολιτική και απαντήσεις. Αυτούς δεν πρέπει να τους πακετάρουμε και να τους χαρίσουμε στα άκρα ή στους ευρω – φοβικούς ακραίους.

«Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι λίγοι, οι οποίοι ίσως είναι και πιο θορυβώδεις, αλλά σαφέστατα λιγότεροι, οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για καμία απάντηση. Έχουν χτίσει έναν κόσμο στον οποίο θεωρούν ότι μπορούν να ζήσουν μόνοι τους, αποκομμένοι από τον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο, με λύσεις αμιγώς εθνικές. Δεν τους αρέσει τίποτα από όλα αυτά που πετύχαμε την τελευταία πενταετία. Αυτούς τους δεύτερους πρέπει να τους κερδίσουμε και πρέπει να τους κερδίσουμε στην κάλπη. Αυτό βλέπω εγώ».

Στο αν θεωρεί ότι έχει απογοητεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τους πολίτες σε κάποια βασικά ζητήματα όπως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς μπορεί να νιώθουν ότι δεν παίρνει σαφή θέση ο Μ. Σχοινάς απάντησε «Απόλυτα το έχω αντιληφθεί και αυτή είναι η συνέπεια, η ευθεία συνέπεια του γεγονότος ότι η διπλωματική Ευρώπη δεν υπάρχει γιατί είναι δέσμια του κανόνα του βέτο, της αρνησικυρίας.

Ο οποιοσδήποτε λοιπόν τραβάει το χειρόφρενο που εμποδίζει τους υπόλοιπους να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση προωθητική των συλλογικών συμφερόντων της Ευρώπης. Στους άλλους τομείς, στα εμβόλια, στο ταμείο ανάκαμψης, στο μεταναστευτικό που μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε κοινοτικά εργαλεία βασισμένα στην πλειοψηφία δείτε τι πετύχαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Εδώ στη διπλωματική Ευρώπη περνάμε τον χρόνο μας μπλοκάροντας ο ένας τον άλλον και αυτό, αν μου επιτρέπετε, δεν πρέπει να συνεχιστεί στο νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει».

«Πρέπει να επενδύσουμε και σε ευρωβουλευτές ως άτομα, ως πρόσωπα, όπως γίνεται και στην Αμερική»

Σε άλλο σημείο ο. Μ. Σχοινάς υπογράμμισε: «Πιστεύω προσωπικά ότι έχουμε συμφέρον συλλογικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπάρχει μια ακλόνητη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν τις μεγάλες επιλογές της Ευρώπης στον τρέχοντα πολιτικό κύκλο, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων. Θα δούμε λοιπόν τι νούμερα βγάζει αυτή η πλειοψηφία. Εγώ εκτιμώ ότι θα είναι αρκετή αυτή η πλειοψηφία για να στηρίξει και τη νέα επιτροπή. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ο εντολοδόχος ή η εντολοδόχος πρόεδρος της Επιτροπής το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μετά τις 10 Ιουνίου είναι να πάρει τον κατάλογο όλων των εκλεγέντων ευρωβουλευτών και να τους πλησιάσει έναν προς έναν.

Πέρα δηλαδή από τη μεγάλη πλειοψηφία των τριών κομμάτων, πρέπει να επενδύσουμε και σε ευρωβουλευτές ως άτομα, ως πρόσωπα, όπως γίνεται και στην Αμερική, όπου Αμερικανός πρόεδρος πλησιάζει στο Κογκρέσο και μιλάει με τους γερουσιαστές. Πρέπει να ομοσπονδιοποιηθεί λίγο η ευρωπαϊκή δημοκρατία, να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με το νέο κοινοβούλιο και να ξεπεράσουμε εν πολλοίς αυτές τις θεολογικές συζητήσεις για τις ταμπέλες και τις ετικέτες».

Για τον φόβο της αποχής είπε: «Όπως ξέρετε, είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος. Και σε αυτό το θέμα πιστεύω ότι θα έχουμε μια θετική έκπληξη. Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 είχαμε 49% συμμετοχή. Ήταν ιστορικά υψηλότερη συμμετοχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκλέγεται με το 37% των ψηφοφόρων στην Αμερική. Φέτος λοιπόν, πιστεύω ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα από το 2019. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες έγνοιες και φόβοι λόγω του γεγονότος ότι σε πολλές χώρες έχουμε μόνο ευρωεκλογές, δεν συνδυάζονται με άλλες εθνικές ή δημοτικές εκλογές και πιστεύω ότι τώρα στην τελική ευθεία χρειαζόμαστε και κάποια στήριξη από τον κόσμο της αγοράς, τον κόσμο του αθλητισμού, τον κόσμο του θεάματος, να μπορέσουν και οι ίδιοι να περάσουν τα μηνύματα, ιδιαίτερα στους νέους Ευρωπαίους, εκείνη τη μέρα να πάνε στην παραλία λίγο αργότερα, να ξεκινήσουν ασκώντας το εκλογικό τους καθήκον».

«Θεαματική βελτίωση του brand της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια»

Σε σχέση με το πώς έχει δεχθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού για τη δράση των πολυεθνικών εταιρειών και τη δημιουργία ευρωπαϊκής αεράμυνας ανέφερε: «Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια ως ο Έλληνας Επίτροπος αυτά τα πέντε χρόνια, γιατί βλέπω στην καρδιά των γεγονότων, στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τη θεαματική βελτίωση του brand της χώρας, της εικόνας της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα στην Ευρώπη και το γεγονός ότι πια περάσαμε από το τελευταίο στο πρώτο θρανίο της τάξης έχει κι ένα αντίκτυπο ευρύτερο: μας ακούνε πολύ περισσότερο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κατακτήσει αυτό το δικαίωμα αξιοπιστίας, αν θέλετε.

Το είχε ήδη μέσα στην πανδημία με τις πρωτοβουλίες του για το Ταμείο Ανάκαμψης, το πιστοποιητικό κινητικότητας. Και συνεχίζει σε αυτό το δρόμο τώρα με το θέμα της άμυνας, την ευρωπαϊκή άμυνα και την επιστολή για την ακρίβεια, που θίγει ένα θέμα υπαρκτό, το λέμε transfer pricing, δηλαδή τη διαφοροποίηση των τιμών που κάνουν μερικές εταιρείες στην εσωτερική αγορά.

Η Ούρσουλα και το Κολέγιο των Επιτρόπων, με τους οποίους περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας εδώ, είναι απόλυτα δεκτικοί και θετικοί σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Με εκπλήσσει λίγο ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έγιναν και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Έτσι παίζεται το παιχνίδι εδώ, έτσι τίθενται τα θέματα κι έτσι λύνονται τα θέματα».\

Ερωτηθείς αν μπορεί να δούμε την επόμενη μέρα κάτι αισιόδοξο και στα δύο αυτά μέτωπα, σε πολυεθνικές και Άμυνα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε: «Σαφέστατα. Και τα δύο αυτά θέματα θα είναι πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα της επόμενης Επιτροπής. Σας διαβεβαιώ. Ειδικά το θέμα των τιμών και της εσωτερικής αγοράς έχει ήδη ξεκινήσει με την έκθεση Λέτα που είδαν οι ηγέτες στη σύνοδό τους του Απριλίου.

Έρχεται η νέα έκθεση Μάριο Ντράγκι σε λίγες εβδομάδες και το θέμα της Άμυνας είναι επίσης η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολύ περισσότερο που πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα για κάθε ενδεχόμενο στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες δρουν και ως επιταχυντής όλων των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων».

«Αν ο πρωθυπουργός κρίνει χρήσιμο ότι πρέπει να συνεχίσω, θα συνεχίσω»

Στην ερώτηση αν θα είναι και στην επόμενη επιτροπή Επίτροπος ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Δεν εξαρτάται από εμένα η πρωτοβουλία είναι στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Αν εκείνος κρίνει χρήσιμο ότι πρέπει να συνεχίσω, θα συνεχίσω».

«Η Ούρσουλα είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία της Επιτροπής»

«Εγώ πιστεύω ότι η Ούρσουλα είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία της Επιτροπής. Έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι μια γυναίκα με ατσάλινη θέληση, με μια φοβερή πειθαρχία και προετοιμασία στη δουλειά της. Εμένα πραγματικά μου κάνει εντύπωση ο χρόνος που αφιερώνει στη δουλειά της.

Οι πρόεδροι έχουν και την πολυτέλεια να αναθέτουν εδώ κι εκεί. Τη βλέπω, δουλεύει στην πρώτη γραμμή. Και ας μη γελιόμαστε, πολλές από τις μεγάλες μας επιτυχίες αυτής της πενταετίας έχουν τη δικιά της σφραγίδα. Έτσι και στα εμβόλια και στο μεταναστευτικό μας βοήθησε πολύ και στο Ταμείο Ανάκαμψης πρωταγωνίστησε στους κολοσσιαίου πόρους που έχουμε πια ως χώρα και πιστεύω ότι δικαιούται μια δεύτερη θητεία και θα την πετύχει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments