Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για αιμορραγία στα αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για αιμορραγία στα αριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Για πρώτη φορά εξαπολύθηκε δριμεία επίθεση και εναντίον του ΚΚΕ.

Το βλέμμα προς την εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στις διαρροές προς άλλα κόμματα της Αριστεράς, μοιάζει να στρέφει το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata, η Κουμουνδούρου έχει συσπείρωση μόνο στο 42% και βρίσκεται μία μονάδα πίσω από το ΠΑΣΟΚ (12% και 13% αντίστοιχα). Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις στα αριστερά, με το ΚΚΕ να έχει 11% και τη Νέα Αριστερά 4,5%. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες διαρροές της Κουμουνδούρου παρατηρούνται προς τα δύο αυτά κόμματα, με ποσοστά 11% και 18% αντίστοιχα. Αν και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει τις τάσεις αυτές πιο έντονα από άλλες μετρήσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλή συσπείρωση και διαρροές προς τα αριστερά, κάτι που ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια της παλιάς αριστερόστροφης βάσης του κόμματος για το ιδεολογικό στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Παρά το ενδεχόμενο να αναπληρωθούν οι απώλειες από νέα ακροατήρια που προσελκύει ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου με το στυλ πολιτικής του, φαίνεται ότι προσπαθεί, καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, να απευθυνθεί ξανά στον κόσμο της Αριστεράς. Αυτό γίνεται με την αλλαγή της ρητορικής του σε ορισμένα θέματα και την ανάληψη πρωτοβουλιών που ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών είναι η ακραιφνώς φιλοπαλαιστινιακή γραμμή για το Μεσανατολικό, η επιλογή σύγκρουσης με το ΚΚΕ και η μείωση των κριτικών σχολίων για τον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνησή του το 2015-2019, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στη βάση του κόμματος.

Σχετικά με το τελευταίο, σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενωμένος και συντεταγμένα δίνει την κρίσιμη πολιτική μάχη με στόχο την πολιτική αλλαγή και την ανατροπή». Συγκεκριμένα για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «είναι ενεργός πολιτικά», προσθέτοντας: «Συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι τιμή μας που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του προοδευτικού και αριστερού κόσμου της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχοντας και ειδικό ρόλο στην Κοινοβουλευτική του Συνέλευση».

Επίσης, στη χθεσινή του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε με περισσότερο από ποτέ θερμά λόγια για τα κυβερνητικά χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ: «Έκανε τότε αυτό που ήθελε η κοινωνία να κάνει. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι πεινούσαν, άνθρωποι που ήταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. (…) Έγιναν λάθη, τα έχει παραδεχτεί ο προκάτοχός μου πολλές φορές. Από εκεί και πέρα όμως, άφησε 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Έχω κατηγορήσει το ύψος του μαξιλαριού αυτού, έπρεπε να είναι χαμηλότερο. Το έχω πει αυτό, αλλά αυτό πάει να πει ότι είχε μια έντιμη διακυβέρνηση».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις απαιτήσεις του σχετικά με τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρχει ο παλιός ή ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Ανέφερε ότι “αυτό δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανανεωθεί. Έχουμε ανακάμψει από την κατάσταση που μας θεωρούσαν τελειωμένους. Θα διεξαχθεί ένα συνέδριο το φθινόπωρο για την ανανέωση της δομής του κόμματος. Το κόμμα αυξάνει σε μέγεθος. Είναι το μόνο ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα στην Ελλάδα”.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε για πρώτη φορά με έντονη κριτική στο ΚΚΕ, απαντώντας στην αυστηρή ανακοίνωση του Περισσού για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο Μπελογιάννης “αντιμετώπισε τον ιμπεριαλισμό και τις ‘ιερές συμμαχίες του'” και “δεν πίστευε ότι κεφάλαιο και εργάτες είναι ‘συνέταιροι'”, αλλά αντίπαλοι τάξεως. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ανέφερε ότι “η νοοτροπία της ιδιοκτησίας και η λογοκρισία δεν ανήκουν στη φιλοσοφία της Αριστεράς”, κριτικάροντας το ΚΚΕ για το «ένα αριστερό κόμμα δεν καταψηφίζει την ισότητα στο γάμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments