Πολιτική

Οικονομία και γεωπολιτική σε άμεση προτεραιότητα

Οικονομία και γεωπολιτική σε άμεση προτεραιότητα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ STAR ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Σε πρώτο πλάνο ζητήματα οικονομίας και διεθνούς πολιτικής.

Την ώρα, που η προεκλογική περίοδος εισέρχεται στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τα θέματα της οικονομίας, υπό το πρίσμα των επενδύσεων, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, τους δύο άξονες, δηλαδή, που έχουν ευθεία αντανάκλαση στη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

Για παράδειγμα, ο Εμίρης του Κατάρ, Σεϊχης Tamim bin Hamad Al Thani, πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα.

Η συνάντηση του Εμίρη του Κατάρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο Tamim bin Hamad Al Thani επισήμανε την ιστορική σχέση μεταξύ τους και τη σημασία των επενδύσεων για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες, που ακολούθησαν, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσής της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων βρίσκεται η κατάσταση στη Γάζα, με το Κατάρ να διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε αυτόν τον ρόλο κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ. Επιπλέον, δύο συμφωνίες επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ. Η πρώτη είναι η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, ενώ η δεύτερη είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας για πολιτικές διαβουλεύσεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο πολεμικά μέτωπα, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τα οποία επηρεάζουν το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις, δηλώσεις και θέσεις, ιδιαίτερα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και επισημαίνει την αναντιστοιχία τους με την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη χωρίς συνάντηση με την ισραηλινή πλευρά αναδείχθηκε ως ένα έντονο παράδειγμα αναντιστοιχίας, προκαλώντας αντιδράσεις. Παρόλο που η ελληνική και η ευρωπαϊκή θέση έχουν διαφοροποιηθεί από την αρχή του πολέμου στη Γάζα λόγω της τακτικής του Ισραήλ.

«Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά, να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση η οποία έχει, κατά την άποψή μου, ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ», είπε στην τελευταία του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, έχει μια σημαντική παράμετρο, «δε μπορεί μια τέτοια καταδίκη του Ισραήλ να μη συνοδεύεται με το αίτημα απελευθέρωσης των ομήρων, με τη ρητή καταδίκη της Χαμάς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, βάλλοντας ευθέως κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments