Ελλάδα

ΗΠΑ: Μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία σχεδιάζει να στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία σχεδιάζει να στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τι είπαν πηγές στο CBS News - «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας

Μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, σχεδιάζει να παραπέμψει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ως μέρος μιας προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, είπαν στο CBS News δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι πηγές είπαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία, που θα υποδέχονται μετανάστες, οι οποίοι θα έχουν προηγουμένως εξεταστεί σε γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να ελέγξει τους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Τα κέντρα αυτά, γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας , επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία θα ενωθούν με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που εξετάζονται σε αυτά τα γραφεία. Μία από τις πηγές είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Τα γραφεία αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της διοίκησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση συνδύασε αυτά τα προγράμματα με σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα, αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο – μια τάση που αξιωματούχοι της διοίκησης αποδίδουν στις πολιτικές και τις προσπάθειές Μεξικανών αξιωματούχων να εμποδίσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια. Για να αμβλύνει μια πιθανή άνοδο στη μετανάστευση, ο Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική εντολή την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, είπαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα εξαπλάσιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».

Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται σε συμφωνία με την Ελλάδα. «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι τα σχέδια εκτροπής ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική προς την Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειριστούν τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών. Και σημειώνεται επίσης ότι όπως οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, η Ιταλία και η Ελλάδα αγωνίστηκαν με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που ξεφεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία. Οι μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατρέψει την πολιτική τους και υπογράμμισαν τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Και προστίθεται μεταξύ άλλων ότι ωστόσο, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης μεταναστών που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες έχουν γηράσκον πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας κίνητρο για επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments