Ρυθμίσεις δανείων άνω των 5 δισ. ευρώ «υπόσχονται» οι Servicers
Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM
Το ότι η «καυτή πατάτα» των «κόκκινων» δανείων έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες στους Servicers, δεν είναι μυστικό.
Μυστικό δεν είναι, επίσης, ότι τόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζουν για περισσότερες και πιο «γενναίες» ρυθμίσεις, καθώς αυτό το «βουνό» των 90 δισ. ευρώ συνεχίζει να ρίχνει απειλητικά τη σκιά του πάνω από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Από τη μεριά τους οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων επικαλούνται τις έως τώρα «επιδόσεις», που δείχνουν ρυθμίσεις 40 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, εκ των οποίων τα 15,2 δισ. ευρώ μόνο στη διετία 2022- 2024, η οποία «σημαδεύτηκε» από τους ισχυρούς κραδασμούς της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Μιλώντας, μάλιστα, στο 5ο συνέδριο NPL Greece, ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Τάσος Πανούσης, «υποσχέθηκε» ρυθμίσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Το «αγκάθι» των πλειστηριασμών
Αυτό το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ γίνεται με φόντο τους πλειστηριασμούς που ήδη έγιναν κι αυτούς που πρόκειται να γίνουν. Ως το τέλος Ιουλίου, οπότε κλείνουν τα δικαστήρια λόγω θέρους, έχουν ήδη αναρτηθεί 6.466 προγράμματα πλειστηριασμών, εκ των οποίων τα 2.762 αφορούν κατοικίες.
Από την πλευρά τους οι Servicers απαντούν ότι από τις συνολικές ανακτήσεις δανείων, το 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόνο ένα 20% αφορά σε ανακτήσεις από πλειστηριασμούς.
«Βασικός στόχος μας είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων. Αντίθετα, η αναγκαστική εκτέλεση είναι χρονοβόρα και έχει υψηλά κόστη –ΔΕΝ είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Πανούσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επικαλούνται οι Servicers, σε κάθε 1 πλειστηριασμό που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον 20 επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών, με την επισήμανση ότι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς το 83% των δανείων που ρυθμίσθηκαν, περιλάμβαναν «κούρεμα» οφειλής.
Η νέα πλατφόρμα
Από την 1η Απριλίου, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, λειτουργεί νέα πλατφόρμα επικοινωνίας, μέσω της οποίας οι Servicers υποχρεούνται να απαντούν στα αιτήματα επικοινωνίας και ενημέρωσης των δανειοληπτών π.χ. για το δοσολόγιο τους, καθώς σε ουκ ολίγες περιπτώσεις καταγγέλθηκαν καταχρηστικές ή και παράνομες συμπεριφορές. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, έπεσαν «καμπάνες» άνω των 300 χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για τέτοιου είδους πρακτικές.
Από τη μεριά τους οι Servicers ζητούν ανταπόκριση από τους δανειολήπτες ως προς την ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων τους, καθώς χωρίς αυτά ούτε η επικοινωνία ούτε πολύ περισσότερο η συμφωνία για ρυθμίσεις, είναι εφικτές.
«Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η επικοινωνία με τους δανειολήπτες δυσχεραίνεται εάν σκεφτούμε ότι μόλις το 50% αυτών έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στη βάση μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν ρυθμίσεις στο 50% των δανειοληπτών που εμπεριέχονται στα χαρτοφυλάκιά μας, για τον λόγο ότι λόγω έλλειψης στοιχείων παραμένουν “άγνωστοι”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Πανούσης.
Σύμφωνα με τους Servicers, oι συνεργάσιμοι οφειλέτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτιμήσουν πλήρως τα δεδομένα που τους αφορούν συνολικά και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε απευθυνόμενοι στις εταιρείες για διμερή ρύθμιση, είτε αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εναλλακτικά κανάλια. Συγκεκριμένα λειτουργούν:
η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών (OCW) μέσω της οποίας ρυθμίζεται το σύνολο των οφειλών, είτε προς ιδιώτες είτε προς το Δημόσιο και τους φορείς του. Ειδικά για την κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών, οι ΕΔΑΔΠ αποδέχονται άνευ ετέρου τη ρύθμιση που προκύπτει από τον αλγόριθμο του μηχανισμού, χωρίς άλλη παρέμβαση το ενδιάμεσο πρόγραμμα κρατικής στήριξης 1ης κατοικίας, μέσω του οποίου τα ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή στο ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες και παράλληλα να λάβουν και κρατική επιδότηση για σημαντικό μέρος του ενοικίου για το ίδιο διάστημα οι διμερείς ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα και τις αντικειμενικές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αλλά και την αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των ενεχομένων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας