Πολιτική

Τέλος ο “πάγος” στις σχέσεις Μητσοτάκη – Μακρόν

Τέλος ο “πάγος” στις σχέσεις Μητσοτάκη – Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς αγώνες θα βρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης.

Την περίοδο 2020-2022 οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έφτασαν ίσως στο υψηλότερο σηµείο της σύγχρονης ιστορίας τους. Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της χώρας µας στην κρίση µε την Τουρκία τον Αύγουστο του 2020, που ελάχιστα έφτασε από το να δηµιουργήσει θερµό επεισόδιο. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συµφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άµυνα και την ασφάλεια, που µάλιστα προβλέπει «βοήθεια και συνδροµή» ακόµα και «µε τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι µία ένοπλη επίθεση λαµβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο» κράτη. Η δε απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση των Ενόπλων ∆υνάµεων περιλάµβανε την απόκτηση 24 µαχητικών αεροσκαφών Rafale για την Πολεµική Αεροπορία και τριών φρεγατών Belh@rra για το Πολεµικό Ναυτικό.

Μετά την επανεκλογή των κ.κ. Μακρόν και Μητσοτάκη για δεύτερη θητεία στην εξουσία το 2022 και 2023 αντίστοιχα, οι σχέσεις μεταξύ τους αναζωογονήθηκαν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τρεις φορές μέσα σε λίγους μήνες: στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μάλτα, στο περιθώριο της σύσκεψης των εννέα ευρωμεσογειακών κρατών (EUMED9), και στο Παρίσι, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου και ίσως της Ελλάδας για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται κάποια προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και πολλοί τα αποδίδουν στο γεγονός ότι ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, παρευρέθηκαν τον Απρίλιο, όπως αρχικά φημολογήθηκε, στην Αρχαία Ολυμπία για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία στη συνέχεια ταξίδεψε στη Μασσαλία.

Το σενάριο της συµπαραγωγής νέων κορβετών και της συµφωνίας για νέα πολεµικά αεροσκάφη, δύο προµηθειών που δεν περιλαµβάνουν τη γαλλική πολεµική βιοµηχανία, φέρεται να έπαιξε τον ρόλο του. Η Ελλάδα ενδιαφερόταν και ήταν σχεδόν έτοιµη πέρυσι να επιλέξει ανάµεσα στην πρόταση των Γάλλων για τις κορβέτες Gowind της Naval Group (εταιρεία που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belh@rra) και αυτήν των Ιταλών για τις κορβέτες FCX-30, της εταιρείας Fincantieri. Ωστόσο, τον περασµένο ∆εκέµβριο τα δηµοσιονοµικά περιθώρια της επόµενης δεκαετίας και οι ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων εξετάστηκαν σε νέα βάση και αποφασίστηκε να µην προχωρήσει η προµήθεια των κορβετών, ούτε να ενεργοποιηθεί η option για τέταρτη φρεγάτα.

Επιπλέον, τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς, κλάσης Constellation, κάτι που ενισχύει σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό και αναζωογονεί τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτές οι αποφάσεις δεν φαίνεται να έγιναν ευνοϊκά αποδεκτές από τα Ηλύσια, το οποίο θα προτιμούσε η χώρα μας να είχε επιλέξει περισσότερα γαλλικά μαχητικά αντί για τα αμερικανικά F-35 για το μέλλον, αλλά και να ενεργοποιήσει την επιλογή για μία επιπλέον (3+1) φρεγάτα της Naval Group.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν οφειλόταν μόνο στους εξοπλισμούς, αλλά και στη διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την προοπτική αποστολής δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες και έχουν συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως φάνηκε και στην υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, ενώ ο κ. Μακρόν προτιμούσε άλλον ηγέτη προερχόμενο από το χώρο του κέντρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments