Podcasts | Pagenews Politics #38

Ζαμπούκας: Οι πολίτες εμπιστεύονται αταλάντευτα τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη

Το 33% το θεωρώ εφικτό και ίσως, να το ξεπεράσουμε

31.05.2024 | 17:11

Listen On:

Ζαμπούκας: Οι πολίτες εμπιστεύονται αταλάντευτα τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη

Το 33% το θεωρώ εφικτό και ίσως, να το ξεπεράσουμε

Για τα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας και την Ευρώπη μίλησε στο Pagenews ο κ. Ανδρέας Ζαμπούκας.

Πιο συγκεκριμένα, παραχωρώντας συνέντευξη στην κ. Σοφία Χύτου, ο υποψήφιος με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε, σχετικά με το πώς έλαβε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα, ότι «δεν ήταν πολύ δύσκολη απόφαση. Ως δημοσιογράφος είσαι και πολιτικός. Έχω γράψει 6.000 – 7.000 άρθρα. Άρα, όταν γράφεις και κάνεις προτάσεις, δεν είναι δύσκολο να μπεις στην πολιτική διαδικασία. Και εφόσον ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να συμμετάσχω πιο ενεργά, πήρα την απόφαση. Ούτως ή άλλως σχετίζομαι με την κυβέρνηση από το 2019. Ήμουν συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πλέον, συνεργάτης του Δημήτρη Παπαστεργίου. Δεν είμαι καινούργιος στην πολιτική. Απλά δεν είχα εκτεθεί σε ψήφους».

Σε σχέση με το ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στις ευρωεκλογές, υποστηρίχθηκε ότι «υπάρχει μια δυσαρέσκεια. Είναι και κουραστικό να γυρνάς όλη τη χώρα. Καλούμαι να συστηθώ στους πολίτες. Δεν μας ξέρουν οι πολίτες. Υπάρχουν πολλές μετακινήσεις και ταξίδια».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Ανδρέας Ζαμπούκας απάντησε πως «το ζήτημα της ακρίβειας έτσι όπως μπαίνει στη δημόσια σφαίρα είναι καθαρός λαϊκισμός. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση παράγει έργο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να βγάλει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό κέρδος.

Το 33% το θεωρώ εφικτό και ίσως, να το ξεπεράσουμε. Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να πείθει και ίσως, ανεβούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω πως ο κόσμος εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι σίγουρος πως και σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ θα τα πάει καλά. Αυτό σημαίνει περισσότερη ευθύνη. Δεν θα είναι αποτυχία ένα πιο μικρό ποσοστό από το 33%. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση χρειάζεται ανανέωση. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια ανανέωση στο mood, ένα δυνατό αφήγημα».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σημείωσε πως «υπάρχει μια επιδοματική πολιτική. Δεν είναι και τόσο νεοφιλελεύθερος ο κύριος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος είναι ένας νεανικός άνθρωπος. Διαθέτει πολιτικό λόγο. Σταθερά προσανατολισμένος στην ευρωπαϊκή προοπτική».

Αναφερόμενος στο εάν έχει υποβαθμιστεί η δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο κύριος Α. Ζαμπούκας είπε πως «η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί. Υπήρχαν κάποια μελανά σημεία, όπως είναι το Quatar Gate. Το ψήφισμα για το κράτος δικαίου ήταν υπερβολικό. Ήμασταν και παραμένουμε κράτος δικαίου. Η θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό πρέπει να βελτιωθεί. Οι ευρωβουλευτές μας πρέπει να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Οι ευρωβουλευτές μας πρέπει να κάνουν pr. Και βέβαια, για το καλό της χώρας, για την ενδυνάμωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και αν εκλεγώ, θα προσπαθήσω να γνωρίσω όσο περισσότερους ευρωβουλευτές. Πρέπει να κάνουμε ένα καλώς εννοούμενο lobbying. Το ψηφοδέλτιό μας είναι πολύ καλό. Για μένα, άνθρωποι που κάνουν πολιτικό λόγο και σκέψη πρέπει να εκλέγονται».

Αναφορικά με το lifestyle στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, υποστηρίχθηκε πως «υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, που θα ψάξει και μη lifestyle επιλογές και πρόσωπα. Υπάρχει βέβαια και ένα τμήμα των πολιτών, που επιλέγει και lifestyle υποψηφιότητες. Πάντως, το ευρωψηφοδέλτιό μας είναι πολύ καλό. Και προσωπικά, ανήκω στους υποψήφιους που κάνουν πολιτική. Γιατί οι διεκδικήσεις για το καλό της Ελλάδας είναι πολιτικές».

Αναφερθείς στην άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σημείωσε: «Με φοβίζει οτιδήποτε ακραίο. Για να είμαστε πιο αισιόδοξοι, ακόμη και οι πιο σκληροί ακροδεξιοί μπουν σε ένα σύστημα δημοκρατίας γίνονται πιο ήπιοι, όπως το είδαμε στην περίπτωση της Μελόνι. Τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικά και οι ακροδεξιοί προσποιούνται πως είναι πιο αποφασιστικοί. Στην ουσία, όμως, οι ακροδεξιοί αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι τόσο αποφασιστικοί. Η Ε.Ε. χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στους δημοκρατικούς θεσμούς που ήδη έχει. Η Ε.Ε. πρέπει επίσης να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη διαρροή των emails και το αδιάβλητο των εκλογών, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως «δεν χρειάζεται οι πολίτες να μπουν σε ιδιαίτερο προβληματισμό για το αδιάβλητο των εκλογών. Με την κ. Ασημακοπούλου ήταν μια ατυχής στιγμή. Οι εκλογές είναι αδιάβλητες. Οι επιτροπές ελέγχου είναι διακομματικές. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο και να διαφημίσουμε περισσότερο την επιστολική ψήφο», σημείωσε καταληκτικά ο κύριος Ανδρέας Ζαμπούκας.