Πολιτική

Σενάρια για ανασχηματισμό και νέα μέτρα μετά την ευρωκάλπη

Σενάρια για ανασχηματισμό και νέα μέτρα μετά την ευρωκάλπη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ" (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο σε παράλληλο χρόνο γίνονται συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της κάλπης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πήχης των ευρωεκλογών έχει μπει στο 33%- ποσοστό που είχε πάρει η ΝΔ και το 2019 – και αυτό που τονίζεται είναι πως πρέπει να σταλεί μήνυμα για συνέχιση της σταθερής πορείας της χώρας.

Σε περίπτωση που οι “γαλάζιοι” πετύχουν τον στόχο τους, δεν θα υπάρξει σκέψη για έναν δραστικό ανασχηματισμό, αλλά οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και στοχευμένες.

Ένα πιθανό σενάριο που συζητείται είναι η πραγματοποίηση ενός “μίνι” ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτός ο ανασχηματισμός, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει τα βασικότερα υπουργεία, αλλά θα επικεντρωθεί κυρίως στις θέσεις των υφυπουργών.

Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δεν προτιμά μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση και έχει επανειλημμένα δείξει αυτήν την προτίμηση.

Ένα θέμα που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η τύχη του νέου Επιτρόπου. Οι υποστηρικτές του Μαργαρίτη Σχοινά πιστεύουν ότι θα ανανεωθεί η θητεία του, καθώς έχει αποδείξει την ικανότητά του στο συγκεκριμένο αξίωμα και έχει καλές σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα, όπως είναι η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα για άλλους υποψηφίους, αλλά τώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico τα ονόματα των Μαργαρίτη Σχοινά, της Νίκης Κεραμέως, του Σταύρου Παπασταύρου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη θεωρούνται ως μεταξύ εκείνων που είναι πιθανότερο να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου στην νέα Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Politico, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τα χαρτοφυλάκια της μετανάστευσης και της άμυνας. Υπάρχει η πιθανότητα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης να αποφασίσει να διατηρήσει τον κ. Σχοινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία, ειδικά αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμείνει στη θέση της.

Όσον αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπάρχει πιθανότητα για μια δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει θετική γνώμη για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει υπονοήσει ότι θα παραμείνει στη θέση της.

Τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας – που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο στεγαστικό αλλά και μείωση εργοδοτικών εισφορών– σχεδιάζει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται εδώ πως στόχος είναι ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ενώ έμφαση δίνεται και σε ένα πλαίσιο κινήτρων, το οποίο θα ενθαρρύνει την εργασία.

Επιπλέον, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αρχικά κατά μία μονάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα επικεντρωθούν στις εργοδοτικές εισφορές, όταν η οικονομία το επιτρέψει, και αυτά τα θέματα θα συζητηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενόψει του Προϋπολογισμού του 2025.

Από το Μαξίμου εξετάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τομέα της στέγασης, με στόχο να διασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την επέκταση του προγράμματος “Σπίτι Μου”.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται μελέτη για την αγορά του Airbnb και εξετάζεται η διάρκεια που πρέπει να επιτρέπεται η ενοικίαση ενός διαμερίσματος μέσω της πλατφόρμας Airbnb κατά τη διάρκεια του έτους, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του θέματος.

Μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξή του, απαντώντας σε ερώτηση αν πάμε για πλαφόν ημερών, υπογράμμισε «είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments