Nέα της αγοράς

Νέο στοίχημα για τη Mytilineos η παροχή ενέργειας από ΑΠΕ σε data centers

Νέο στοίχημα για τη Mytilineos η παροχή ενέργειας από ΑΠΕ σε data centers

Πηγή Φωτογραφίας: Eurocapital.gr

Το deal για παροχή ενέργειας σε data centers στην Ιρλανδία και στη Lamda Helix στην Ελλάδα και οι επόμενες ευκαιρίες που εξετάζονται, καθώς η κατανάλωση ενέργειας από κέντρα δεδομένων αναμένεται διπλασιαστεί ως το 2026.

Νέες συνεργασίες στον τομέα των κέντρων δεδομένων εξετάζει η Mytilineos, καθώς πρόκειται για ένα γρήγορα αναπτυσσόμενα κλάδο με ακόρεστη «δίψα» για ενέργεια λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Πριν από λίγες ημέρες η Mytilineos Energy & Metals ανακοίνωσε συμφωνία για την παροχή πράσινης ενέργειας σε δύο κέντρα δεδομένων στην Ιρλανδία, ενώ ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο με την κατασκευή ενός νέου data center της Lamda Hellix, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί.

Πηγές τονίζουν στο Business Daily ότι εξετάζονται νέες ευκαιρίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα από τη Mytilineos, την στιγμή που η ενέργεια που απαιτούν τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2026.

Συγκεκριμένα, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι τα κέντρα δεδομένων διεθνώς κατανάλωναν 460 TWh το 2022, ένα ποσοστό που μπορεί να ανέλθει σε περισσότερες από 1.000 TWh έως το 2026.

Στην ΕΕ τα data center αντιπροσώπευαν το 2,7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2018, με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, ενώ αναπτύσσεται η αγορά και τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης.

Αν δεν ελεγχθεί, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,2% (ή μια κατανάλωση που αντιστοιχεί σχεδόν στις 100 τεραβατώρες) έως το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο της ενέργειας που χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2019.

Στο επίκεντρο η Ιρλανδία

Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα συμφωνία της Mytilineos αφορά την Ιρλανδία. Η χώρα φιλοξενεί περισσότερα από 80 κέντρα δεδομένων και είναι μια από τις πιο ενεργές αγορές του κλάδου στην Ευρώπη.

Αν και η ανάπτυξη έχει αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Ιρλανδία, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν και τον αντίκτυπό τους στο δίκτυο της χώρας.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πέρυσι από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας δείχνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων αυξήθηκε κατά 31% το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 18% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην χώρα. Προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης στο 32% της ισχύος της Ιρλανδίας έως το 2026, λόγω των νέων κατασκευών που σχεδιάζονται.

Στο παρελθόν η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ιρλανδίας είχε προειδοποιήσει ότι οι καταναλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν διακοπές χωρίς μια νέα πολιτική για την πρόσβαση των data center στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλα μέσω PPAs

Στα κέντρα δεδομένων, όπως και στις τηλεπικοινωνίες, σχεδόν όλες οι νέες συμφωνίες για την προμήθεια ενέργειας από ΑΠΕ πραγματοποιούνται μέσω των PPAs με διάρκεια συνήθως μέχρι τα 20 χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση του ρίσκου σχετικά με την προμήθεια ενέργειας, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή ρεύμα που είναι φιλικό στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία της Mytilineos αφορά δύο μακροπρόθεσμα συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για την παροχή ενέργειας σε δύο εγκαταστάσεις της Keppel DC REIT στο Δουβλίνο, που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στο Gorey του Wexford, μια περιοχή που επωφελείται από την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στην Ιρλανδία και στο Goresbridge του Kilkenny, και αναμένεται να παράγουν συνολικά 14,28 MW ενώ, όταν ολοκληρωθούν, θα παράγουν περίπου 13,6 GWh ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6.250 τόνους CO2 σε ετήσια βάση.

ΠΗΓΗ/Στέλιος Μπούρας/Businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments