Πολιτική

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στο απόγειο ο ανταγωνισμός των κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς.

Χαρακτήρα γενικευμένου εμφυλίου λαμβάνει ο ανταγωνισμός των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς – Κεντροαριστεράς, δεδομένης της διαφαινόμενης αποτυχίας τους να πλήξουν το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ, η οποία, με βάση τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων, αναμένεται να κινηθεί γύρω από το ποσοστό του 33% και σίγουρα πάνω από 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την ψήφο των παραδοσιακών προοδευτικών ψηφοφόρων, οι οποίοι εμφανίζουν μεγάλη ρευστότητα μετά τις εθνικές εκλογές. Επιπλέον, η Πλεύση Ελευθερίας, ο Κόσμος, το Μέρα25 και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθούν να αποσπάσουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή, εντείνοντας τον ανταγωνισμό.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το κύριο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των κομμάτων, καθώς φαίνεται να έχουν χαμηλή συσπείρωση γύρω από το κόμμα τους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η έλλειψη ιδεολογικής αντιστοιχίας με τον Στέφανο Κασσελάκη και οι εσωτερικές συγκρούσεις. Η είσοδος νέων κομμάτων στην “προοδευτική περιοχή”, όπως η Νέα Αριστερά και ο Κόσμος, καθώς και οι εκτιμήσεις για υψηλή αποχή στις εκλογές, κάνουν τις προβλέψεις αβέβαιες. Η μάχη για τη δεύτερη θέση και ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει κάθε κόμμα παραμένουν ανοιχτά ζητήματα.

Μέχρι τώρα, οι βασικές αψιμαχίες καταγράφονταν μεταξύ της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και από την άλλη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και του Κόσμου. Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη ως εκβιαζόμενο λόγω των υποκλοπών, ως παραγωγό στελεχών για τη ΝΔ, ενώ έθετε και θέμα για τον τραπεζικό δανεισμό του ΠΑΣΟΚ. Για τη Νέα Αριστερά η κατηγορία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τις λεγόμενες «κλεμμένες έδρες». Από την άλλη πλευρά ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Κόσμος επέκριναν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι μεταλλάσσει τον ιδεολογικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνοντας δεξιές πολιτικές, αλλά πως κάνει πολιτική lifestyle, η οποία στην πραγματικότητα ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδίως οι επιθέσεις του Νίκου Αδρουλάκη, από τις οποίες συχνά δεν λείπει το «τρολάρισμα» (όπως η ιστορία για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ στην κολυμπήθρα στο Αρκαλοχώρι και η αναφορά ότι δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ μετά τη δήλωση Κασσελάκη πως δεν θα του τηλεφωνήσει μετά τις ευρωκλογές) είναι όλο και συχνότερες, ενώ αναφέρει συχνά στις δηλώσεις του και το ζήτημα του πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, η βασική ερώτηση είναι εάν ο Στέφανος Κασσελάκης θα αντέξει την πίεση που του ασκείται από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ή αν το κλίμα που δημιουργείται θα υπονομεύσει τη θετική δυναμική που είχε καταγράψει μέχρι στιγμής. Είναι ερώτημα εάν θα καταφέρει να διατηρήσει την εικόνα του ως ένας ανανεωτικός πολιτικός που αντιμετωπίζει τα παλιά κόμματα, ή αν αυτά θα καταφέρουν να χαλάσουν την εικόνα που έχει δημιουργήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments