Διεθνή

Τι σημαίνει η καταδίκη Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές

Τι σημαίνει η καταδίκη Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Μπορεί ο εκκεντρικός επιχειρηματίας να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ;

Τώρα που το «σφυρί της δικαιοσύνης» χτύπησε, και το δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχο τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που αντιμετώπιζε στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, το επόμενο προφανές ερώτημα είναι: μπορεί ένας καταδικασμένος εγκληματίας να είναι υποψήφιος για πρόεδρος;

Η απάντηση: οπωσδήποτε, αναφέρει το CNN.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ ορίζει μόνο τρεις προϋποθέσεις για την προεδρία. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ (ιθαγένεια), να είναι τουλάχιστον 35 ετών και να είναι κάτοικος ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια. Ο Τραμπ πληροί και τις τρεις προϋποθέσεις.

Υπάρχει ένα άλλο κριτήριο που ορίζεται στην 14η Τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι κανένας που έχει υπηρετήσει σε δημόσιο αξίωμα και έχει συμμετάσχει σε εξέγερση δεν μπορεί να είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε νωρίτερα φέτος ότι το Κογκρέσο θα έπρεπε να εγκρίνει έναν ειδικό νόμο για να εφαρμόσει αυτήν την απαγόρευση. Αυτό δεν συνέβη αμέσως.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την ποινή του Τραμπ στις 11 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι.

Είναι τεχνικά δυνατό, αν και απίθανο, για έναν δράστη με προηγούμενο λευκό ποινικό μητρώο, να καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Ο ανώτερος νομικός αναλυτής του CNN, Έλι Χόνινγκ, διευκρίνισε ότι οι περισσότερες καταδίκες για κακούργημα πέμπτης κατηγορίας, το λιγότερο σοβαρό είδος κακουργήματος στη Νέα Υόρκη, καταλήγουν σε ποινές μη φυλάκισης – συχνά ένας συνδυασμός αναστολής, προστίμων και κοινωφελούς εργασίας.

Ως τέως πρόεδρος, ο Τραμπ επίσης απολαμβάνει την ισόβια προστασία των Μυστικών Υπηρεσιών, και θα συνεχίσει να έχει προστασία όπου κι αν βρίσκεται, σύμφωνα με τον Άντονι Γκουλιέλμι, επικεφαλής επικοινωνίας της Μυστικής Υπηρεσίας.

Η καταδίκη του Τραμπ στην υπόθεση της Νέας Υόρκης δεν έχει μεγάλη σημασία για τις υπόλοιπες τρεις ποινικές υποθέσεις του. Οι δικαστικές διαδικασίες συνεχίζονται στις υποθέσεις της υπονόμευσης των ομοσπονδιακών εκλογών, των διαβαθμισμένων εγγράφων και της παρέμβασης στις εκλογές της Τζόρτζιας. Οι δικαστικές εξελίξεις σε αυτές τις υποθέσεις είναι αβέβαιες καθώς υπάρχουν νομικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι το εάν μπορεί ο καταδικασμένος να ψηφίσει.

Η δυνατότητα του Τραμπ να ψηφίσει στη Φλόριντα στις εκλογές του Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από το αν θα καταδικαστεί σε φυλάκιση και αν θα έχει εκτίσει την ποινή του μέχρι τότε.

Οι κανόνες για το δικαίωμα ψήφου διαμορφώνονται από κάθε πολιτεία ξεχωριστά. Οι πολιτείες της Βερμόντ και του Μέιν επιτρέπουν στους καταδικασμένους να ψηφίζουν από τη φυλακή. Έχει υπάρξει προσπάθεια σε πολλές πολιτείες να επιτραπεί σε εγκληματίες να ψηφίζουν υπό ορισμένους όρους. Στη Νέα Υόρκη, μετά την έγκριση ενός νόμου το 2021, κάθε εγκληματίας που δεν έχει καταδικαστεί έχει το δικαίωμα να εγγραφεί και να ψηφίσει.

Τραμπ είναι σήμερα κάτοικος της Φλόριντα – και οι ψηφοφόροι της Φλόριντα, το 2018, υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία ένα δημοψήφισμα για το δικαίωμα των καταδικασθέντων να ψηφίζουν. Αλλά ο Ρεπουμπλικανός ακτιβιστής που έλεγχε την κυβέρνηση της πολιτείας πρώτα καθυστέρησε, και στη συνέχεια όρισε εκ νέου το δικαίωμα του εκλέγειν, απαιτώντας από τους καταδικασθέντες να πληρώνουν πρώτα όλα τα πρόστιμα και τα τέλη που σχετίζονται με την ποινή τους.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 34 κατηγορίες παραποίησης επιχειρηματικών εγγράφων με στόχο να αποκρύψει χρήματα που καταβλήθηκαν διά του τότε συνηγόρου του Μάικλ Κόεν για την εξαγορά της σιωπής της πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.

Στην υπόθεση της Νέας Υόρκης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Τραμπ με την Ντάνιελς, το 2016, ο φάκελος και το κατηγορητήριο συντάχθηκαν από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments