Nέα της αγοράς

Oreo: Επιστρέφουν στην Ουκρανία – Η Mondelez λειτουργεί ξανά το εργοστάσιό της

Oreo: Επιστρέφουν στην Ουκρανία – Η Mondelez λειτουργεί ξανά το εργοστάσιό της

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Oreo biscuits are seen displayed in front of the Mondelez International logo in this illustration picture taken July 26, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD

Το εργοστάσιο της Mondelez στην πόλη Τροστιανέτς έχει πλέον ανοικοδομηθεί πλήρως, έχοντας ανοίξει μερικώς μερικώς πέρυσι για την παραγωγή σοκολάτας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα σοκολατένια μπισκότα με γέμιση κρέμας βανίλιας, τα Oreo είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της Mondelez.

Η Mondelez, εκκίνησε εκ νέου την παραγωγή των μπισκότων Oreo στην Ουκρανία, στο εργοστάσιό της σε μια μικρή πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας πριν από περίπου δύο χρόνια.

Το εργοστάσιο της Mondelez στην πόλη Τροστιανέτς έχει πλέον ανοικοδομηθεί πλήρως, έχοντας ανοίξει μερικώς μερικώς πέρυσι για την παραγωγή σοκολάτας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι τα μπισκότα Oreo και άλλες σοκολάτες που παράγονται στο εργοστάσιο δεν θα εξάγονται στη γειτονική Ρωσία. Η Mondelez έχει τρία εργοστάσια στη Ρωσία και διανέμει τα προϊόντα της στη χώρα μέσω αυτών των μονάδων, παρά τα μποϊκοτάζ και τις εκκλήσεις να αναστείλει τη λειτουργία τους από εργαζόμενους, ακτιβιστές και επενδυτές.

Από τη μεριά της, η Mondelez δήλωσε ότι καθιστά την επιχείρησή της στη Ρωσία «αυτόνομη» με μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι το τέλος του 2023. Νωρίτερα φέτος προχώρησε στον διορισμό νέων επικεφαλής σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών και η Ρωσία.

Οι ανταγωνιστές της Mondelez, όπως η Nestle η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, συνεχίζουν να πωλούν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, καθώς τα τρόφιμα δεν εμπίπτουν στις διεθνείς κυρώσεις.

Εισαγωγές των Oreo

Ενώ το εργοστάσιο στην Τροστιανέτς επισκευαζόταν, η Mondelez εισήγαγε μπισκότα Oreo στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα σχέδια της εταιρείας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα προϊόντα που παρασκευάζονται στο εργοστάσιο στην προαναφερόμενη πόλη εξάγονται σε χώρες της Ευρασίας, όπως η Γεωργία και το Καζακστάν, εκτός από την εγχώρια ουκρανική αγορά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα εργοστάσια στη Ρωσία βοηθούσαν προηγουμένως στον εφοδιασμό αυτών των χωρών.

«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις μας στην υποστήριξη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση.

Η Mondelez είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι δεν υπάρχουν πλέον εξαγωγές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Τα σοκολατένια μπισκότα με γέμιση κρέμας βανίλιας, τα Oreo είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της Mondelez και τα έσοδα από πωλήσεις πέρυσι άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάρτηση στο LinkedIn του διευθύνοντα συμβούλου Dirk Van de Put. Άλλα κορυφαία προϊόντα της Mondelez είναι η Milka και οι σοκολάτες Cadbury. Παράγει επίσης μπισκότα και κρακεράκια σε διάφορες χώρες σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις.

Αντιδρούν οι μέτοχοι

Λίγο περισσότερο από το 30% των μετόχων της Mondelez υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα αίτημα που ζητούσε από την εταιρεία να διεξάγει ανεξάρτητη μελέτη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας.

Η Norges Bank, ο 11ος μεγαλύτερος μέτοχος της Mondelez υποστήριξε την πρόταση. Όπως ανέφερε, όταν μια εταιρεία «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας ως χρηματοοικονομικός επενδυτής, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υποστηρίξουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση μετόχων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments