Πολιτική

Μητσοτάκης: Μειώσαμε 50 φόρους – Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να βάλουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά

Μητσοτάκης: Μειώσαμε 50 φόρους – Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να βάλουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά
Με τις παρεμβάσεις μας διεκδικούμε καλύτερες τιμές

Στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών «γιατί θα καθορίσουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια», στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για το οποίο αναζητούνται χρηματοδοτικοί πόροι αλλά στα μέτρα που λαμβάνονται για το δημογραφικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Παράλληλα άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας «αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση» ενώ ειδικά για τον κ. Κασσελάκη υπενθύμισε ότι «δεν έχει κριθεί πουθενά, εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και το πόθεν έσχες μου έχει ελεγχθεί .

Ερωτηθείς για την αποχή, ο πρωθυπουργός τόνισε επειδή θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, «η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει ισχυρή και όσο πιο δυνατή είναι η ΝΔ τόσο καλύτερα θα υπερασπίσουμε τα ελληνικά συμφέροντα, επομένως καλούμε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη».

Με τις παρεμβάσεις μας διεκδικούμε καλύτερες τιμές

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο αλλά είναι το Νο.1 πρόβλημα και στον υπόλοιπο κόσμο. Βέβαια, εξερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση αν και έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις. Τον τελευταίο μήνα πάμε κάπως καλύτερα, είμαι πολύ προσεκτικός στη διατύπωση. Με τις παρεμβάσεις μας διεκδικούμε καλύτερες τιμές».

«Η παραδοχή που κάνουμε είναι πως υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό στείλαμε και την επιστολή και ζητούμε παρέμβαση από την Κομισιόν. Και μου κάνει εντύπωση που αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από την αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα τα βάζουμε όλα στην κονίστρα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πατάμε σε ένα πρόστιμο της Κομισιόν σε αμερικανική πολυεθνική», προσέθεσε.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στους καταναλωτές

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για τη μείωση του καφέ, επεσήμανε ότι «Όποιος την εισηγείται ας κάνει πρώτα το δικό του κομμάτι. Ας μας πούνε, θα περάσει η μείωση στους καταναλωτές; Πείτε πως γίνεται; Δεν θα περάσει μετά στην τιμή; Για παράδειγμα, όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, αυξήθηκαν οι τιμές, γιατί έχει αυξηθεί και η πρώτη ύλη. Κατ’ αρχάς, το κόστος 45 δισ. ευρώ του προγράμματος της αντιπολίτευσης, αν εφαρμοστεί, θα πάμε σε επιτήρηση. Επί δικής μου κυβέρνησης, τέτοιο πισωγύρισμα δεν θα γίνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στα επιδόματα σημειώνοντας ότι «σήμερα θα εκταμιευτούν 316 εκατ. ευρώ. Ας μας πει η αντιπολίτευση ποιο να κόψουμε; Τώρα, όμως, επανερχόμαστε σε δημοσιονομική κανονικότητα και υπάρχει οροφή σε αυτό, είναι ευρωπαϊκοί κανόνες και αν ξεφύγουμε, υπάρχει επιτήρηση. Κι εμείς θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι αλλά υπάρχει κόστος».

Για μισθούς και συντάξεις

«Μην αναπαράγουμε κοπτοραπτική των κομμάτων. Υπάρχουν συνταξιούχοι που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, δεν μπορώ μαγικά να τις διπλασιάσω. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας οδήγησε και στην κρίση, όμως κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους συνταξιούχους. Μακάρι να μπορούσαμε να τις αυξήσουμε περισσότερο και δεν παραγνωρίζουμε πως πολλοί συνταξιούχοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Τα επιδόματα αφορούν τη φτώχεια, τη στέγαση, τα παιδιά και τους ανάπηρους. Εμείς αυξήσαμε μισθούς και συντάξεις έπειτα από 14 χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ξεκινήσαμε από τα 650 τον κατώτατο αλλά η βάση αφετηρίας λόγω της κρίσης ήταν χαμηλή. Η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε και στόχος μας είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη. Η απάντηση στους ξενοδόχους που γκρινιάζουν είναι δώστε καλύτερους μισθούς», προσέθεσε.

Πολεμάμε τη φοροδιαφυγή – Μειώσαμε πενήντα φόρους 

«Εμείς είπαμε θα πολεμήσουμε φοροδιαφυγή και συνδέσαμε τα POS με τις ταμειακές, ένα πολύ σημαντικό βήμα. Επίσης, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που όποιος πιστεύει πως αδικείται μπορεί να προσφύγει. Πενήντα φόρους μειώσαμε.. ΕΝΦΙΑ, γονική παροχή… Συμμαζέψαμε όμως τα δημοσιονομικά», σημείωσε.

Το ζήτημα είναι να βάλουμε πιο πολλά σπίτια στην αγορά

Ερωτηθείς για τις υψηλές τιμές στα ενοίκια ακινήτων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Οι συμπολίτες μας που ζουν στο νοίκι είναι σε δύσκολη θέση γιατί έχουν αυξηθεί τα ενοίκια λόγω οικονομικής ανάπτυξης. Τι κάναμε; Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που έχει μεγάλη επιτυχία και διερευνούμε κι άλλες δυνατότητες για νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου».

«Το «Ενοικιάζω Ανακαινίζω» θέλουμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό. Το ζήτημα είναι να βάλουμε πιο πολλά σπίτια στην αγορά, να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά αλλά και η κοινωνική αντιπαροχή. Επίσης, έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο Airbnb και στη Golden visa ώστε τα πιο πολλά σπίτια να διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση», προσέθεσε.

Για Ευρωεκλογές

«Στόχος μας είναι να περάσουμε τον πήχη και δεν κρύβομαι. Ξεκαθάρισα πως πρέπει να βάλουμε τον πήχη του 33% και να τον προσεγγίσουμε. Βέβαια, είναι εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός κι εκτός Ελλάδας. Θέλω να διατηρήσω την πρωτιά και να εκλέξουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών. Στόχο για αριθμό δεν έχω, δεν μπορώ να βάλω πήχη γιατί εξαρτάται από τα μικρά κόμματα», σημείωσε.

«Αρχικά, για την αποχή. Είναι μεγάλη τομή η επιστολική ψήφος και μας το λένε όλοι ενώ δεν έχω κρύψει πως θέλω να εφαρμοστεί και στις εθνικές. Ελπίζω να στείλουν όλοι τους φακέλους», προσέθεσε.

Για δημογραφικό

«Είναι δομικό πρόβλημα και μακροπρόθεσμο και δεν έχει μαγική απάντηση». τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η στέγη βοηθά την οικογένεια και ιδίως όσοι έχουν ένα και θέλουν δεύτερο παιδί. Άρα, βοήθεια προς τη στέγη και στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων, της εργαζόμενης μητέρας, ολοήμερο σχολείο, νταντάδες της γειτονιάς, όλα αυτά βοηθάνε. Βέβαια, δεν είναι ζήτημα οικονομίας μόνο. Υπάρχει και η γήρανση και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι μεγάλη μεταρρύθμιση. Εξίσου αλήθεια είναι πως κάποιοι συνταξιούχοι θέλουν να δουλέψουν, δεν το κάνουν όλοι αναγκαστικά».

Για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα που είναι και το μόνο ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία. Τα άλλα ζητήματα έχουν λυθεί από την ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες. Κι εγώ προβληματίζομαι για τη Γαλάζια Πατρίδα στα βιβλία… Είναι προβληματικό να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά. Κρατώ την καλή σχέση εδώ και 15 μήνες, συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό και στο θέμα της βίζας».

«Πήρα και τον κόουτς Αταμάν να τον συγχαρώ».

«Προφανώς, θα συνεχίσουμε με τα θαλάσσια πάρκα και έχει ξεκινήσει καθώς έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις και δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός, δεν αφορά την Τουρκία. Τελεία», προσέθεσε.

Ποδόσφαιρο και Αστυνομία

«Είμαι χαρούμενος ως Έλληνας για τις επιτυχίες και ως πρωθυπουργός για την άρτια διοργάνωση του τελικού. Αυτή είναι η Ευρώπη. Η οργάνωση ενός τελικού με προδιαγραφές είναι Ευρώπη. Έχετε δίκιο για τον τελικό Κυπέλλου, όμως τα πλέι οφ έγιναν τέλεια.

Η Αστυνομία έκανε πολύ καλή δουλειά στη δολοφονία Λυγγερίδη. Η πρόταση μου στην ΕΠΟ είναι κάθε χρόνο ο τελικός να γίνεται στο ΟΑΚΑ με κόσμο».

Ντροπή σε όσα κόμματα εργαλειοποιούν την τραγωδία στα Τέμπη

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την πορεία της υπόθεσης των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι βάρος για την κυβέρνηση, αλλά περισσότερο για τη Δικαιοσύνη», επισημαίνοντας για το τραγικό δυστύχημα ότι «είναι αίτημα της κοινωνίας η απονομή δικαιοσύνης και όχι κομματικοποίηση της υπόθεσης».

«Δεν γνώριζα στην Κέρκυρα για το κορίτσι αλλά να ζητήσετε ευθύνη από τα κόμματα που την εργαλειοποιούν. Όποιος συγγενής μου έχει μιλήσει του έχω εξηγήσει. Απλά ντροπή σε όσα κόμματα το εργαλειοποιούν. Βεβαίως, να γίνει εξεταστική αλλά ακόμα δεν έχω δει το κατηγορητήριο».

Είναι περίεργο να μιλάει ο κ. Κασσελάκης για αλαζονεία 

Για τη διαφορά του με την αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση του κ. Κασσελάκη, επισημαίνοντας: «Νομίζω η διαφορά με τον Κασσελάκη δεν έγκειται στο TikTok αλλά στην πολιτική, στο περιεχόμενο. Η κριτική που ασκώ είναι η εξής: Δέχομαι κριτική για αλαζονεία για 41%, όμως έχω πει πως δεν είναι λευκή επιταγή. Ναι, κρίνω και ζητήματα χαρακτήρα υπουργών».

«Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί πουθενά, εγώ 20 χρόνια εκλέγομαι και έχω καταθέσει Πόθεν Έσχες. Όταν λέει πως όταν εκλεγώ πρωθυπουργός, είναι περίεργο να μιλάει για αλαζονεία», τόνισε.

Μετά τις Ευρωεκλογές επιστροφή στη δουλειά

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισκού ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «έχουμε ακόμα 3 χρόνια θητείας και δεν μου αρέσουν οι ανασχηματισμοί. Δεν είμαι εξαρτημένος από το εκλογικό ποσοστό αλλά όποτε το κρίνω αναγκαίο, το κάνω».

«Τη Δευτέρα μετά τις Ευρωεκλογές, τα κεφάλια κάτω και επιστροφή στη δουλειά 100%. Εμείς αναμένουμε τις προβλέψεις του καιρού για την Κυριακή των εκλογών. Μακάρι τα 35άρια στον καιρό να συμπέσουν και με τα ποσοστά μας!», προσέθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments