Ελλάδα

Μάτι: Καταδίκη Ματθαιόπουλου για τις απειλές σε βάρος του πραγματογνώμονα Λιότσιου

Μάτι: Καταδίκη Ματθαιόπουλου για τις απειλές σε βάρος του πραγματογνώμονα Λιότσιου

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 2 ετών και έξι μηνών, με τριετή αναστολή

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι την απόφαση για καταδίκη του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, για απόπειρα παράνομης βίας και παράβαση καθήκοντος που αφορούν στις καταγγελίες του πραγματογνώμονα της υπόθεσης, Δημήτρη Λιότσιου, για πιέσεις και απειλές που δέχθηκε.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 2 ετών και έξι μηνών, με τριετή αναστολή, ενώ του επιδίκασε δικαστικά έξοδα ύψους 1.000 ευρώ. Λίγο πριν οι δικαστές αποσυρθούν σε διάσκεψη άκουσαν τη μητέρα θύματος να τους λέει: «Να πάτε μέσα και να γυρίσετε με ψηλά το κεφάλι. Έχετε οικογένειες. Μας κατέστρεψε…».

Αντιδράσεις προκάλεσε και η απουσία από το εδώλιο του μετέπειτα αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου. Ο κατηγορούμενος επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του, ο οποίος μετέφερε στο δικαστήριο δήλωσή του, με την οποία αποδέχτηκε τις πιέσεις και τις απειλές προς το πρόσωπο του πραγματογνώμονα, ζητώντας συγγνώμη και τονίζοντας πως δεν θα ήθελε η απουσία του να εκληφθεί ως ασέβεια.

«Αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας»

«Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας, παράλληλα, πως για νομικούς λόγους δεν αποδέχεται την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Μέσω του συνηγόρου του επικαλέστηκε ρήτρα απόλυτης επικουρικότητας και συρροή των δύο αδικημάτων καθώς και ότι -κατά τον αυτοτελή ισχυρισμό της υπεράσπισης- ο κατηγορούμενος στο ζήτημα της πραγματογνωμοσύνης δεν ήταν προϊστάμενος του παθόντα, καθώς εκείνος διορίστηκε από την Εισαγγελία.

«Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε», αντέδρασε η μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα σχετικά με τη δήλωση Ματθαιόπουλου. «Δεν αποδέχθηκε τίποτα. Δε θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου, 35 ετών.» διαμαρτυρήθηκε η γυναίκα.

«Δέχτηκα ευθέως απειλή»

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πραγματογνώμονας, Δ. Λιότσιος, ο οποίος είναι αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος και διορίστηκε από τον εισαγγελέα, προκειμένου να συντάξει πραγματογνωμοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, με τους 104 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν υπέβαλε τα πρώτα ερωτήματα για την υπόθεση στο ΕΣΚΕ. «Οι αντιδράσεις ήταν από τον κ. Ματθαιόπουλο. Όταν τύγχανε να βρεθούμε, μου έλεγε: “Τι μ@@@@@@ ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό… «Άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…” και άλλα», κατέθεσε ο πραγματογνώμονας και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο όπου, όπως είπε, μεταξύ άλλων του ζητήθηκε να μη συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα, αλλά να αποδώσει την τραγωδία στην άναρχη δόμηση, τονίζοντας πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών.

Ο κ. Λιότσιος είπε πως άμεσα απευθύνθηκε στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος του έδωσε δεύτερο διοριστήριο, για να προχωρήσει την έρευνά του. Τότε, σύμφωνα με τον κ. Λιότσιο, εντάθηκαν οι πιέσεις. «Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες είτε με λόγια, έλεγε: “Πρόσεξε τι θα γράψεις. Θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω” και στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια, ότι το ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια, συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν δέχθηκε «μόνο μπούλινγκ» αλλά «ευθέως απειλή».

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα τον πήρε τηλέφωνο ο κατηγορούμενος και τον κάλεσε στο γραφείο του. «Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί: “Θα σε σκίσουμε”, “η Δούρου, το δασαρχείο”, ότι έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε. Μετά πήρα τηλέφωνο τον Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε ο Ματθαιόπουλος πως να συντάξω την πραγματογνωμοσύνη. Μου είπε: “Θα κάνουμε το καθήκον μας”. Μου είχε πει: “Μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ θα προστατευτείς”», είπε και συνέχισε, «Τον Μάρτιο, στις 5, πριν την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου, παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω και να το καταγγείλω δημόσια, για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή».

Ο μάρτυρας ανέφερε πως και η τότε γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης σε δηλώσεις της υιοθέτησε τη θέση Ματθαιόπουλου, πως δεν είχε δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους, ενώ εξέφρασε τη θέση πως η υπόθεση δεν θα προχωρούσε με τον ίδιο τρόπο, αν δεν είχε κάνει τη συγκεκριμένη έρευνα ο ανακριτής Μαρνέρης. «Όλη η παρέμβαση που έγινε ήταν μόνο και μόνο, για να θαφτεί η υπόθεση», τόνισε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Σας είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος να δηλώσετε αποχή και από πραγματογνώμονας;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;

Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι, όπως πήγε!

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και δύο μάρτυρες, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τις πιέσεις που δεχόταν, αλλά και η δημοσιογράφος που έφερε στο φως τη συνομιλία μεταξύ παθόντα και κατηγορούμενου.

Η εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή της, ζήτησε την ενοχή του Βασίλη Ματθαιόπουλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Από όλη την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε η ενοχή του κατηγορούμενου και άλλωστε και ο ίδιος με δήλωσή του ομολόγησε στο δικαστήριο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments