Nέα της αγοράς

Γαλλία: Yποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη S&P

Γαλλία: Yποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη S&P

Πηγή Φωτογραφίας: 575 portrait Bruno Le Maire Bruno Le Maire, ministre de l’economie - Le ministre de l’economie a l’assemblee generale de l’APCMA - REA_264695_002 HAMILTON/REA

Πέρυσι είχε προηγηθεί η υποβάθμιση από τον Fitch

«Η υποβάθμιση είναι το τίμημα για την ενίσχυση της οικονομίας με δημόσια στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης πληθωρισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire μετά και την κίνηση της S&P να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ο οίκος μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από ΑΑ σε ΑΑ-, επικαλούμενος μεγαλύτερα από το αναμενόμενο ελλείμματα και πολιτικό κατακερματισμό ως λόγους για την υποβάθμιση. Οι προοπτικές είναι σταθερές.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire έσπευσε να τονίσει ότι η υποβάθμιση ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας με δημόσια στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης πληθωρισμού.

«Πρέπει να σας πω ότι στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος για την υποβάθμιση αυτή είναι ότι σώσαμε τη γαλλική οικονομία», δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αξιολόγηση. Η υποβάθμιση «δεν θα έχει καμία επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Γάλλων», είπε.

«Αυτές οι βασικές δαπάνες αύξησαν προφανώς το χρέος μας, αλλά μας επέτρεψαν επίσης να σώσουμε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας μας», πρόσθεσε ο Le Maire.

Ενώ εξήρε τις προηγούμενες γαλλικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έγιναν υπό τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οίκος αξιολόγησης εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Πιστεύουμε ότι ο πολιτικός κατακερματισμός αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες», έγραψε η S&P. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2027, ανέφερε ο οίκος.

Γιατί τώρα Η απόφαση για την αξιολόγηση ήρθε μία ημέρα αφότου ο Le Maire γιόρτασε την επταετή θητεία-ρεκόρ του στο υπουργείο Οικονομίας, μοιράζοντας μερικά αλλαντικά και κρασί με τους στενότερους συμμάχους του την Πέμπτη.

Μετά από χρόνια μεγάλων δαπανών για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γαλλία σφίγγει τώρα το ζωνάρι. Το υπουργείο του Le Maire ανακοίνωσε τον Απρίλιο περικοπές δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για δεύτερη φορά φέτος.

Οι περικοπές αυτές δεν ήταν επαρκείς για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος για το τρέχον έτος. Το Παρίσι αναγκάστηκε να τον αναθεωρήσει από τον αρχικό στόχο του 4,4% του ΑΕΠ σε ένα πιο ρεαλιστικό 5,1%.

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση αναζητά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπών για το επόμενο έτος, με στόχο κοινωνικές δαπάνες όπως τα επιδόματα ανεργίας και οι δαπάνες υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ πρότεινε να μειωθεί η περίοδος κατά την οποία οι άνεργοι μπορούν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας.

Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος τον Δεκέμβριο είχε διατηρήσει «αρνητική» προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Τον Απρίλιο, οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch διατήρησαν αμετάβλητες τις αξιολογήσεις τους για τη Γαλλία με σταθερές προοπτικές, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Fitch πέρυσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments