Policy Briefs

Ευρωσυναγερμός για ρωσικά σαμποτάζ

Ευρωσυναγερμός για ρωσικά σαμποτάζ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ρεκόρ δωρεών προς τα ακροδεξιά, ακροαριστερά και λαϊκιστικά κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Αρχές στα κράτη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, για ενδεχόμενες πράξεις δολιοφθοράς από Ρώσους πράκτορες, μετά τις αλλεπάλληλες μυστηριώδεις πυρκαγιές και επιθέσεις εναντίον υποδομών στις χώρες της Βαλτικής, στη Γερμανία και στη Βρετανία. Στην Ελλάδα, υποψίες ξένου δακτύλου εκφράζονται για τα δεκάδες απειλητικά μηνύματα email για τοποθέτηση βομβών σε δεκάδες σχολεία της Αττικής την Τετάρτη. Τα μηνύματα προέρχονταν από ρωσικό διακομιστή (server) σύμφωνα με την αστυνομία.

Τον περασμένο μήνα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ άφησε να εννοηθεί ότι πυρκαγιά σε κατάστημα της αλυσίδας ΙΚΕΑ στη Λιθουανία ίσως ήταν έργο «ξένου σαμποτέρ». Οι βρετανικές αρχές έχουν κάνει λόγο για πιθανή ρωσική εμπλοκή σε εμπρησμό στο ανατολικό Λονδίνο, ενώ στο Κρεμλίνο αποδίδουν πολλοί την πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Πολωνίας, την απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία και τα αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι.

Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι ενέργειες αυτές υπήρξαν συντονισμένες, οι αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι ενδέχεται να αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Μόσχας για την αποσταθεροποίηση της Δύσης για τη στήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία. Στελέχη ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών επισημαίνουν ότι στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, η Μόσχα μπορεί να απασχολεί εποχιακούς βανδάλους και δολιοφθορείς για συγκεκριμένες αποστολές, χωρίς να αφήνει ίχνη, καταβάλλοντας μερικές εκατοντάδες ευρώ σε κρυπτονόμισμα. Το ζήτημα απασχόλησε την ειδική σύσκεψη στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν Ολλανδοί, Εσθονοί και Λιθουανοί εκπρόσωποι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη εννέα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για δολιοφθορές για λογαριασμό της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του εμπρησμού του εμπορικού κέντρου στη Βαρσοβία. Ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, Χάνο Πέφκουρ, είπε: «Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει τέτοιες επιχειρήσεις στην Εσθονία. Προσέλαβαν δέκα ανθρώπους για να επιτεθούν στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών και ενός δημοσιογράφου. Αυτά θεωρούνται φυσιολογικά στη Ρωσία».

Στη Γερμανία, οι Αρχές έχουν συσχετίσει το κύμα κυβερνοεπιθέσεων του 2023 εναντίον κρατικών υποδομών με ομάδα Ρώσων χάκερ με σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες. Στο μεταξύ, η τελευταία ανάλυση δεδομένων για τις δωρεές προς πολιτικά πρόσωπα και κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έδειξε ότι 25% του συνόλου των δωρεών καταλήγουν σε ακροδεξιά, ακροαριστερά και λαϊκιστικά κόμματα, ενισχύοντας τα ταμεία τους κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Η ανάλυση της ερευνητικής ομάδας Follow the Money έδειξε ότι 150 εκατ. ευρώ σε δωρεές μεταξύ 2019 και 2022 κατευθύνθηκαν σε λαϊκιστικά κόμματα και σε όσα διατηρούν ακραίες πολιτικές απόψεις. Τα ακροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν περισσότερα από 97 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δωρεών ευνοεί τα ακροαριστερά και αριστερά λαϊκιστικά κόμματα. Στη Γαλλία, τα ακροδεξιά κόμματα Ανακατάληψη και Εθνικός Συναγερμός και το αριστερό Ανυπότακτη Γαλλία έχουν καταγράψει κατακόρυφη αύξηση στις δωρεές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments