Διεθνή

Ο Μακρόν δεν προσκάλεσε τη Ρωσία για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία

Ο Μακρόν δεν προσκάλεσε τη Ρωσία για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στις εκδηλώσεις.

Δεν προσκλήθηκε η Ρωσία στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80η επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου λόγω της πολεμικής σύρραξης με την Ουκρανία.

«Δεν θα υπάρχει ρωσική αντιπροσωπεία. Οι συνθήκες δεν πληρούνται λαμβανομένου υπόψη του επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και ο οποίος έχει ενταθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο, αλλά η Αποστολή Απελευθέρωσης, η οποία διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης, δήλωσε στη συνέχεια ότι η Ρωσία επρόκειτο να προσκληθεί σε άλλο επίπεδο στο όνομα της συμβολής της Σοβιετικής Ένωσης, στο Ανατολικό μέτωπο, στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Φόρος τιμής θα αποδοθεί σε αυτήν την «καθοριστική συμβολή» με διάφορες «πράξεις», κυρίως στα νεκροταφεία όπου είναι θαμμένοι Ρώσοι στρατιώτες στη Γαλλία και στο «πλαίσιο του προγράμματος της τελετής» της 6ης Ιουνίου, διαβεβαίωσε το Ελιζέ.

Κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία στις αρχές της εβδομάδας, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στις εκδηλώσεις αυτές στη Νορμανδία.

«Πάντα αποδίδαμε φόρο τιμής στη δράση του Κόκκινου Στρατού, στην καθοριστική συμβολή του στην τελική νίκη κατά του ναζισμού, πάντα αναγνωρίζαμε το ιδιαίτερα βαρύ τίμημα που πλήρωσε η ΕΣΣΔ», δήλωσε ένας προεδρικός σύμβουλος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προσκληθεί τους εορτασμούς της 60ής επετείου τον Ιούνιο του 2004, δίπλα στον Ζακ Σιράκ, και μετά στους εορτασμούς της 70ής επετείου το 2014 παρά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, δεν προσκλήθηκε στην 75η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία το 2019, όταν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία ήταν σε τέλμα και οι σχέσεις με τη Δύση ήταν ήδη πολύ τεταμένες.

Τότε η Μόσχα είχε καλέσει να μην «υπερεκτιμάται» η σημασία της Απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων, υπενθυμίζοντας τα 27 εκατομμύρια των νεκρών Σοβιετικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Κρεμλίνο αιτιολογεί τακτικά την επίθεση που διεξάγει κατά της Ουκρανίας από το 2022 επικαλούμενο την ανάγκη «αποναζιστικοποίησης» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments